Gazete Vatan Logo

Definecilerin gömdüğü hazine 12 yıl sonra ortaya çıktı!

Denizlideki Laodikya Antik Kenti’nde Dokuma Tanrısı Athena ve Roma Tanrısı Janus’un başı toprağın 10 santim altında bulundu. Heykel başlarını tarihi eser kaçakçılarının daha sonra almak üzere gömdükleri sanılıyor

Definecilerin gömdüğü hazine 12 yıl sonra ortaya çıktı!

İncil’de adı geçen 7 kutsal kiliseden birinin bulunduğu, Denizli’nin en büyük antik kenti Laodikya’da, Pamukkale Üniversitesi tarafından sürdürülen kazı çalışmalarında bu yıl 4 heykel başı bulundu. Antik kentteki kazı çalışmalarında geçen hafta gün yüzüne çıkarılan Su Kanunu yazıtının ortaya çıkarılmasının ardından Stadyum Caddesi kazılarında tarihi eser kaçakçılarının bulduğu ancak daha sonra almak için toprağın 10 santimetre altına gömdükleri sanılan dokuma tanrıça Athena ve biten ayla gelen ayı birbirine bağlayan çift yüzlü Janus’un heykel başları bulundu. Her iki heykelin de M.S. 2. Yüzyıl’da yapıldığı ve 1800 yıllık olduğu belirlendi.

Çok kaliteli

Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof.Dr. Celal Şimşek, “Athena heykel başı bir genç kız gibi yapılmış. Çok hisli, çok kaliteli bir heykel başı. Bu heykel başının bulunması kazı heyeti olarak bizleri çok sevindirdi. Bu heykel başını bulmamız çok enteresan oldu. Bunu biz Stadyum Caddesi kazılarında Janus’un heykel başıyla birlikte bulduk. 10 santimetre toprağın altına özenle konulmuş şekilde bulduk. Kazılar 12 yıl önce başladı ve güvenlik önlemi alındı. Kaçakçıların aynı zamanda bunları bulup güvenlik nedeniyle çıkaramayınca buraya sakladıklarını düşünüyoruz.

Haberin Devamı

Laodikya görülmeye değer

Herhalde satmak için pazar arıyorlardı. Ancak biz kazıya başlayınca bir daha buraya gelemediler. Biz tam 12 yıl sonra bu heykeli bulmuş olduk. İyi ki sakladıkları yerden alamamışlar. İki güzel eseri Denizli’ye kazandırmış olduk” dedi.

Prof.Dr. Celal Şimşek Laodikya Antik Kenti’nin çok önemli bir kazı bölgesi olduğunu belirterek “Bu bölge antik dönemde çok önemli bir tekstil merkeziydi. Daha önceleri bölgede dokuma tezgah ağırlıkları bulunmuştu. 1500 yıllık yün kumaşlar ve boya malzemeleri de bulunmuştu. Kentte dokuma tanrıçasının çok sevildiğini anlıyoruz” dedi. Şimşek, Laodikya Antik Kenti’nde 8 yılda 2 bin 300 eserin gün yüzüne çıkarıldığını açıkladı.