KEDİ PATİSİNİN DEĞDİĞİ FİLMLER

Psikanalizin babası Sigmund Freud “Bir kediyle geçirilmiş zaman asla vakit kaybı değildir.” der. Minik, kürkle kaplı bu tatlı belalar hayatımızın gülümseten detayları şüphesiz... Tarihte birçok medeniyet için kedi çok değerli olmuştur. Eski Mısır’da tanrıça kabul edilen kediler oradan yayılan medeniyetlerce de kutsal sayılmıştır. Ancak pek hoş karşılanmadıkları dönemleri de yok değil. Örneğin Ortaçağ’da kediler uğursuz ve cadılara katkı sağlayan canlılar olarak kabul edilir ve toplu şekilde öldürülürlermiş. Günümüzde ise onlar evimizin bir üyesi, internetin fenomeni, sokakların şirin sakinleri olarak görülüyor... Hatta onlara özel günler bile var. Amerika’da 29 Ekim, Rusya’da 1 Mart Kedi Günü olarak kutlanırken, diğer birçok ülkede ise 17 Şubat (yarın) Kedi Günü kabul ediliyor.

KEDİ PATİSİNİN  DEĞDİĞİ FİLMLER

İstanbul kedileri belgeselde

Özellikle edebiyatın/edebiyatçının yanındaki yeri ve sanatçının dostu konumundaki bu sevimli canlıları filmlerin içinde hatta başrolde görmek mümkün. Bunun en güzel örneklerinden biri İstanbul sokaklarının sıcak sakinleri olan kedilerin başrollerde yer aldığı Ceyda Torun imzalı belgesel “Kedi”... “Kedi, kediden öte bir şey İstanbul’da. Kedi, bütün İstanbul’un tarif edilmez karmaşası, kültürü, özgünlüğü ve özelliği ile ilgili bir şey…” temalı belgesel oldukça ilgi gördü ve hatta Time dergisinin 2017 yılının en iyi filmleri listesinde 5’inci sıraya oturmayı başardı.

Haberin Devamı

Belgeseller dışında kediler daha çok animasyon filmlerde karşımıza çıktı. Karikatürleri dünya çapınca 2600 gazetede yayınlanan ve 260 milyonun üzerinde okuru olan tombik, tembel ve alaycı kedi Garfield, yarı animasyon bir yapımla beyazperdede yer aldı. Onların Garfield’ı varsa bizim de Kötü Kedi Şerafettinimiz vardı. Karikatürist Bülent Üstün’ün çizgi roman dizisinden uyarlanan animasyon 2016’da bizlerle buluştu. Masalların cingöz, iş bitirici kedisi “Çizmeli Kedi”yi sinemada Altın Yumurtlayan Kaz’ın peşinde izleme şansımız oldu. Aynı zamanda sevimli yeşil dev kahramanımız Şrek’in maceralarında da Şrek’in dostu olarak yer aldı. Kediler ve köpekler arasındaki dünya hakimiyeti mücadelesini konu eden Kediler ve Köpekler filminde güç delisi bir İran Kedisi olan Mr. Tinkles başroldeydi. Stephen King kitabından uyarlanan 1985 yapımı komedi soslu korku filmi Kedi Gözü’nde Drew Berrymore ve James Woods rol alsa da üç farklı hikayeden oluşan filmin esas başrolünde ise bir kedi var. İzleyici olaylara bir kedinin gözünden şahit oluyor.

Haberin Devamı

İnsan sahiplenen kediler

Dr. Seuss tarafından 1957’de yaratılan çocuk klasiğinden uyarlanan 2003 yapımı Kedi filminde 1.90 boyunda kedimiz ile Sally ve Conrad kardeşlerin yaşadığı maceralar anlatılıyor. Miranda July’nin yazıp yönettiği ve oynadığı Gelecek sakat sokak kedisi Paw-Paw’yı, evlerine almak isteyen Sophie ve Jason çiftinin hayatlarındaki köklü değişiklikleri anlatıyor.

Sayısız kedi patisi değmiş filmden öyle bir tanesi var ki, o da Yıldız Kenter’in şahane performansıyla göz dolduran “Hanım”. Kedisi ile yaşayan yalnız ve yaşlı bir kadının öyküsünü konu eden film, Yıldız Kenter’e 1989 yılında, Korsika - Bastia Film Festivali’nde “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü getirdi. Ayrıca Antalya Film Şenliği’nde Halit Refiğ En İyi Yönetmen, Hanım da En İyi 3. film seçilmişti. İzleyiciyi ağlatan türden kedili film “Hanım”dan sonra insana umut aşılayan Bob’dan bahsetmekte fayda var. Gerçek bir hayat hikayesine dayanan “Sokak Kedisi Bob” kedilerin insan sahiplendiğinin güzel bir örneği. James, Bob için “Beni insanlaştırmıştı. Özellikle de o kadar insanlıktan uzaklaştıktan sonra. Bazı yönlerden bana kimliğimi geri veriyordu; yeniden bir birey oluyordum.” diyor hikayesini anlatırken...

Haberin Devamı

Ne diyelim? Ne mutlu bir kedi tarafından sahiplenilen insanlara...

DİĞER YENİ YAZILAR