Shakespeare filmleri

Shakespeare ölümünün 400. yılında çeşitli etkinliklerle anılmaya devam ediyor. Daha önce Shakespeare’i konu eden kısa film yarışması düzenleyen Biritish Council bu defa, Başka Sinema işbirliğiyle Shakespeare filmlerini izleyiciyle buluşturmaya hazırlanıyor. 8 Eylül’den itibaren İstanbul, Bursa, Eskişehir ve Antalya’da “Shakespeare Yaşıyor” başlıklı film gösterimleri düzenlenecek. Dört filmlik seride Kenneth Branagh’ın yönettiği ve aynı zamanda başrolünde de yer aldığı, Emma Thompson, Keanu Reeves gibi yıldız kadrosuyla öne çıkan 1993 yapımı Kuru Gürültü (Much ado About Nothing), Ian McKellen’ın III. Richard rolünde izlediğimiz, Richard Loncraine imzalı 1995 yapımı uyarlama “III. Richard”, Michael Fassbender’in Shakespeare’in ölümsüz karakterine yeni bir yorum kattığı 2015’in en çok ses getiren yapımlarından Maxine Peake’in benzersiz bir performans sergilediği Hamlet filmi de programda yer alacak.

Shakespeare filmleri

Kadın Hamlet!

Maxine Peake’in geçen yılki Hamlet performansı bu kahramanı bir kadının canlandırması sebebiyle çok konuşulmuştu. Ancak bu durum yeni değil. Tarihe baktığımızda Halmet’in çok defa kadınlar tarafından canlandırıldığını görüyoruz. İlk olarak 18. yüzyılın sonlarına doğru Sarah Siddons tiyatroda Hamlet’i canlandıran ilk kadın. Üstelik bunu yaparken erkek kılığına da girmemiş. Onu herhangi bir cinsiyete ait göstermeyecek tarzda bir kıyafeti tercih etmiş.

Haberin Devamı

Tarihinde tek değil!

Maxine Peake kendi Hamlet’i için, “kız olarak doğmuş ama erken yaşlardan itibaren kendisini erkek olarak tanımlıyor.” diyor. Bunun dışında ülkemizde de 1901 yılında tiyatrocu Siranuş Hanım (Merope Kantarcıyan) Hamlet’i oynamış. 1899 yılındaki performansıyla Hamlet’i sinemada ilk kez oynayan kadın ise Sarah Bernhardt. Bernhardt bir röportajında, Hamlet’i bir erkek olarak hayal edemediğini söyleyerek “Dürtüleri, sözleri, eylemleri bana kadın olduğunu düşündürüyor tamamen.” demiş... Metin Erksan’ın 1976 tarihli filminde de Hamlet bir kadın. Üstelik Fatma Girik canladırıyor. İster erkek olarak ister kadın olarak karşımıza çıksın, Shakespeare’in bu ölümsüz eseri Hamlet’in her şekilde izlemeye değer olduğu konusunda herkes hemfikir...

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR