Gazete Vatan Logo

Dengeli büyüme bekliyoruz

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, 2018’de geçen yıla oranla daha yavaş ancak daha dengeli büyüme öngördüklerini belirterek, “Yüzde 4.5’lik bir oran bekliyoruz” dedi

Dengeli büyüme bekliyoruz

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, bu yıl iç talepte doğal bir yavaşlama olacağına işaret ederek, “Orta Vadeli Program’a göre 2016’daki genişlemeci politikalar bu yıl uygulanmayacak. Vergi oranlarında 2017’nin tersine artışlar var. KGF daha sınırlı kullanılacak. Bu anlamda daha yavaş ama daha dengeli bir büyüme öngörebiliriz” dedi.

Bilecik, ekonomik büyümenin 2018’de yüzde 4.5 olacağını tahmin ettiklerini kaydetti. 2017’nin başında büyüme beklentilerinin oldukça düşük, yurt dışı sermaye akımlarının da tersine döndüğü bir trend bulunduğunu söyleyen Bilecik, “Bu anlamda ekonomik beklentiler oldukça karamsardı. Avrupa’deki büyüme ile artan ihracat ve hükümetimizin yaptığı düzenlemeler bunu tersine döndürdü. Her iki gelişmeden de çıkarmamız gereken dersler var” diye konuştu.

Bilecik, ihracatın ve bu vesileyle Avrupa ekonomisinin Türkiye için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görüldüğüne işaret ederek, şunları kaydetti:

“Yılın ilk yarısında 5 puanlık büyümenin 2 puanı buradan geldi. Bakın; matematik asla yanılmaz. Bu rakamlar, ‘Avrupa bitti’ diye düşünenlerin ne kadar yanıldığını gösterdi. TÜSİAD olarak, bize göre, Avrupa’nın Türkiye için önemi zaten hiç azalmamıştı. Bundan sonra da bu önem, artarak devam edecek. Elbette, ilişkilerimizin bu derece gerilimli olmamasını arzu ederdik.”

Haberin Devamı

Avrupa’yı yok sayamayız

Erol Bilecik, AB’nin, yüksek bir büyüme dönemi içinde olduğuna dikkati çekerek, “Bu dönemde, yalnızca ihracatımızın artmasıyla yetinmeyip önemli ölçüde doğrudan yatırım çekmemiz de mümkün olabilirdi. Böyle önemli fırsatları zamanında görmeli ve değerlendirmeliyiz. 2018’de ve sonrasında bunu hep aklımızda tutmalıyız” şeklinde konuştu.