‘Satılık Gelinler’e ilham oluyor

‘Satılık Gelinler’e ilham oluyor

Annem beni evliliğe zorluyordu ama bu beni sevmediği anlamına gelmiyor. O beni seviyor sadece ama ona fakirlik ve gelenekler yüzünden gözlerini aşka kapamayı öğretmişler başka bir yol bilmiyor.” Bu sözler İran’da yaşayan Afganistanlı Sonita Alizadeh’e ait... Sonita 10 yaşından itibaren birçok kez evlendirilmek istenen ve buna karşı koyarak tüm dünyaya çocuk gelinlerin çığlığını duyurmayı başaran rap müzik sanatçısı bir genç kız.

Yılın en iyi belgesellerinden

2014 yılında “Satılık Gelinler” isimli klibiyle sesini duyuran Sonita, İranlı yönetmen Rokhsareh Ghaem Maghami’nin de dikkatini çekmeyi başardı. Maghami, Sonita’nın adını taşıyan bir belgesele imza attı. Geçtiğimiz günlerde sona eren Sundance Film Festivali’nde hem jüriden ve hem de seyirciden ödül alarak yılın en iyi belgesellerinden biri olacağını müjdeleyen “Sonita”, Türkiye’de ilk kez !f İstanbul’da gösterilecek.

İdollerinin arasında Eminem var!

Bu küçük kahraman ilginç ve etkileyici bir hayat hikayesine sahip. Müziğin haram sayıldığı, kadın şarkıcıların yasak olduğu İran’da rap müziğiyle duygularını ifade etmeyi tercih edecek kadar başına buyruk Sonita’nın idolleri arasında Eminem ve Yas yer alıyor. Michael Jackson ve Rihanna’yı da kendine hayali aile olarak seçen genç kız hayallerine kavuşmak için müzik stüdyolarının kapılarını çok defa çalmasına rağmen cinsiyeti sebebiyle kapılar hep yüzüne kapanmış.

Haberin Devamı

Yönetmenden başlık parası!

Afganistan’dan gelen annesi ve daha önce defalarca olduğu gibi onu evlendirmek için yanında götürmek istediği noktada belgeselin yönetmeni, Rokhsareh Ghaem Maghami devreye girerek genç kızın hayatında bir kırılma noktası olmuş. Anneye bir miktar para vererek Sonita’nın gidişini, yani dolaylı olarak da evliliğini bir süre için ertelemeyi sağlamış. Bu arada Sonita youtube’da yayımlanan Satılık Gelinler klibiyle de bir anda dikkatleri üzerine çekince, onun için başka bir dünyanın kapıları da açılmış ve Sonita’nın ABD’de müzik eğitimi almaya kadar giden yolculuğu başlamış. “Sonita”, !f² projesi sayesinde İstanbul’la aynı anda 33 şehir ve 50 farklı noktada sinemaseverlerle buluşacak. Sonita, çocuk gelinlerin yoğunlukta olduğu ülkemizde de dikkat çekecektir mutlaka...

Haberin Devamı

‘Satılık Gelinler’e ilham oluyor

DİĞER YENİ YAZILAR