‘NASA’nın arka yüzü çok şiirsel’

İlk aydan inişten son Mars gezisine, gezegenimizin sağlığını ölçen geniş uydular ağına kadar, NASA’nın (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) benzersiz cevap ihtiyacımızı gidermek için, insanlığın keşif yolculuğunun ilk adımlarını atmasının 60’ıncı yıldönümü. Nereden geldiğimizi, nereye gideceğimizi ve evrenin içinde nerede durduğumuzu merak ettiğimiz kadar Mars’ın yüzeyine ve güneş sistemimizin dış çeperlerine kadar giden efsanevi kurum NASA’yı da en az o kadar merak ediyoruz... Sayısız ödüle sahip yapımcı/yönetmen -ve aynı zamanda Başkan John F.Kennedy’nin yeğeni- Rory Kennedy de çektiği belgesel “NASA’nın Geleceğe Yolculuğu”nda bizleri tam bu noktada aydınlatıyor... 14 Ekim’de Discovery Channel’da başlayacak zaferlerinin yanında felaketle sonuçlanan misyonları ve yeryüzünün sağlığını ölçmedeki rolününe kadar bizlere tüm yönleriyle NASA’nın perde arkasını görme şansı sunan Rory Kennedy’le keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik...

‘NASA’nın arka  yüzü çok şiirsel’

Dünyanın en büyük uzay ajansı NASA’nın perde arkasına girdiniz, o ortam size neler hissettirdi?

Haberin Devamı

Uzayda zaman geçiren astronotlarla konuşmayı çok seviyorum çünkü bence çok havalılar. Uzaya fırlatılırken o sesi duymak, kendi atmosferini terk etmek, dünyada o perspektife sahip olmak, uzayın sonsuzluğunda o küçük topu görmek ve bu inanılmaz deneyimin onlar üzerindeki etkisini hissetmek gerçekten muhteşem bir şey. Bu bir çeşit şiirsellik. Onların duygusal deneyimlerini ile yeteneklerini ifade etme şekilleri ve bu gezegene olan derin sevgi ve ilişki, sürecin en çok sevdiğim parçasıydı.

İzleyiciye en çok hangi noktada ışık tutmayı amaçladınız?

Bu film benim için, insanlara keşfetmenin ne anlama geldiğini, uzaya gitmenin nasıl bir şey olduğunu ve sınırları zorlamanın insana ne kadar ilham verdiğini anlatmam için eşsiz bir fırsat oldu.

En önemli buluş iklim değişikliği ile ilgili bilgiler!

NASA’nın başlangıçtan bu yana görevlerindeki zaferleri ve trajedileri incelerken sizi en büyüleyen şey ne oldu?

Açıkçası bu süreçte çok fazla şey öğrendiğimi ve NASA ile ilgili öğrendiğimiz her şeyin gözle görülmeyecek kadar derin ve takdire şayan olduğunu söyleyebilirim. NASA’nın dünyamızın bir parçası olduğunu bir sürü nedenden dolayı anlıyoruz. Ama bence en önemli buluş, iklim değişikliği hakkında bilgiler ve karbon kullanımı ile ne yaptığımız konusunda olmuştur. İnsanlar olarak Dünya’ya oldukça fazla zarar veriyoruz. Tüm bunların kısa ve uzun vadedeki sonuçları hakkında ciddi çıkarımlar edinmemizi sağladılar. Yani demek istediğim onların daha önceden tahmin ettikleri şeyleri yaşıyoruz...

Haberin Devamı

‘Başkan Kennedy’nin mesajı etkileyici!’
NASA’nın Ay’a yolculuk planlarının başlangıcı Başkan John F. Kennedy’nin yaptığı konuşmaya dayanıyordu. Şimdi NASA 60. yılını kutluyor ve Kennedy’nin hayalinden de ötesi gerçekleşti. Yeğeni olarak bu konuda neler söylersiniz?
John F. Kennedy’nin Rice Üniversitesi’ndeki ilk konuşmasında “Aya gitmeyi seçtik. 10 yıl içinde aya gitmeyi ve diğer şeyleri yapmayı seçtik... Bu amaç, sahip olduğumuz enerji ve yetenekleri düzenlememize ve değerlendirmemize hizmet edecek.” diyor. Bence bu konuşma bir şeyi meydana getirirken onu hep birlikte yapmak tek başına yapmaktan daha iyidir mesajı veriyor. Bu günümüz için çok etkileyici bir mesaj. Sonuç olarak bu belgesel bilim adamlarının, kendi gezegenimizde neler olduğuna dair bilgileri verilere dayanarak bilimsel terimlerle anlattıklarını hatırlatıyor.
Yoksulluk, siyasi yolsuzluk, aile içi istismar, uyuşturucu bağımlılığı, insan hakları ve akıl hastalıkları gibi dünyanın en önemli sorunlarından bazılarıyla ilgili projeliriniz oldu ve hepsi de başarıyı yakaladı. Bu başarının bir sırrı var mı?
Açıkçası bunun bir sırrı var mı bilmiyorum. Belgesel çekiyor olmaktan dolayı kendimi çok şanslı hissediyorum. Gerçek hikayeleri insanlarla paylaşmayı, hikaye anlatıcılığı yöntemini çok seviyorum.
Projelerinizi seçerken nelere dikkat ediyorsunuz?
Benim için en önemlisi konunun ilgimi çekmesi. Bir filmi çekmeden önce gerçekten bu konuda tutkulu hissetmem ve heyecanlı olmam gerekiyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR