Gazete Vatan Logo

Davos zirvesi başladı!

İsviçrenin Davos kentinde bu yıl 49'uncusu düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF), "Küreselleşme 4.0" ana temasıyla başladı. Davos'ta Türkiye'yi Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ve çok sayıda iş adamı temsil ediyor.

Davos zirvesi başladı!

Davosta dünyanın her yerinden ülke liderleri, iş insanları ve akademisyenlerin katıldığı ve bu yılki teması Küreselleşme 4.0: Dördüncü Endüstri Devrimi Çağında Yeni Mimariyi Şekillendirme (Globalization 4.0: Shaping a New Architecture in the Age of the Fourth Industrial Revolution) olarak belirlenen zirvede küresel ekonomi, ticari ilişkiler, çevresel sorunlar ve teknolojik gelişmeler ele alınacak. Bugün başlayan ve 25 Ocak Cuma gününe kadar sürecek ve 60'tan fazla ülkenin devlet başkanı ve başbakan düzeyinde temsil edileceği zirvede, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve İngiliz kraliyet tahtının ikinci sıradaki varisi Cambridge Dükü Prens William önemli katılımcılar olarak ön plana çıkıyor. Türkiye'yi, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya temsil ediyor.

Albayrak ve Pekcan, katılacakları oturumların yanı sıra dünyanın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yapacak. Ayrıca zirveye her yıl olduğu gibi Türkiye’den iş dünyasının önde gelen isimleri de katılacak. Doğan Online Kurucusu ve Hepsiburada Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, Sabancı Holding CEO’su ve Mehmet Göçmen, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Koç zirvede yer alacak.

Haberin Devamı

IMF RAPORU AÇIKLANIYOR

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde 2019 görünüm raporunu Davos'ta açıklayacak.Eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore, ABD'li sihirbaz David Blaine, 30 yıl önce HTML programlama dilini geliştirerek Dünya Çapında Ağ (WWW) olarak da tanımlanan bilgi paylaşım sistemini kuran İngiliz bilgisayar profesörü Tim Berners-Lee ve Uber'in CEO'su Dara Khosrowshahi de katılımcılar arasında dikkat çekiyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONUŞULACAK

WEF'in yıllık olarak yayınladığı küresel risk analizine göre, iklim değişikliği ve sıra dışı hava olayları dünya ekonomisinin karşı karşıya olduğu tehlikeler listesinin başında geliyor. Yatırımcılar, ABD-Çin ticaret savaşında Davos'un dönüm noktası olabilmesini ümit ederken, Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Wang Qishan, Davos'ta ABD'nin ülkesine karşı başlattığı ticaret savaşının ne kadar zarar verdiğini ve bazı ekonomistlerin korktuğu kadar hızlı bir şekilde Çin ekonomisinin yavaşlayıp yavaşlamadığını anlatacak. Robotik gelişmeler, yapay zeka ve dijitalleşme Davos'un diğer konularını oluşturuyor.

Haberin Devamı

ABD-Çin ticari ilişkileri, Brexit süreci ve küresel ısınma gibi çeşitli konuların ele alınacağı zirveye bir mektup gönderen milyarder yatırımcı Seth A. Klarman, küresel çapta artan politik ve sosyal ayrımın ekonomik bir faciaya dönüşebileceği uyarısında bulundu. Söz konusu mektupta Klarman, Devam eden protestolar, isyanlar, hükümetlerin kapanması ve sosyal gerilimler arasında, her şey olağan olamaz dedi.
ABD Başkanı Donald Trump, Meksika sınırı duvarı gerginlikleriyle hükümetin kapanması, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Kasım ayında Fransada başlayan ve akaryakıt fiyatlarına yapılan zammın protesto edildiği sarı yelekliler eylemleri ve Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May de Brexit süreci belirsizliği nedeniyle zirveye katılmayacağını duyurmuştu.

Haberin Devamı