Gazete Vatan Logo

Davutoğlu: 'Öğretmenlerimizin gönülleri ferah olsun'

"Bu Cuma inşallah 40 bin yeni meslektaşımı, hepimiz için Türkiye'nin, Anadolu'nun, her yerine göndereceğiz. Allah yollarını açık etsin. Verecekleri, anlattıkları dersleri bereketli, feyzli kılsın."

Başbakan Ahmet Davutoğlu, öğretmen atamalarına ilişkin, "Öğretmenlerimizin gönülleri ferah olsun. Onların en iyi şekilde bu sürece katılmaları için zaten elimizden geleni yapıyoruz. Geleceğimizin teminatı onlar. Ama Türkiye'nin ihtiyaçları ve eğitimin ihtiyaçları göz önüne alınarak, objektif planlama yapılması zaruret" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanlığında düzenlenen bilgilendirme toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu, eğitimin esasının eğitim için sağlanan araçlar değil, öğretmen ve öğrencinin buluşması olduğunu ifade etti.

Bu buluşmanın aşık ile maşukun buluşması gibi olursa o öğretmenin mekanları kullanabileceğini belirten Davutoğlu, bilgi aşığı öğretmenin bilgiyi öğrenciye aktarırken aşkla anlatacağını, bilgi aşığı bir öğrencinin de öğretmenin önüne geldiğinde bilgiyi o şevkle alacağını dile getirdi.

Davutoğlu, aksi takdirde öğrencinin zorla sınıfa girdiği, öğretmenin 'Acaba ders ne zaman biter' diye düşünmeye başladığında mekan ne kadar iyi olursa olsun, Hükümet ve Milli Eğitim Bakanlığınca şartlar ne kadar iyi verilmiş olursa olsun istenilen neticenin alınamayacağına dikkati çekti.

Haberin Devamı

Öğretmenlerin, şartları ve nitelikleri itibarıyla toplumun geleceğinin sigortaları olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Eğer iyi şartlar verilmemişse, iyi donanım onlara verilmemişse, fedakarlıklara hazır hale gelmemişlerse, bir müddet sonra eğitim mekanik hale dönüşür" diye konuştu.

Hiç kimsenin ilkokul öğretmenini unutmayacağını söyleyen, ilkokul öğretmeninin geçen yıl 95 yaşında vefat ettiğini anımsatan Davutoğlu, "Emin olun annemi kaybetmiş gibi... Her İstanbul'a gidişimde elini öperdim. Cenazesine de bizzat katıldım. Hala da onu rahmetle anarım. Bu öğretmen - öğrenci sevgisinin derinliğini yaşatmamız lazım" dedi.

Diğer önemli bir konunun da müfredat olduğuna işaret eden Davutoğlu, Talim Terbiye Kurulu Başkanıyla da hususu detaylı konuşacaklarını ifade etti.

Davutoğlu, müfredatın, hem köklü kültürü yansıtacak hem de küresel bilgiyi kullanabilir nitelikte olan bir gelecek perspektifini barındırması gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Bunlar gerçekleştiğinde yapısal reformlarla ilgili adımların geldiğini anlatan Davutoğlu, yapısal reformların verimlilik analizi yapıldıktan sonra yeni bir ihtiyaç varsa hep beraber ele alınacağını söyledi.

Eğitimin bilgi sahibi olmak, bilgi inşasında rol almak ve istihdam için yapıldığını dile getiren Davutoğlu, mesleki teknik eğitimin yenilenmesi, güçlendirilmesi ve istihdama hemen gidecek şekilde hazır hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

İnsanların çok daha erken yaşta mesleğe ve istihdama yönlendirilmesi durumunda her iki alandaki baskının da azalacağına işaret eden Davutoğlu, "Arkadaşlarımıza bu konuda talimat verdim. Mesleki ve teknik eğitim sadece Milli Eğitim Bakanlığımızın ihtiyaçları, ihtiyaç tanımları ve imkanlarıyla yürütülebilecek bir çalışma değildir. Türkiye'de bu mesleki formasyonu kullanacak olan iş adamları, işveren kuruluşları, TESK, TOBB, bütün esnaf teşkilatlar,ı bu mesleki eğitimin parçası haline gelmeliler. 105 pilot proje şu anda yürüyor" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Bu projelerden bir tanesinin Konya'da gezdiğini anlatan Davutoğlu, öğrencilerin hem ayakkabıcılıkla ilgili eğitim aldığını hem de işverenle kontak kurulduğunu dile getirdi.

Bunun göçü de engelleyeceğini belirten Davutoğlu, projelerin eğitimi yerelde kıymetlendireceğini ve toplumsal bilinci artıracağını söyledi.

Gerekirse Milli Eğitim Bakanlığı ile iş dünyası arasında ortak bir yapı kurulacağına işaret eden Davutoğlu, mesleki eğitimde, 105 projede, 4 bin 700 öğrenci için uygulanan bu projenin, bir milyon 200 bine yakın mesleki ve teknik eğitim gören alandaki kişilere de yavaş yavaş yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

Davutoğlu, böylece ihtiyaca tekabül eden ara eleman unsurunu yetiştirilmesi ve üniversiteyi bitirip de tam olarak nerede istihdam edileceği bilinmeksizin devlet kapısına dayanarak "Ben bir iş arıyorum" diyen kitlenin yükünün azaltılacağını belirtti.

"Öğretmenlerin meslek aşkını artıracağız"

Haberin Devamı

Bu konudaki çalışmalara ağırlık vereceklerini belirten Davutoğlu, "Birçok diğer konuları tek tek ele aldık. Bunların detaylarına girmeyeceğim. Ama burada zikretmek istediğim husus şu; öğretmen kalitesini artıracağız, öğretmenlerin meslek aşkını artıracağız" diye konuştu.

Cuma günü 40 bin öğretmen atamasının yapılacağını anımsatan Davutoğlu, "Niye bu branşlarda, niye diğer branşlarda değil" diye Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya soru yönelttiğini ve gerekli cevapları aldığını aktardı.

Kontenjanların Türkiye'deki tüm öğretmen açığının tek tek branşlardaki öğretmen açığına oranlanmasıyla, son derece objektif kriterlerle tespit edildiğini anlatan Davutoğlu, kendisine de sosyal medya üzerinden branş dağılımına ilişkin yüzlerce, binlerce mesaj geldiğini bildirdi.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Öğretmenlerimizin gönülleri ferah olsun. Onların en iyi şekilde bu sürece katılmaları için zaten elimizden geleni yapıyoruz. Geleceğimizin teminatı onlar. Ama Türkiye'nin ihtiyaçları ve eğitimin ihtiyaçları göz önüne alınarak, objektif planlama yapılması zaruret. Bu Cuma inşallah 40 bin yeni meslektaşımı, hepimiz için Türkiye'nin Anadolu'nun, her yerine göndereceğiz. Allah yollarını açık etsin. Verecekleri, anlattıkları dersleri bereketli, feyzli kılsın."

Milli Eğitim Şurası'nın Aralık'ta yapılacağını anımsatan Davutoğlu, şuranın temel konusunun öğretmenlerin ve öğretmenlerin niteliğinin, kalitesinin geliştirilmesi olacağını belirtti.

"Dünyanın en iyi sınıfları olsa eğitimi verecek öğretmendir" diyen Davutoğlu, öğretmenliğin bir anda öğrenilmediğini, eğitimcilerin hayatın her aşamasında kendilerini yenilemeleri gerektiğini söyledi.

"Geleceğimizi teminat altına alacak bir milli eğitim stratejisini geliştireceğiz"

Ahmet Davutoğlu, "İnşallah önümüzdeki dönemde bu yapısal reformlar ve diğer hususlarla birlikte daha kapsamlı bir milli eğitim stratejisini, geleceğimizi teminat altına alacak ve 2023 hedeflerini gözeten bir milli eğitim stratejisini hep beraber çalışarak geliştireceğiz. Bu çalışmalara imkan verdikçe, bir başbakan olarak değil bir öğretmen olarak, bir öğrenci olarak katılmayı arzu ediyorum. Hiçbir şey şu anda Türkiye'de eğitim konusundan daha elzem değildir."

Davutoğlu, iş kazaları konusunda geçen hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılan toplantıda da temel konunun Mesleki Yeterlilik Kurumu olduğunu anımsattı.

Milli eğitimin de içinde olduğu bu alanlarda toplumun ve yeni nesillerin, okula başlayan gençlerin, öğretmenlerimiz bu konuların detaylı bir şekilde konuşulduğunu bilmesi gerektiğine işaret eden Davutoğlu, gereken her türlü tedbirin alınması ve her türlü adımın atılacağı konusunda çok güçlü bir siyasi irade olduğunun bilinmesini istediğini dile getirdi.

Başbakan Davutoğlu, yeni eğitim ve öğretim yılının öğretmen ve öğrenciler için hayırlı olmasını diledi.