Gazete Vatan Logo

Değnekçilik yapana hapis cezası geliyor!

Karayolları Trafik Kanunu AB standartlarına göre yeniden düzenleniyor. Yeni ehliyet alanlar 2 yıl stajyerlik yapacak. Kırmızı ışık ihlalcilerinin ehliyetine de el konacak

Karayolları Trafik Kanunu’nda değişiklikler öngören tasarısı taslağı üzerindeki çalışmalar sürüyor. Taslağa göre, 5 kez kırmızı ışık ihlali veya 5 kez hız sınırı ihlali yapan sürücülerin belgelerine 6 ay süreyle el konulacak. Tehlikeli araç kullanmak asli kusur sayılacak ve sürücü hakkında adli işlem yapılacak.

Yurtdışında araç kullanmak için yeterli olmayan ehliyetler değiştirilecek, sınıfları ise AB standartlarına göre yeniden düzenlenecek. Sürücünün kimlik bilgilerini de kapsayacak yeni belgeler, taklit edilemeyecek bir dizi güvenlik özellikleri ile donatılarak bilgisayar ortamında hazırlanacak ve sürücünün kendisine teslim edilecek. Taslakta öngörülenler şöyle:

Torpilli plakaya son

* Yeni araç alan ya da ikinci el araçlarını başka ilde satın alan vatandaşlar eskisi gibi istedikleri plakayı seçemeyecek. Plakalar, artık sırayla vatandaşlara verilecek.

* Otobüs, kamyon ve çekicilere hız sınırlayıcı cihaz takılması mecbur tutulacak.

Taksiciye navigasyon

* Taksi sürücüleri araçlarında yer tespit cihazı GPS ile yön belirlemek için navigasyon cihazlarını taktırmak zorunda olacak.

* Ehliyetli sürücüler 60 yaşına kadar her 10 yılda bir, 60 yaşından sonra ise 5 yılda bir sağlık kontrolünde geçecek. Uygun olmayanların ehliyetleri iptal edilecek.

“Park edelim” yasak

* Okul servis araçlarını kullananların deneyimli olmaları istenecek ve araçlarda her koltuk için emniyet kemeri bulunması şartı aranacak.

* İzinsiz otoparkçılık yapan, yol kenarına park eden araç sürücülerinden park parası isteyen kişiler hapis ve para cezası ile cezalandırılacak.

* 1 Nisan 2008 tarihinde başlanan ve vatandaşların trafik kazası yaptıktan sonra kendi aralarında tutanak düzenlemesini öngören değişiklik ise zorunlu olacak.

Kaza yapan vatandaşlar öngörülen düzenleme yasalaştıktan sonra tutanak düzenlemedikleri takdirde, polis yerine sigorta ekspertizlerini kaza yerine çağıracak.

Haberin Devamı