Gazete Vatan Logo

Demirarslan’ın geç gitmesinin izahı yok!

Eski korgeneral Demirarslan’ın Eskişehir’deki üsse sabaha karşı saat 5.20’de gitmesiyle ilgili soruyu yanıtlayan Hava Kuvvetleri Komutanı Ünal, “O saate kadar neden Kaklıç’ta beklediğine ilişkin bir izahat gerektiğini düşünüyorum” dedi

Demirarslan’ın geç gitmesinin izahı yok!

FETÖ’nün darbe girişimine ilişkin İzmir’de 279 kişinin yargılandığı davada dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, eski Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Hasan Hüseyin Demirarslan’ın talebi doğrultusunda tanık olarak dinlenildi. Emekli orgeneral Ünal, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülen durumada, 15 Temmuz günü saat 23.00 sıralarında Demirarslan’ın kendisini arayarak, bir emrinin olup olmadığını sorduğunu anlattı. Ünal şöyle devam etti:

Eskişehir’e git demiş

“Demirarslan tatilde bulunduğu ‘Özdere Askeri Kampı’ndan ayrılarak Çiğli’ye, oradan da uygun bir uçak bulması halinde Ankara’ya gideceğini’ söyleyince, ben de ona ‘Ankara’ya kesinlikle gitme. Orası çok karışık. Eskişehir’e git’ dedim. Ayrıca, Demirarslan’a ‘Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda da birtakım olaylar olduğunu duydum, istersen kendi aracınla Eskişehir’e git. Darbe girişiminin başarısız olması için emirlerimi yerine getir’ diye söyledim. Özellikle vurgulamak istiyorum, Demirarslan’a, Çiğli’ye gitmemesi yönünde bir emir vermedim. Tavsiye mahiyetinde bilgi verdim.”

Haberin Devamı

‘Arayıp teşekkür ettim’

Darbecilerin uçaklarının Akıncı Üssü’nden kalkamaması için pistin bombalandığını 16 Temmuz günü serbest kaldığında öğrendiğini ve mutlu olduğunu ifade eden Ünal, “Saat 15.37’de aradığım Demirarslan’a ‘Pistin bombalama emrini kim düşündüyse ona teşekkür ederim. Demirarslan da, Eskişehir’deki komutanların ortak bir kararıyla pisti bombaladıklarını söyledi” beyanında bulundu.

Ünal, mahkeme başkanının, “Demirarslan’ın Kaklıç Hava Meydan Komutanlığı’nda saat 03.50’ye kadar beklemesi, saat 05.20’de Eskişehir’e gitmesi hakkındaki değerlendirmeniz nedir?” şeklindeki soruya ise “Bunu izah edemiyorum. Daha önce Demirarslan’ın bu durumuyla ilgili bir tespitimiz olmadı. Demirarslan’ın o saate kadar neden Kaklıç’ta beklediğine ilişkin bir izahat gerektiğini düşünüyorum” diye cevap verdi. Ünal, Demirarslan’ın Eskişehir’de emir komutayı devralarak Akıncı’nın bombalanması yönündeki emirleri komuta ettiğini ise doğruladı.

Haberin Devamı

Yazılı emir isteyen oydu

Demirarslan’ın o gece darbecilerin bulunduğu Çiğli 2. Na Jet Üstü’ne gittiği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a saldırı düzenleyen ekip ile aynı saatlerde üste bulunduğu belirlenmişti. Demirarslan’ın darbenin başarısız bir şekilde sürmesi üzerine Çiğli 2. An Jet Üstü’nden askeri uçakla ayrılıp Eskişehir’e gittiği ve darbe karşıtı görünüp emirler verdiği öne sürülmüştü. Çiğli’de darbeciler tarafından rehin alınmaması dikkat çeken Demirarslan’ın o gece Başbakan Yıldırım’ın “Hain uçakları vurun” emrini yazılı olarak talep eden komutan olduğu da ortaya çıkmıştı.