Gazete Vatan Logo

Defteri saklayan yüzbaşı Köşk’te

Anayasa Mahkemesi’nin “hak ihlali” kararının ardından yeniden yargılaması yapılan “Balyoz Planı” davasında, eski 1. Ordu Harekat Başkanı Emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri’ye adli emanetten getirilen defterin kendisine ait olduğunu kabul etti ama “Proje subayının defteri nerede sakladığını bilmiyorum. İsmi Tanju Poshor’du” dedi. Poshor, halen Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanı olarak görev yapıyor

Aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı ve emekli Albay Dursun çiçek’in de bulunduğu 236 sanıklı davanın dördüncü oturumu dün Anadolu Adalet Sarayı’ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu’nda yapıldı. Mahkeme başkanı Özlem Karaçam, eski 1. Ordu Harekat Başkanı emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri’ne, adli emanetten getirilen ve el yazılarının olduğu defterin kendisine ait olup olmadığını sordu. Tanyeri ise, “Defter Harekât Başkanlığı’nda not almak için kullandığım defterdir” cevabını verdi. Tanyeri, “Seminerde bu deftere not aldım. Sonuç raporunu hazırlaması için proje subayına verdim ama defterin geri döndüğünü hatırlamıyorum. Proje subayının nerede sakladığını bilmiyorum, ismi Tanju Poshor idi. O tarihte kendisi kurmay yüzbaşıydı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Seçilme hakkını istedi

Emekli Kurmay Albay Hanefi Yıldırım ise, dava nedeniyle seçme ve seçilme hakkından mahrum olduğunu söyledi. Mahkeme, 5 No’lu hard DİSK üzerinde tespit edilen parmak izinin otomatik parmak izi teşhis sisteminde (AFİS) yeniden karşılaştırılmasına da karar verdi. Duruşma istenen evrakların mahkemeye gelmesinin beklenmesi için ertelendi.

16 askerin fikir sahibi

Eski 1. Ordu Harekât Başkanı Emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri’nin defterini teslim ettiğini açıkladığı dönemin proje subayı Tanju Poshor, Balyoz Davası başladıktan kısa süre sonra Abdullah Gül’ün yaveri olarak atandı. Halen Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanı olan Poshor’un Cumhurbaşkanlığı’nda 16 Türk devletini temsil eden askerlerin kıyafetleriyle karşılama yapılması fikrinin sahibi olduğu öne sürülmüştü. Balyoz davasında 2012 yılında “tanık” sıfatıyla ifade veren Poshor, 1. Ordu Komutanlığı’nda düzenlenen seminerin hazırlanmasında yüzbaşı rütbesi ile plan subayı olarak görev aldığını belirtmiş, seminerde gerçek kişi ve AKP’nin isminin geçmediğini söylemişti. (Esra Alus/Milliyet)

Haberin Devamı