Gazete Vatan Logo

Deliksiz uyku için faydalı 9 besin

İngiliz Uyku Bilimleri Enstitüsü uykuya dalmakta zorlanan ya da uyku sırasında sık sık uyanan kişilerin tüketmesi gereken ‘9 altın gıda’yı sıraladı.

Deliksiz uyku için faydalı 9 besin

Ruhsal ve fiziksel açıdan en iyi yolu uyumaktan geçer. Hayatımızın yaklaşık 3’te 1’ini uykuda geçiriyoruz. Gününüzün ve ömrünüzün önemli bir kısmını kaplayan bu süreci daha verimli bir biçimde değerlendirmek ve sağlıklı kalmak için yapılması gereken en önemli unsur sağlıklı beslenmek.

Kalitesiz ve yetersiz uyku gün içerisinde bizlere halsizlik, konsantrasyon düşüklüğü gibi birçok probleme neden oluyor. Bir de yeteri kadar uyuduğumuz halde kendimizi dinlenmemiş hissedebiliyoruz. Dünyada birçok hastalığın nedenlerinin başında uykusuzluğun geldiği biliniyor. Son yıllarda uyku bozuklarının görülme oranı giderek artan önemli bir sağlık problemi haline geldi. Yapılan çalışmalar bu durumun sebebinin özellikle obezite ile ilişkisi olduğu gösterdi.

İngiliz Uyku Bilimleri Enstitüsü uykuya dalmakta zorlanan ya da uyku sırasında sık sık uyanan kişilerin tüketmesi gereken ‘9 altın gıda’yı sıraladı. İşte uykusuzluk çekenlere önerilen o besinler.

1. Tahıl ürünleri: Yulaf, yulaflı bisküvi ve esmer pirinç, vücudun uyku sırasında ihtiyacı olan enerjiyi karşılıyor.

Haberin Devamı

2. Protein değeri yüksek besinler: Kırmızı et, tavuk, fasulye ve mercimek gibi besinler amino asit ve triptofan içerip, serotonin ve melatonin hormonlarının salgılanmasına yardımcı oluyor. Özellikle melatonin hormonu deliksiz bir uykunun ‘olmazsa olmazı‘ olarak nitelendiriliyor.

3. Kabak çekirdeği: Magnezyum zengini olan bu gıda vücudun rahatlamasına yardımcı oluyor.

4. Hindistan cevizi suyu: ‘Huzurlu uykunun anahtarı‘ olarak adlandırılıyor. Uzmanlar, her akşam bir bardak içilmesini öneriyor.

5. Kiraz: Melatonin hormonu salgılanmasına yardımcı oluyor ve uyku düzeninin işleyişini ayarlıyor.

6. Çinko: İstiridye başta olmak üzere deniz ürünleri ve fındık, ceviz gibi yemişler, ‘triptofan’ adlı amino asitlerin serotonin ve melatonin hormonunu salgılamasına yardımcı oluyor.

7. Hindi: ‘Triptofan’ amino asidi bakımından zengin.

8. Magnezyum zengini besinler: Lahana, brokoli ıspanak, balık, kurutulmuş meyveler, balkabağı ve karabuğday magnezyum zengini besinler arasında. Magnezyum kasların rahatlamasına yardımcı oluyor.

Haberin Devamı

9. Bitki çayları: Yatmadan önce içilmesi öneriliyor.