Gazete Vatan Logo

Deli Dumrul zammına ret

5 Ay önce köprü ve otoyol ücretlerine yapılan zam 'enflasyondan fazla' diye mahkemece durduruldu

Ankara 10. İdare Mahkemesi, köprü ve otoyol araç geçiş ücretlerine yapılan zammın iptali amacıyla açılan davada yürütmenin durdurulmasına karar verdi. “Karayolları Genel Müdürlüğü’nün köprü ve otoyol araç geçiş ücretlerinin artırılmasına ilişkin kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması” istemiyle Ankara Bölge İdare Mahkemesinde açılan dava karara bağlandı. 10. İdare Mahkemesi, 1 Eylül 2006’dan itibaren geçerli olmak üzere İstanbul Boğaz köprülerine yüzde 33, paralı otoyol geçiş ücretlerine ise yüzde 20 oranında yapılan zammın yürütmesini, “uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği” gerekçesiyle durdurdu. CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen ile Tüketiciler Birliği zammın durdurulması için ayrı ayrı dava açmışlar, daha sonra davalar birleştirilmişti.

Bugün uygulayabilirler
Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz, hükümetin yargı prosedürünü işletmeden karara uymasını istedi. Deniz “Bir üst mahkemede karara itiraz hakları bulunuyor. Daha önce geri alınan zamda bunu uygulamışlar, zammın geri alınması 1 ay gecikmişti. Hiç olmazsa bu kez vatandaşı düşünsünler ve zammı bu gece saat 24’ten sonra geri alsınlar. Bunu yapabilirler” dedi.

Halen doğalgaz ve telefona gelen zamlarla ilgili açılmış davalarda sürecin devam ettiğini kaydeden Deniz şöyle konuştu: “BOTAŞ aleyhine davayı Eylül’de açtık. Petrol fiyatları düştüğü halde zam yaptılar. Üstelik zam gerekçeleri de diğer kamu kuruluşlarından alacaklarını tahsil edemedikleri için zamma mecbur oldukları yönündeydi. Alacağını tahsil edemeyen bir kurumun maliyet artışını vatandaşın yüklenmesi diye birşey olamaz. Bizim itirazımız buna. Bu dava da yakında sonuçlanacak. Bir de 2-3 hafta önce açtığımız Telekom zammının iptaline yönelik itirazımız var. Orada da vatandaşın yanıltıldığını, indirim değil zam yapıldığını savunuyoruz.”

Karayolları itiraz edecek
KarayollarI Genel Müdürü Cahit Turhan, köprü ve otoyol araç geçiş ücretlerine yapılan zammın yürütmesini durdurma kararının henüz kendilerine tebliğ edilmediğini belirterek, karara itiraz edeceklerini söyledi. Turhan, kararın uygulanması için tebligatın ardından 1 aylık süre olduğunu söyleyerek sürecin lehlerine değişmemesi halinde, zammı geri çekeceklerini açıkladı.

Araç sahibinden ekstra 42.7 milyon YTL aldılar
Boğaz köprüleri ile işletmedeki paralı otoyollardan yapılan geçişlerden, 2006’da 410,7 milyon YTL gelir sağlandı. Köprü ve otoyol zammı 31 Ağustos 2006’da gerçekleşti. Bir başka deyişle 5 aydır köprü ve otoyollara fazladan para ödüyoruz. Köprü ve otoyolların aylık ortalama geliri 34 milyon YTL. 5 aylık gelir 170.8 milyon YTL’yi buluyor. Zammın ortalamasının yüzde 25 olduğu kabul edilirse, son 5 aydır köprü ve otoyollara araç sahipleri fazladan 42.7 milyon YTL ödemiş oldu.

Daha önce de durdurulmuştu
Ankara 4. İdare Mahkemesi, 25 Nisan 2002’de de köprü ve otoyol geçiş ücretlerine zam yapılmasına ilişkin kararın yürütmesini oybirliği ile durdurmuştu. 23 Haziran 2001’de Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri geçiş ücretlerine yapılan yüzde 40 ve otoyol ücretlerine yapılan yüzde 200’lük zammın fahiş olduğu gerekçesiyle Tüketiciler Birliği tarafından açılan davada Mahkeme zammın girdi maliyetlerindeki artışı yansıtmadığına hükmetmişti. Karayolları Genel Müdürlüğü söz konusu karara itiraz etmiş ancak üst mahkeme de kararı onayınca zam geri alınmıştı.

Haberin Devamı