Gazete Vatan Logo

Dayak attılar bir de üste çıktılar

Dayak attılar bir de üste çıktılar

Yırca Köyü’nde 6 bin zeytin ağacının kesildiği gün köylüleri döven özel güvenlikçilerin “Bizi darp ettiler” diye köylüleri şikayet ettiği ortaya çıktı.

Manisa’nın Soma ilçesine bağlı termik santralin yapılmak istendiği Yırca’da, 6 bin zeytin ağacını kesilmesinin ardından Danıştay’ın verdiği ’yürütmeyi durdurma’ kararıyla sevinç yaşayan köylüleri şoke eden bir gelişme oldu. Şirket yetkilileri ve özel güvenlik görevlileri, kendilerini dövdükleri gerekçesiyle aralarında kadınların da bulunduğu köylülerden şikayetçi olduğu ortaya çıktı. Şikayet üzerini harekete geçen jandarma ekipleri de kadınların da bulunduğu köylülerin ’şüpheli’ olarak ifadesi almaya başladı.
Bir yanlışlık var
Şüphelilerden 46 yaşındaki Münevver Özkılınç, kendisinin zeytinlerini savunmaya çalıştığını söyleyen Münevver Özkılınç, “Bir bana bakın bir de o güvenlik görevlilerine. Ben kimi dövebilecek güçteyim? Bu bir anneye yapılan ayıptır” dedi. Aynı gün başından yaralanıp hastaneye kaldırılan Emin Özkılınç da şüpheliler arasında yer aldı. Özkılınç, “Başından yaralanan ben, hastaneye gidip tedavi olan ben. Onları döven de ben. Bu işte bir yanlışlık yok mu?” diye konuştu. Köylülerin avukatı Deniz Bayram ise “Aslında o gün orada neler yaşandığını tüm Türkiye’de herkes biliyor. Ama dayak yiyen meğer köylüler değil, yerlerde sürüklenen köylüler değil, onlarmış. Köylüler şimdi ifade vermek zorunda kalıyor” dedi.
Onlarca iş makinesinin köklerinden söktüğü zeytin ağaçları da kaderine terk edildi.
Bir evlat gibi...
Hasatları yapılamayan ağaçların üzerindeki zeytinler de toplanamadan dallarında kurumaya başladı. Gözyaşı döken kadınlar, bir evlat dünyaya getirecekmiş gibi zeytinleri yeniden yetiştireceklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

Başka arazi yok

Yırca Muhtarı Mustafa Akın, termik santralin yanında zeytincilik yapmalarıyla ilgili itirazlar üzerine şunları söyledi: “Ya bu termik santral 1978 yılında yapıldı. Ama burada yüz yıllık zeytin ağaçları var. Ziraat mühendislerinin de açıklamaları var. Termik santral tozuna, dumanına en çok dayanan ürün zeytin. Bizim köyde de zeytinden başka geçim kaynağı olan yok. Ayrıca termik santralin yanındaki bu araziden başka da köylünün ürün yetiştireceği arazi yok.”

Haberin Devamı

Firmaya para cezası!
Yırca’da geçen perşembe saat 20.00 sıralarında, Yırca Mahallesi’ndeki zeytinliklerin bulunduğu bölgeye gelen iş makineleri 6 bin ağacı kökünden keserken, iki otobüs dolusu özel güvenlik görevlileri de köylüleri dövmüştü. 6 bin zeytin ağacının kesilmesinden 12 saat sonra Danıştay’ın santralle ilgili ’yürütmeyi durdurma’ kararı ortaya çıkmış, Kolin şirketi, 100 kişinin işine son vermişti. Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Yırca’da zeytin ağacı kesen firmaya 14 Ekim tarihi itibariyle para cezası kesildiğini bildirdi.