Gazete Vatan Logo

Davos’u makineye attı

Trump, tam da Davos’un başladığı gün ‘Önce Amerika’ adını verdiği ticaret politikasında adım attı ve ithal çamaşır makinesi ile güneş panellerine yüzde 30 gümrük vergisi getirdi

Davos’u makineye attı

18 yıl sonra Davos’a katılacak ilk ABD Başkanı olan Donald Trump ‘Önce Amerika’ adını verdiği ticaret politikası ile uyumlu olarak dün sürpriz şekilde yerel üreticileri yabancı rekabetten koruma amacıyla ülkesine ithal edilen güneş paneli ve çamaşır makinelerine gümrük vergisi getirdi. Karara göre ilk yıl ithal edilen 1.2 milyon çamaşır makinesine yüzde 20’lik gümrük vergisi uygulanacak, bu sayının üzerindeki ithal makinelere vergi de yüzde 50 oranında olacak.

Güneş panelleri için ilk yıl yüzde 30 oranındaki gümrük vergisi 4. yıl itibarıyla yüzde 15’e çekilecek. ABD’li yetkililer son gelişmenin Trump’ın ABD’yi Trans-Pasifik Ortaklık Anlaşması’ndan (TPP) geri çekme ve Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’nı (NAFTA) yeniden müzakere etme kararından sonraki en ciddi ticari adımı olduğunun altını çizdi. Öte yandan gümrük vergilerinden en çok etkilendiği belirtilen ülkeler olan Güney Kore ile Çin’den de tepki var.

ABD’nin en büyük ticaret ortağı ve dünyanın en büyük güneş paneli üreticisi olan Çin, bu adımın küresel ticaret ortamına zarar vereceğini belirtti. Hükümet sözcüsü Wang Hajun, Pekin’in bu konudaki ‘memnuniyetsizliğini’ ifade ettiğini belirterek diğer Dünya Ticaret Örgütü (WTO) üyeleriyle birlikte Çin kendi meşru çıkarlarını kararlılıkla savunacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Güney Kore de gümrük vergisi kararını ‘aşırı’ ve ‘üzüntü verici’ olarak nitelerken bu konuda WTO’ya şikayette bulunabileceğini belirtti. Güney Koreli Samsung ve LG firmaları çamaşır makinesi sektöründe Whirlpool ile rekabet halinde.

Korumacılık endişe verici

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Davos’taki 48. Dünya Ekonomik Forumu’ndaki konuşmasında dünyadaki korumacılık dalgasını ‘endişe verici’ diye niteledi. Gandhi’den alıntı yapan Modi, Trump’ı eleştirdi. Foruma katılan 70’ten fazla ülkenin lideri, üst düzey yöneticisi ve bankerlerine hitap eden Modi 3 küresel tehditten bahsetti: İklim değişikliği, terör ve korumacılık. Küreselleşmenin parıltısını yitirmeye başladığını, yeni gümrük vergileri ve ticari engellemeler sonucu ikili ve ticaret müzakerelerinin durma noktasına geldiğini vurgulayan Modi, “Korumacı güçler küreselleşmeye karşı başkaldırıyor. Küreselleşmeye karşı bu endişe verici durumun çözümü tecrit değil” uyarısı yaptı.

Haberin Devamı