Gazete Vatan Logo

Demir eksikliği anemisi rahim kanserinin belirtisi

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan Keskin, demir eksikliği anemisinin rahim kanserinin de belirtisi olabileceğinin unutulmaması gerektiğini belirtti

Demir eksikliği anemisi rahim kanserinin belirtisi

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan Keskin, demir eksikliği anemisinin rahim kanserinin de belirtisi olabileceğinin unutulmaması gerektiğini belirterek, “Bu nedenlerle demir eksikliği saptanmış kadınların dahiliye uzmanlarıyla birlikte, kadın doğum uzmanlarınca detaylı olarak incelenerek takip ve tedavi edilmesi gerekmektedir” dedi. Keskin, demir eksikliği anemisinin dünyada en sık görülen anemi türü olduğunu ifade etti.

Keskin, bu nedenle, hamilelerin demir replasman tedavisi almaları gerektiğini aktararak “Kadınlardaki aşırı adet kanaması ve gebelik yanında, sık doğum ve düşük de demir eksikliği anemisi sebepleri arasında sayılabilmektedir. Bunların yanında, demir eksikliği anemisinin rahim kanserinin de belirtisi olabileceği asla unutulmamalıdır. Eğer gaitada gizli kan pozitif ise endoskopiler yapılarak üst ve alt gastrointestinal sistemler taranmalıdır. Hastalarda anemi çok derinse mutlaka ailesel kansızlık yapabilecek hastalıklarla birlikte kemik iliği yetersizliği yapabilecek durumlar araştırılmalı, gerekirse hastanın bir hematoloji uzmanına yönlendirilmesi sağlanmalıdır.”

Haberin Devamı

En önemli belirtileri solgunluk ve halsizlik

Prof. Dr. Özcan Keskin, yetişkinlerde çay ve kahve tüketiminin fazla olması, etin fazla pişirilerek tüketilmesinin demirin yeterince emilememesine neden olduğunu, bu nedenle de anemi gelişebileceğini söyledi. Keskin, şöyle devam etti: “Anemi belirtileri olarak en sık gözlenen bulgular, ciltte solgunluk, halsizlik, güçsüzlük, çarpıntı, baş ağrısı, ellerde, ayaklarda uyuşma, tırnaklarda kırılma, saçlarda dökülme, sinirlilik halidir. Bununla birlikte, ağır anemi olgularında, kalp çarpıntısı, nefes darlığı, bayılma, tansiyon düşüklüğü gibi ağır klinik belirtiler de gözlenebilmektedir. Hemoglobin değerleri çok düşük vakalarda periferik yayma denilen parmaktan kan alınması ve mikroskop altında incelenmesiyle tanı desteklenmektedir.”