Gazete Vatan Logo

Demirtaş: Desteğimiz sürecek

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu’yla Başbakanlık Yeni Bina’da görüştü. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak ve Başbakanlık Başmüşaviri Ali Sarıkaya’nın da katıldığı basına kapalı görüşme 1,5 saat sürdü. Demirtaş çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulundu ve “Son derece önemli ve olumlu bir görüşme olarak tanımlayabiliriz” dedi. Demirtaş, çözüm sürecinin takibi ve koordinasyonu için kurul oluşturulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının da olumlu olduğunu belirtek şunları söyledi:

Kalıcı barış için önemli

“Elbetteki bu perspektife uygun pratik adımların yakın zamanda hayata geçmesi, çözüm süreci açısından, kalıcı barışın bir an önce gerçekleşmesi açısından çok önemlidir. Biz de HDP olarak parlamento içinde, dışında elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz, çözüm sürecinin başarıya ulaşması için desteğimizi sunmaya devam edeceğiz.

Hayata geçirilmeli

Hükümet, çözüm sürecinde pratik adım atma konusunda bir karar aldı. Bütün risklerine, bütün gerilimlere rağmen çözüm sürecinin devam ettiği ortada. Komisyonlar sadece HDP’nin isteği doğrultusunda oluşacak komisyonlar değil. Bu komisyonlarda uzmanlar, sivil toplum örgütleri, akademisyenler yer alabilir. Zaten Bakanlar Kurulu Kararı’nda da bu şekilde zikredilmiştir. Pratik uygulama da bir an önce hayata geçmesi gereken önemli bir mevzudur.

Haberin Devamı

Demirtaş ile Başbakan Davutoğlu’nun görüşmesinde çözüm sürecinin yanı sıra IŞİD tehditi ve Kobani’de yaşananlar da konuşuldu.

PYD ile görüşme

El Cezire’nin haberine göre, Demirtaş, görüşmede Davutoğlu’na PYD’yle temas kurmaları gerektiğini söyledi ve Başbakan da karşılık olarak bunun değerlendireceğini ifade etti. Davutoğlu’nun, “Kobani’nin IŞİD’in eline geçmesini istemiyoruz” dediğini aktaran Demirtaş, “Bu tehdidin (IŞİD) bölgeden bertaraf edilmesi için Türkiye’nin hükümet olarak yapması gerekenler, muhalefet olarak bizlerin yapması gerekenler ele alındı. Sayın Başbakanın bu konudaki yaklaşımları da olumludur. Umut ediyorum knegatif hava, bir an önce yerini pozitif bir havaya bırakır” dedi.

Haberin Devamı

Teşekkür ettik

“Sınırların açılması konusunda Başbakan’a teşekkür ettik. Suruç’ta sınırda halka yönelik bazı müdahaleler oluyor. Kendisi de dikkatle inceleyeceğini belirtti. Kobani’den çok sayıda sivil geldi. Gelenlerin yaşadığı sorunlar olmakla birlikte kısa süre zarfında Türkiin sınırlarının sivil insanlara açılması önemlidir.”