Gazete Vatan Logo

Demokles’in kılıcı gibi tepemizde!

Fed’in faiz politikasına karar veren FOMC üyelerinden her gün gelen ve birbiriyle çelişen açıklamalar Türk piyasalarını sersem etti. Fed’in faiz artıracağı kesin. Ancak zamanlaması piyasaları dalgalandırıyor.

Bir gün Fed Dallas Başkanı Fischer çıkıyor, ‘Faiz artırımı ilkbaharda’ diyor, bir diğer gün bir başka Fed Başkanı çıkıyor, ‘Belki de 2015’te faiz artırımı olmaz’ diyor, olan Türkiye’ye oluyor. Dış şoklara karşı çok kuvvetli olduğu iddia edilen Türkiye, nefesini tutmuş ABD’den gelecek tüyoları bekliyor.

Kafalar karışıyor

Dün de Şikago Fed Başkanı çıktı yine farklı mesajlar vererek kafaları karıştırdı. Ancak bu arada dolar, tüm para birimleri karşısında değer kazanmaya devam etti.

Şikago Fed Başkanı Charles Evans, özetle şunları söyledi:

- Faiz artışına başlamadan önce uzunca bir süre lazım.

- Faiz artırımlarına başlangıç Açık Piyasa Kurulu (FOMC) görünüm hakkındaki değerlendirmesine dayalı olacak. Haziran da bir olasılık.

- Faiz artırımlarının gelecek yıl yaz sonrasına kaldığını da görebiliyorum.

- Fed sonra tekrar düşürmek zorunda kalacaksa faiz artırmak istemez.

- Fed para politikasına dair açıklamasında kullandığı dili değiştirmek zorunda çünkü nicel gevşeme Ekim ayında sona eriyor.

Okyanus ötesinden gelen bu birbiri ile çelişen açıklamalar Türk Lirası dahil tüm para birimlerine ralli yaptırıyor. Ancak Türkiye kırılgan ülkelerin en kırılganı olarak gösterildiği için yansıma daha farklı oluyor.

Haberin Devamı

TL serseme döndü

Bir gün Dallas Fed Başkanı faiz artırımı 2015 ilkbaharında derken ertesi gün Şikago Fed Başkanı yaz sonrasına da kalabileceğini ima ediyor.

Ancak cari açığı yüksek olan, dış finansmana ihtiyaç duyan Türkiye açıklamalar nasıl olursa olsun, hop oturup hop kalkıyor.

Fed’in faiz politikası tavrı adeta ‘Demoklesin Kılıcı’ gibi Türk para piyasalarının üzerinde sallanıp duruyor ve görünen o ki 2015 yılının tamamında da sallanmaya devam edecek.

Üstüne not tedirginliği

FED’in faiz politika beklentisi yetmezmiş gibi piyasalar bir de Cuma günü Fitch’ten gelecek değerlendirmeyi bekliyor. Özellikle jeopolitik risklere dayalı olarak Fitch’in not indirimine gidebileceği ihtimali de piyasaları geriyor.

Büyük resme bakılsın

Maliye Bakanı Şimşek, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in, Türkiye’nin kredi notu ve görünümüne ilişkin yapacağı değerlendirmenin sorulması üzerine şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Şunu görmemiz lazım. Bölgemizde sıkıntılar var ve bu Türkiye’ye yansıyor ama Türkiye’nin temelleri sağlam. Bugün kamu maliyesi dengesi ve bankacılık sektörünün sağlamlığı anlamında en iyi ülkelerdin biri Türkiye. Türkiye’de cari açık yüksek ama daralıyor. Bir tek enflasyon problemi var ama o da geçmiş 12 ayı yansıtan bir enflasyon. Önümüzdeki 12 aya baktığımızda, enflasyonun tekrar aşağı yönlü trende girmesi yüksek olasılık. Peki böyle bir resme baktığınız zaman sırf jeopolitik gerginlikler arttı veya Fed faiz artırabilir diye Türkiye’nin kredi notunun aşağı yönlü revize edilmesi bence yanlış olur.”

Zeybekci: Hafif rahatsız olduk

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dolardaki yükselişe ilişkin, “Piyasanın kendi şartları içerisinde bir düzenleme yapacağına inanıyorum” dedi. “Dolar, 2.10’un altına indiğinde nasıl hafif rahatsız olduysak, bu da bizim için biraz rahatsız olduğumuz bir şeydir” diyen Zeybekci, müdahaleyi öngörmediğini ve böyle bir şeyin olmaması gerektiğine de inandığını söyledi.

Haberin Devamı

Yellen bozarsa Draghi dengeler

Dünya Ekonomik Forumu toplantısında konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Fed’in faiz artırım olasılığını değerlendirdi. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bundan sonraki adımlarının küresel likiditeyi etkileyeceğine dikkati çeken Babacan, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) da hafif bir gevşetme başlattığını anımsatarak, “Türkiye, Avrupa’yla özellikle finansman konusunda yakın ilişkide. ECB’nin gevşetme politikası bize yarayacak, ECB kararları bizim işimizi kolaylaştırıyor ve Fed’in sıkılaştırmasını bir bakıma dengeliyor” şeklinde konuştu.