Gazete Vatan Logo

Dehadan 23 Nisan konseri

E. Esme Bölücek, Bilkent Senfoni Orkestrası'nın konserinde piyanosuyla dinleyenleri büyüledi

Henüz 12 yaşında... 2.5 yaşında duyduğu melodileri klavyeye aktarmaya ve doğaçlama yapmaya başlayan genç deha Eylül Esme Bölücek, Bilkent Senfoni Orkestrası'nın 28 Nisan'da gerçekleşen Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Konseri'nde piyanosuyla dinleyenleri büyüledi.

Bölücek, Venezuelalı Şef Ilyich Rivas’ın yönettiği Bilkent Senfoni Orkestrası eşliğinde Mozart’ın KV.488, La majör 23 No'lu Piyano Konçertosunu seslendirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Ankara okullarında 2006 yılında yaptığı Müzik ve Güzel Sanatlar Yetenek Taraması testleri sonucunda Bölücek’in 'mutlak işitme' anlamına gelen absolut kulağa ve en üst seviyede müzikal işitme hassasiyetine doğuştan sahip olduğu ortaya çıktı.

"SIRA DIŞI BİR YETENEK"

Düzenlenen raporda Bölücek’in "…sıra dışı bir yeteneğe sahip olduğu ve birbiri ardına çalınan ilk kez duyduğu klasik batı müziği eserlerini, eksiksiz olarak ve anında sağ ve sol el birlikte piyanoya aktarabildiği…” tespitine yer verildi.

2008 – 2009 öğretim yılında Bilkent Üniversitesi Müzik Hazırlık ve Bale İlköğretim Okuluna 3.sınıftan kabul edilen Bölücek, ilk profesyonel solo resitalini 9 yaşında verdi. Akademik başarısından dolayı 2010 - 2011 öğretim yılında Fakülte ve Okul yönetiminin aldığı kararla 4. sınıftan 6. sınıfa atlatıldı.

TRT, 2011 yılında Bölücek için bir CD kaydı gerçekleştirdi.

İdil Biret, Eylül Esme Bölücek’i Uluslararası Ayvalık Müzik Akademisi bünyesinde Eylül 2011’de düzenlediği ustalık sınıfına özel olarak davet ederek kendisiyle çalıştı. Bölücek, 27 Kasım 2011 tarihinde 12. Uluslararası Antalya Piyano Festivali kapsamında solist olarak görev aldı. Piyano eğitimini Ankara Devlet Konservatuarı Piyano sanat dalı başkanı Oya Ünler ile sürdüren Bölücek, Bilkent Üniversitesi Müzik Hazırlık ve Bale İlköğretim Okulu 7. sınıfında öğrenim görüyor.

Bilkent Senfoni Orkestrası’nı yöneten Ilyich Rivas ve babası Alejandro Rivas, Eylül Esme Bölücek’e hayran kaldıklarını, bu yaşta bu niteliklere sahip bir piyanistle bugüne kadar karşılaşmadıklarını ifade ettiler. Bölücek’in doğuştan gelen çok derin duygulara sahip deha seviyesinde bir yetenek olduğunu belirten Rivas, Mozart’ın 23 numaralı piyano konçertosunu dünya çapında bir yorumla seslendirdiğini söyledi.

Ilyich Rivas, Bölücek’in Türkiye için büyük bir itibar ve gurur kaynağı olacağını belirtti. Bölücek’le dünyanın her yerinde birlikte sahne almak istediğini ve kendisine bu teklifini ilettiğini söyledi.
(Aysel Alp/Hürriyet)

Haberin Devamı