Gazete Vatan Logo

Delirdiler! Türkler için çirkin kampanya

Ülkedeki Hristiyan Birlik partileri, çifte vatandaşlık sisteminin yeniden düzenlenmesi için sesini yükseltiyor. Alman medyasına göre ise, Türkiye'deki tartışmaların Berlin'e ulaşması halinde 'evet' oyu kullanan Türklere geri dönme çağrısı yapacaklar sadece ırkçı AfD'liler olmayacak.

Delirdiler! Türkler için çirkin kampanya

Avrupa'da Hollanda ve Belçika'dan sonra Almanya'da da referandumda 'evet' oyu veren Türkler için çirkin bir kampanya başlatıldı. Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle'nin haberine göre, Hristiyan Birlik partileri çifte vatandaşlık düzenlemesindeki kolaylıkların iptal edilmesini istiyor.

Federal Meclis Grubu içişleri uzmanı Hristiyan Sosyal Birlik partili (CSU) Stephan Mayer, Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada, "Gelecek yasama döneminde çifte vatandaşlık düzenlemesine ilişkin kolaylıkları iptal etmemizin önemli olacağını düşünüyorum. En azından çifte vatandaşlığa sahip bir kişinin çocukları eğer Almanya’da yaşamıyorsa ve net bir biçimde Almanya ile ilişkileri kalmamışsa, çocukların çifte vatandaşlığının iptal edilmesi gerekir" dedi.

İçişleri uzmanı, söz konusu önerinin kardeş partiler Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile Hıristiyan Sosyal Birlik’in (CSU) seçim programına da dâhil edilmesi yönünde görüş bildirdi.

Hristiyan Birlik partilerinden daha önce de benzer açıklamalar gelmişti.

Gazetelerin ilk sayfası Türkiye

Haberin Devamı

Alman medyasında ise, referandum haberleri geniş şekilde verilmeye devam ediyor. Ülkede hem bulvar gazeteleri hem de siyasi gazeteler Avrupa'da yaşayan Türklerin 'evet' tercihinde bulunması yoğun şekilde eleştiriliyor.

Nürnberger Zeitung, Almanya'nın Türkiye'deki tartışmaların kendi ülkesine taşınmasına izin vermeyeceğini yazdı. Gazeteye göre, tartışmaların Almanya'ya ulaşması halinde 'evet' oyu kullananlara Türkiye'ye geri dönme çağrısı yapacaklar sadece ırkçı AfD'liler olmayacak.

Tagesspiegel gazetesi, Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin kopmasının yanlış olacağını sayfalarına taşıdı:

"Hemen farklı görüşlere sahip kesimlerden, Türkiye ile halihazırda ağır aksak ilerleyen AB üyelik müzakerelerinin tamamen durdurulmasından yana söylemler yükselir oldu. Ancak bu yanlış olur. Çünkü Türkiye sadece Batı birliğinin ortağı değil aynı zamanda kolay kolay vazgeçilemeyecek güvenlik yapısının da bir parçası. Ayrıca Avrupa devletlerinin ekonomik partneri konumunda da. Unutulmaması gereken bir diğer konu ise kuşaklardır milyonlarca Türk'ün Almanya'da yaşıyor olması. Türkiye'ye şimdi aniden sırt çevirmek bu kişileri bir çatışmanın ortasına atmak olur. Ki bunun kimseye bir faydası olmaz, aksine büyük zararı olur."

Haberin Devamı

Frankfurter Allgemeine Zeitung ise Türkiye ile üyelik müzakerelerinin hemen sona erdirilmesini istedi:

"Avrupalılar yeni bir realiteyi kabul etmeli ve zaten sadece komediden ibaret olan Türkiye ile üyelik müzakerelerini gerçekten kesmeli. En azından bunu. Evet Avrupa Birliği, NATO üyesi Türkiye ile sağlam ve sıkı ilişkilere sahip olmayı önemsiyor. Ancak sıkı ve sağlam ilişki Türkiye'nin AB üyesi olma eşiğinin altında da mümkün olabilir. Belki de İngiltere ile gelecekte kurulacak ilişki buna bir örnek teşkil edebilir. Türkiye'nin AB üyeliği zaten başından beri tartışmalıydı."

En yüksek 'evet' Belçika'dan geldi

Tarihi referandumda seçmenin en fazla olduğu Almanya’da 'evet' oyları yüzde 63 çıktı. Gerginliğin doruk noktaya ulaştığı Hollanda’da Türklerin yüzde 71’i tercihini 'evet'ten yana kullandı. Avrupa’da en yüksek 'evet' oyu ise yüzde 75 ile Belçika’dan geldi. Yoğun seçmen barındıran Fransa’da yüzde 65, Avusturya’da ise yüzde 73 oranında Anayasa değişikliği onaylandı. Yurt dışındaki toplam seçmen sayısı 3 milyon civarında ancak Almanya, Hollanda, Avusturya, Belçika ve Fransa’daki seçmenler yaklaşık 2 milyon 300 bin kişi.

Haberin Devamı