Gazete Vatan Logo

Davos Zirvesi nedir? 2020 Davas Zirvesi’nde kimler katılıyor? Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) bul yıl ki teması ne?

İsviçre'nin Davos kasabasında gerçekleştirilen 50'inci Dünya Ekonomik Forumu (WEF), 3 bin civarında iş insanı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcisinin katılımıyla başladı. Davos Zirvesi’nin başlamasının ardından Google üzerinden ‘’Davos Zirvesi nedir, Davos Zirvesi’ne kimler katılıyor? Sorularına yanıt arandı.

Davos Zirvesi nedir? 2020 Davas Zirvesi’nde kimler katılıyor? Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) bul yıl ki teması ne?

117 ülkeden 3 bin iş insanı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi yer aldığı Davos Zirvesi yıl 50 kez düzenleniyor. Dünyanın etkili siyasetçileri ve iş dünyasının önde gelen temsilcilerinin katıldığı anun bu yılki zirvesi, "Uyumlu ve sürdürülebilir bir dünyanın tarafları" temasıyla başladı. Zirvede, ABD Başkanı Donald Trump, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez gibi isimlerin ise konuşma yapması bekleniyor. Davos'ta Türkiye'yi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal temsil ediyor. Zirve kapsamında yapılacak toplantılarda, iklim değişikliği başta olmak üzere ticari, ekonomik ve diplomatik konular ele alınacak.

DAVOS ZİRVESİ NEDİR?

Dünya Ekonomik Forumu merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde yer alan uluslararası bir vakıftır. Her yıl İsviçre'nin Davos kasabasında yapılmaktadır. Dünyanın en tanınmış işadamları ve siyasetçilerini bir araya getiren, dünyanın en önemli sorunlarının tartışıldığı konferanslarıyla tanınır. Forum ayrıca her yıl Çin'de Yeni Şampiyonlar Konferansı adı verilen bir konferans ve dünyanın çeşitli bölgelerinde bölgesel konferans serileri düzenlemektedir. 2008 yılında bu konferanslar arasında Avrupa ve Orta Asya, Uzak Doğu, Rusya Genel Müdürlük Masası, Afrika, Orta Doğu ve Latin Amerika bölgesel konferansları yer almıştır. 2008 yılında forum Dubai'de dünyanın 68 değişik sorununun ele alındığı ve dünya çapında 700 kadar uzmanı bir araya getiren Küresel Gündem Zirvesi'ni başlatmıştır.

Haberin Devamı

Forum düzenlediği konferansların yanı sıra çeşitli araştırma raporları yayınlamakta ve üyelerinin çeşitli sektörlerdeki çalışmalarını desteklemektedir.

1988 Davos Deklarasyonu, Dönemin Türkiye Başbakanı Turgut Özal ve Yunan başbakanı Andreas Papandreu'nun tarihi tokalaşması

Forum 1971 yılında, Cenevre Üniversitesi'nde işletme profesörü olan Klaus Schwab tarafından kurulmuştur. İlk olarak Avrupa Yönetim forumu adında kurulmuştur daha sonra 1987 yılında Dünya Ekonomik Forumu olarak değiştirilmiştir ve uluslararası anlaşmazlıkları çözmek için bir platform sağlayarak dahil vizyonu genişletilmeye çalışılmıştır.

Haberin Devamı

1971 yazında Schwab Avrupa firmalarına Amerikan yönetimi uygulamaları tanıtmak için Avrupa Komisyonu ve Avrupa sanayi dernekleri himayesinde, Davos Kongre Merkezi'nde düzenlenen ilk Avrupa Yönetim Sempozyumuna; Batı Avrupa firmalardan 444 yöneticiyi davet etmiştir. Daha sonra Dünya Ekonomik Forumu'nu kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak Cenevre merkezli kurdu ve Avrupalı iş liderlerini her ocak ayında yıllık toplantılar için Davos'a çekmiştir.

Siyasi liderler foruma ilk kez 1974 yılında davet edilmiştir. Forum bundan kısa zaman sonra, siyasi liderler tarafından tarafsız bir platform olarak kullanılmaya başlandı. Davos Deklarasyonu 1988 yılında Türkiye ve Yunanistan tarafından, bu iki ülkeyi savaş eşiğinden döndürmek adına imzalanmıştır.

Haberin Devamı

2020 DAVAS ZİRVESİ’NDE KİMLER KATILIYOR?

3 bin civarında iş insanı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcisinin katılımıyla gerçekleşen Davos Zirvesi’nde bu yıl, ABD Başkanı Donald Trump, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez gibi isimlerin ise konuşma yapması beklenirken, Davos'ta Türkiye'yi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal temsil ediyor. İşte Davos’ta dikkat çeken isimler.

ABD Başkanı Donald Trump

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen

İklim aktivisti Gretha Thunberg

Huawei'nin kurucusu Ren Zhengfei

IMF Başkanı Kristalina Georgieva

Fon Yöneticisi George Soros