Gazete Vatan Logo

Dediği gibi sürpriz

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütçe gerçekleşmeleri için “Bir sürprizimiz var” demişti. 61 milyar lira beklenen 2017 bütçe açığı tüm teşviklere, vergi indirimlerine rağmen 47 milyar lirada kaldı

Dediği gibi sürpriz

2017 yılına girilirken bütçe açığının 46.9 milyar TL olması öngörülmüştü. Ancak ekonomide yaşanan daralma bazı teşvikleri ve vergi indirimlerini gerekli kılınca bütçede bir miktar açılması öngörüldü ve açık tahmini de 61.7 milyar TL’ye revize edildi. Bütçe büyük bir sürpriz yaparak verilen 10 milyar liranın üzerindeki desteğe rağmen 47.4 milyar lirada kaldı. Geçen hafta sonunda da bütçede sürpriz sinyali veren Maliye Bakanı Naci Ağbal dün Aralık ayı ve 2017 tamamına ait bütçe gerçekleşmelerini duyurmak üzere basının karşısına çıktı.

Moraller yüksek

Ağbal, 2017’de Kredi Garanti Fonu (KGF) ile ilgili yapılan ödemenin 500 milyon lira olduğunu belirterek, “Asgari ücret desteği olarak geçen sene yaklaşık 2.2 milyar liralık bir ilave ödeme yaptık. KOSGEB’in kredi desteğine ilişkin 700 milyon lira ödeme gerçekleştirdik” ifadesini kullandı. Sağlanan desteklerle vergide 7 milyar liradan vazgeçilmesine, ekonomiyi canlandırmak için ilave 3.5 milyar lira harcama yapılmış olmasına rağmen bütçenin gelir tarafının 25 milyar lira daha fazla performans gösterdiğini dile getiren Ağbal, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“2018’de de bütçe konusunda bu olumlu performansa devam edeceğimize yürekten inanıyorum. Burada en büyük destekçimiz vatandaşlarımız. Ekonomide geçen senenin Ocak ayı başını hatırladığımda görüyorum ki şu anda ekonomide moraller yüksek. İhracatta her şey iyi gidiyor, siparişler, beklentiler iyi. Yatırımlarda özellikle inşaat harcamalarında, makine teçhizat harcamalarındaki olumlu trend 2018’de devam edecek. Bu da son derece önemli. Büyümenin kalitesine ilişkin bize güçlü destek veriyor. Kamu maliyesi, enflasyon ile mücadelede Merkez Bankasının uygulayacağı para politikasına destek olacak şekilde bir politika çerçevesi uygulayacak ve bütçe disiplini de aynen devam edecek. Hiçbir harcamamızı 2018’e ertelemedik. ”

Vergi indi ama 25 milyar lira daha fazla toplandı

Naci Ağbal, 2017’de vergi gelirlerinin bütçe hedefinin 25 milyar lira üzerinde gerçekleştiğine dikkat çekti. Bu gerçekleşmenin önemli olduğuna işaret eden Ağbal “Bu baz etkisi nedeniyle 2018 yılında da vergi gelirlerimizin, ekonomik canlanmanın aynı şekilde devam edeceği varsayımı altında bu şekilde olumlu olacağını gösteriyor” dedi. Ağbal, bütçenin olumlu performansı sayesinde oluşturulan alanın ekonominin, vatandaşların ihtiyaçları için değerlendirileceğini belirterek, “2018’e ilişkin önümüzdeki günlerde alacağımız kararlarda da kamu maliyesinin bu güçlü görünümü bize büyük bir destek verecek” dedi. Ağbal şöyle devam etti: “Hazine Müsteşarlığı hem merkezi yönetim bütçe açığını finanse etmek hem de görev alanı içerisine giren diğer kamu idarelerinin borçlanması için gerekli finansmana yönelik borçlanmaya çıkıyor. Merkezi yönetim bütçesinde oluşan olumlu bütçe performansı Hazine Müsteşarlığı’nın borçlanma ihtiyacını da aşağıya çekiyor. Bütçe açığındaki iyileşme ve Hazine Müsteşarlığı’nın borçlanma programındaki uygulama birbiriyle uyumlu bir şekilde devam ediyor.”

Haberin Devamı