Gazete Vatan Logo

Demirtaş: Milletvekilimiz rehin alındı

Demirtaş: Milletvekilimiz rehin alındı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kobani olayları sırasında "Milletvekilimiz rehin alındı silahla ya, ben ifade etmek istemiyorum ama saatlerce rehin tutuldu." dedi.

Bugün TV'de Nazlı Ilıcak'la Hayko Bağdat'ın sorularını yanıtlayan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çok tartışılacak bir açıklama yaptı. Demirtaş, 2014 yılında 6/8 Ekim Kobani olaylarında bir HDP'li milletvekilinin silahla rehin alındığını, saatlerce rehin tutulduğunu iddia etti. Demirtaş, yaptığı açıklamada "Milletvekilimiz rehin alındı silahla ya, ben ifade etmek istemiyorum ama saatlerce rehin tutuldu."dedi. Hayko Bağdat'ın "Kim rehin aldı?" sorusuna Demirtaş "Burada açmayayım, bilenler bilirler. Devlet de biliyor. Nelerle karşılaştık biz o günlerde, o dönemlerde." diye cevap verdi.

Demirtaş'ın açıklamalarının diğer bölümleri ise şöyle:

"YASİN BÖRÜ'YE ÜZÜLMEYEN İNSAN DEĞİLDİR"

Yasin Börü için üzülmeyen insan değildir. Hükümet bunu siyasi rant aracı olarak kullanıyor, kolektif bir vicdan oluşmasına engel oluyorlar. Yasin Börü üzerinden beni, partimi vurmaya çalışıyorlar. Biz bu acıyı paylaşmaya çalışıyoruz, izin vermiyorlar, provokasyonu büyütmeye çalışıyorlar. Hala 6-8 Ekim olaylarında etkili bir soruşturma yürütmüyorlar. 44 HDP'li, 6 Hüda-PAr'lı katledildi. Diyoruz ki, bunları soruşturun. Arkasında ben varsan hesap vereyim. Bunun devletten bağpımsız olup bitmesi mümkün müdür! Niye sürekli beni suçlayıp duruyor hükümet!? Ben verdiysem bu emri, hakkımda düzenlenmiş tek bir fezleke yok, soruşturma yok; olamaz da! Ben bu kadar alçaksam, kendi vicdanımla kendimi cezalandırırdım.

Haberin Devamı

"PKK ATEŞKES İLAN ETMELİ"

PKK kesinlikle ateşkes ilan etmeli, hükümet de bu ateşkesi tanımıyorum dememeli, operasyonları durdurmalı. Seçimler için değil, toplumun her kesimi için bunu yapmalı.

Herkes diyor ki en etkili mücadeleyi Kürtler yürütüyor, bizimki çıkıp diyor ki onlar terör örgütüdür. Kürtlerden korkmuyorsan, tehdit olarak görmüyorsan; örgütünü de tehdit olarak görmeyeceksin. Örgütler geçicidir, halk kalıcıdır.Örgütü terörist ilan ederek halkla sağlıklı ilişki kurulamayacağını bilmen lazım.Tam bizimle iletişim kurmasın, biz engel değiliz; kimi görüyorsa onunla kursun. AKP'yi mi kuruyor, kendi kendine mi ilişki kuracak?

Haberin Devamı

Size televizyon açtık, eskiden asit kuyularına atıyorduk şimdi yok diyerek Kürtlerle iletişim kuramazsın. Bu ülkede demokrasi talep eden insanlara ne diyorsun, bunu söyle. Sen yap bakalım, biz engel olmayız. Türk toplumunu da bunu anlat ama. Ey Türk halkı bu Kürtlerin hakkıdır, yapmazsak haksızlık olur, cumhuriyet bunları inkar etti, düzeltmemiz lazım de. Kürtlere parmak sallama, yapma böyle. Temsiliyet mevzusu farklı bir konudur, tartışmak istemem ama aksini iddia eden çıkıp yapsın, biz engellemeyiz.

"BARIŞ ALTINDA BIRAKACAĞIZ"

HDP'nin savaş çıkarma, karar alma gücü yok. Devlet bize bağlı değil, PKK bize bağlı değil. Herkes bunu görüyor. Olup biteni herkes takdir edecektir, bu kanaatlerini de sandığa yansıtacaktır.

Biz bu seçimlerde "İnadına HDP dedik". Bizi baraj altında bırakmaya çalışıyorlar, ama biz onları barış altında bırakacağız. HDP'ye verilen her oy, ben barış istiyorum diyenlerin oyudur. Bu defa da, "Sana savaş yaptırmayacağız, barışın altında bırakacağız" diyoruz.

Haberin Devamı

Ben savaştan yanayım ve bu iş sadece silahla çözülür diyenler bize oy vermesin. Devlet de böyle anlasın PKK de böyle anlasın. Bu insanlar sorunların diyalogla çözülmesini istiyorlar, savaş istemiyorlar.