Gazete Vatan Logo

Davutoğlu tarih verdi! O zamana kadar...

Sonucun barış olacağı çalışmalar için zaman kaybedilmemesi gerektiğini söyleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim kampanyasını Hakkari’den başlatacağını söyledi!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Avustralya’ya gitmeden önce bir toplantıyla mekanizmayı topladım, bazı taşların yeniden yerine oturması gerekiyor. HDP kanadından 6-7 Ekim’de doğru yaptık denilseydi bazı kanalların açılması mümkün olmazdı” dedi.

Davutoğlu, önceki gün TRT’de katıldığı televizyon programında şunları kaydetti:

* DEMOKRATİK CUMHURİYETİN İNŞASI: Avustralya’ya gitmeden önce bir toplantıyla mekanizmayı topladım, bazı taşların yeniden yerine oturması gerekiyor. HDP kanadından 6-7 Ekim’de doğru yaptık denseydi bazı kanalların açılması mümkün olmazdı. Hem yapılan özeleştiriler hem verilen mesajlarla, bu konuda çözüm sürecinin başarıyla sonuçlanması yönünde bir irade beyanı söz konusu olduğu için... Bizim irademiz açık, berrak, net. Eşit vatandaşlık ilkeleri etrafında demokratik cumhuriyetin inşasıyla birlikte herkesin her hakkı kullanabildiği, ama kesinlikle ülkenin kamu düzeninin tehdit edilmediği, etnik ve mezhep temelli çatışma ortamının yaratılmasını imkansız kılacak yeni bir Türkiye’nin inşası. 6-7 Ekim olaylarında bazı taraflar için bu irade var mı sorusu bizim zihnimizde yer etti.

Haberin Devamı

* SON ANKET GELDİ: 12 Eylül şartları yaşansaydı, bölgenin türbülansa girdiği dönemde Türkiye iç barışını koruyabilir miydi? Şu anda çözüm doğasıyla işlediği için 6-7 Ekim olayları dahi Kürt vatandaşlarımızda örgüte karşı bir tepki doğurdu. Son bir anket geldi. 6-7 Ekim olaylarını doğru buluyor musunuz sorusuna Kürt kökenli vatandaşlarımızın yüzde 75’i yanlış bulduğunu söylüyor.

* SEÇİMLERE KADAR ADIMLARIN ATILMASI HEDEFİMİZDİR: 1 Ekim’de zihnimizde net bir takvim vardı, şimdi artık bu şekilde sarsılmaları gördüğümüzde net bir takvim değil sıralama konuşabiliriz. 2015 seçiminin gerçek bir demokrasi şöleni olmasını arzu ederim. Çözüm sürecinin nihai adımlarının o zamana kadar atılması hedefimizdir. En kısa zamanda. Yarın bile geçtir. Olsa bu gece daha önce verdiğimiz sözlerin gereği Türkiye’yi terk edeceğiz deseler, yarın Sabah onun gereği olan çalışmalar yapılır. Barış ise sonucu, çözüm ise bir dakika bile çok uzun bir süredir. Gerçekleşirse hemen, şu anda deriz.

Haberin Devamı

* ÖNÜME NE ÇIKARSA ÇIKSIN: CHP ve MHP’ye alana gidin diye çağrıda bulunuyorum. Tabanları varsa ve yürekleri yetiyorsa. Bu hafta sonu Patnos’tayım, Tunceli’ye gideceğim. Seçim kampanyasını Hakkari’den başlatacağım. Önüme ne çıkarsa çıksın bu ülkenin başbakanı olarak, bu ülkenin taşına toprağına aşık vatandaşı olarak ben Türkiye’nin her yanına giderim. Birisi ‘Şu bölge bana ait’ derse ‘Kusura bakma, o bölge de bana ait, şu bölge de sana ait. Her bir bölge herkese ait’ derim.

Bedelli askerlik

* SIK GETİRDİĞİNDE KARTOPU GİBİ BÜYÜYOR: Kamuoyunda çok farklı beklentilerin oluşmasını arzu etmedim. Bütün komutanlarımıza da söyledim, süratle savunma yapılanmasında niteliksel bir sıçramaya ihtiyaç var. Yani daha profesyonel, daha etkin, teknolojiyi daha yoğun kullanan bir savunma yapılanmasına ihtiyaç var. Bölgemizdeki şartlar malum. Önümüzü rahat görebileceğimiz bir tabloda değerlendirebiliriz. Bu ihtiyaç, öyle bir şey ki sık bir şekilde getirdiğin zaman tekrar gelecek diye kartopu gibi de büyüyor tekrar tekrar.

Haberin Devamı

Alevi açılımı

* MEKANİK BİR AÇILIM DEĞİL: Türkiye’nin süratle ulaşması gereken nokta bütün vatandaşların aidiyet hissini güçlendirmektir. Bu görüşleri mekanik bir açılım olarak görmemek lazım. Herkes köşesine çekilip kendi mahallesinde ötekileşme hissi yaşadığında çözüm bulunamaz hale geliyor. Öncelikli hedefim kimsenin dışlanmadığı, kimsenin sahip olduğu özellikler dolayısıyla kendisini yabancı hissetmediği bir yeni psikolojik atmosferi sağlamak. Bize oy vermeyenlerin hukuklarını korumak kutsaldır, vazifedir. (Milliyet)