Gazete Vatan Logo

Davutpaşa’dan ders almadık!

O patlamanın üzerinden 3 yıl bile geçmedi ama...

İstanbul Davutpaşa’da 2008’de bir maytap atölyesinde meydana gelen patlamada 21 kişi yaşamını yitirmişti. Ankara OSTİM’de 2 işyerinde meydana gelen ve 20 kişinin can verdiği patlamalar aradan geçen 3 yılda işyeri güvenliği konusunda bir adım bile ileri gidilemediğini göz önüne serdi

Ankara OSTİM’de geçen perşembe iki ayrı işyerinde meydana gelen patlamalarda 20 kişi öldü, 53 kişi ise yaralandı. Her iki işyerinin de işletme ruhsatı yoktu. Başkentte meydana gelen bu korkunç olay bir kez daha sanayi sitelerindeki işyeri ve işçi güvenliği problemlerini gün yüzüne çıkardı. 2008’de benzer bir olayın yaşandığı İstanbul Davutpaşa’ya giden VATAN ekibi yaşananlardan hiç ders çıkarılmadığını ortaya çıkardı. Üç yıl önce Davutpaşa’da sanayi bölgesindeki bir maytap atölyesinde meydana gelen patlamada 21 işçi ölmüş, 117 kişi de yaralanmıştı. Bölgedeki işçiler ve esnaf aradan geçen 3 yılın ardından halen olaylardan ‘ders çıkarmadığımızı’ anlatıyorlar.

İşyerleri de işçiler de kaçak

Maytap atölyesinin bulunduğu bina artık yerinde yok. Binanın bulunduğu yerde sadece siyah bir duvara yazılı olan ‘Davutpaşa’yı unutmadık, unutturmayacağız!’ yazısı ve yazının altında ölen işçiler için dikilmiş karanfiller bulunuyor. Bölgede çalışan işçiler ise haykırıyor: ‘İşyerleri kaçak, işçiler kaçak ve korkunç koşullar altındalar. Kimse denetlemiyor!’ İşte Davutpaşa sanayi bölgesinde çalışan işçilerin haykırışları:

Her şey daha kötüleşti

Mehmet Sezen (Plastik imalat işçisi-35) Ben bu işe 10 sene önce bu bölgede başladım. 10 senenin ardından değişen tek şey tüm güvenlik koşullarının daha da kötüleşmesi. Belediye yetkilileri gelip işçiler hangi koşullarda çalışıyorlar görsünler. Ve lütfen denetleme yapsınlar. Patlama olmasa da 30 yaşına geldiğinde ciğerleri iflas edecek yaşta çocuklar bile çalıştırılıyor.

Hiç denetleme ekibi görmedim

Sinan Kabak (Plastik imalat işçisi-25) 3 yıl önceki patlamanın ardından patronlarımız bize sigorta yaptırdı. Çift vardiya çalışırken patlama ardından tek vardiyaya düşürüldük. Ancak işyerlerinin güvenlik önlemleri hiç denetlenmedi. Buralara gelen denetleme ekibini hiç görmedim.

İşçi güvenliği düşünülmüyor

Abdurrahman Karaduman (Vida atölye işçisi-50) Burada işçi sağlığından söz edilemez. 11 senedir sadece maytap atölyesinde meydana gelen patlamanın sonrasında 1 denetleme gördük. 11 senedir buradayım ve bizlerin çalışma koşullarını soran, merak eden bir yetkilinin geldiğini görmedim. Patronlar kesinlikle işçilerin güvenliğini düşünmüyor.

Buraya köpek bağlasan durmaz

Menderes Aksu (Vida atölye işçisi-44) Buradaki işyerlerinin durumu o kadar vahim ki bırakın insanı kopek bağlasın burada yaşayamaz. 8 saat parası veriyorlar ancak 12 saat çalıştırıyorlar. İşçi de ne dikkat ne huzur kalır. İnsanlar işyerlerine gitmeye korkar hale geldi.

‘BİZ BU İŞ CİNAYETİNİ GÖRDÜK’

DAVUTPAŞA’DA 3 yıl önceki patlamada ölenlerin yakınları, OSTİM’deki patlamalara dikkat çekmek amacıyla dün Taksim’de bir basın açıklaması yaptı. Aralarında çocukların da bulunduğu gruptakiler “Biz bu ihmali de, iş cinayetini de gördük. Tarih işçiler için acı tarafıyla tekrar ediyor” yazılı pankart ve “İş kazası değil, cinayet”, “Denetim görevinizi yapın” yazılı dövizler açtılar. Davutpaşa’da eşi Gülhan Çabuk’u kaybeden İdris Çabuk grup adına yaptığı açıklamada “Bizler işçi kardeşlerimizin geleceği için endişe ettiğimiz için buradayız. Bir daha olmasın diye. Peki ya onlar. Bilirkişi raporunda sorumlu oldukları belli olduğu halde yargılanmasına izin vermeyenler. Denetim görevini etkin yerine getirmek yerine durmadan zayıflatanlar, yetkililer, yöneticiler. Felaketin sıcaklığı içinde beyanat vermekle olmuyor. Ve olmadığının kanıtı OSTİM” dedi.

Davutpaşa davası halen sonuçlanmadı

DAVUTPAŞA’DA Emek İş Merkezi’nde 31 Ocak 2008’de kaçak maytap atölyesinde meydana gelen patlamada 21 kişi öldü, 117 kişi yaralandı. 21 kişiye mezar olan iş merkezinin iskanı, atölyenin ruhsatı yoktu. Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturmada bilirkişi kusuru şu kurumlara paylaştırdı: Zeytinburnu Belediyesi (3/10), Büyükşehir Belediyesi (2/10), BEDAŞ (1/10), Çalışma Bakanlığı (1/10). Ancak savcının taleplerine rağmen kurumlar sorumluların adını bildirmedi, geç bildirdi ya da memurları ifadeye göndermedi. İstanbul Valiliği ve Zeytinburnu Kaymakamlığı soruşturma izni vermedi. Savcılığın itirazı üzerine mahkeme kararı ile Zeytinburnu Belediyesi’nde görevli 6 çalışan hakkında yargılama yolu açıldı. Savcılık soruşturması 3 Kasım 2009’da tamamlandı. Zeytinburnu Belediyesi’nden 5, bina sahibi 2 ve patlamanın olduğu atölyenin bir çalışanı hakkında görevi kötüye kullanma ve taksirle öldürme suçlarından 3 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Ekim 2010’da yapılan 6. duruşmada davaya bir sanık daha eklendi. Çalışma Bakanlığı İstanbul eski Bölge Müdürü Atakan Tanış hakkında da 15 yıla kadar hapsi istendi. Patlamanın üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen dava hala sonuçlanmadı.

Haberin Devamı