Gazete Vatan Logo

Davos’tan Erdoğan’a mektup

Dünya Ekonomik Forumu’nun kurucusu Klaus Schwab, Türkiye’nin bugün başlayan Davos Zirvesi’nde hükümet düzeyinde temsil edilmemesinin kendisini çok üzdüğünü söyledi. Schwab, “Davos benim için bitmiştir” diyen Başbakan Erdoğan’a özel bir mektup yazdığını açıkladı.

Dünya Ekonomik Forumu’nun kurucusu Klaus Schwab, Türkiye’nin bu yıl zirvede hükümet düzeyinde temsil edilmemesine çok üzüldüğünü vurgulayarak, “Özal da dostumdu. Bu yüzden Türkiye kadar kişisel bağımlılığımın yüksek olduğu bir ülke yok. Bu yıl hükümetten katılım olmamasına bu yüzden çok üzülüyorum“ dedi.

CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan Schwab, geçen yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez arasında yaşanan ’one minute’ krizi nedeniyle Türkiye’nin hükümet düzeyinde temsil edilmemesi konusunda ”Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a 10 gün önce kişisel bir mektup yazdım. Davos’un Türk-İsrail ilişkilerine dahil edilmemesi gerektiğini söyledim. Ama önümüzdeki yıla bakıyorum, geleceklerini umuyorum. Tekrar onlara hoşgeldin diyeceğiz. Türkiye’den yine katılımı için kollarımızı açacağız“ diye konuştu.

’Çok üzüldüm’

”Türk delegasyonun gelmeyeceğini duyduğunuzda ne hissettiniz?“ sorusunu Schwab şöyle yanıtladı: ”Elbette çok üzüldüm. Çünkü geçen sene Davos’la hiç ilgisi olmayan İsrail-Türkiye ilişkileriyle ilgili olarak gerginliğe dayalı bir olay yaşandı. Davos diyalog yeridir, çatışma yeri değildir. Daha da üzüldüğümüz Türk Hükümeti’nin burada bu yıl hiç temsil edilmemesi.”

Güvenlik şefi intihar etti

Zirve öncesi sürpriz bir gelişme yaşandı. Forumun güvenliğini sağlayan polis müdürünün intihar ettiği bildirildi.

Hollywood’dan yıldız yok

Davos toplantılarına katılacak sanatçılar arasında bu yıl Kanadalı yazar Margaret Atwood, İsviçreli pop şarkıcı ve bestecisi Udo Jürgens, Çinli piyanist Lang Lang, ABD’li yönetmen Tim Brown, yazar Paulo Coelho, New York Filarmoni Orkestrası Direktörü Zarin Mehta, İngiliz piyanist Gabriela Montero bulunuyor.

Davos’ta çevreci devrim: Limuzinle gelmek yasak

- Bugün başlayacak Dünya Ekonomik Forumu’nun organizatörleri bu yıl kilometrede 230 gramdan fazla karbondioksit (CO2) salan otomobil ve limuzinleri yasakladı.

- Yasak nedeniyle bu yıl Davos’a Porsche Cayenne, Lexus RX, BMW X5’ler giremeyecek. Dizel BMW X5, Audi A6 ve Mercedes E sınıfı ise yasak kapsamına girmiyor.

- Devlet başkanları bu yasaktan muaf olacak. Bölgeye helikopterlerle ulaşımda ise kısıtlama yok.

- Çevreciler karbon salınımlarına bu yıl ilk kez getirilen limiti yeterli bulmadı. Greenpeace yasağı, “Davos’un imajını düzeltmek için atılan göstermelik bir adım” olarak nitelendirildi.

Müslüman ülkelerden rekor katılım var

Dünya Ekonomik Forumu’nun bu yıl 40’ıncısı yapılacak Davos toplantılarına Müslüman ülkelerden büyük katılım olacak. Filistin Başbakanı Selam Feyyad da zirvede bulunacak. Toplantıların 40’ıncı yılında Davos’taki etkinliklere katılacağı belirtilen Müslüman ülke temsilcileri arasında şu isimler bulunuyor: Amr bin Musa (Arap Birliği Genel Sekreteri), İlham Aliyev (Azerbaycan Cumhurbaşkanı), Samir El Rıfai (Ürdün Başbakanı), Enver Gargaş (BAE Devlet Bakanı), Ahmet Mahmut Nazif (Mısır Başbakanı), Şeyh Muhammed Bin Essa El Halife (Bahreyn Ekonomik Kalkınma Kurulu Başkanı), Kral Abdullah II (Ürdün Kralı)...

Peres bu yılki panelde Sırbistan Başkanı Türk’le

Davos’a, Başbakan Erdoğan’ın geçen yıl “one minute” çıkışıyla konuşulan panelin yöneticisi David Ignatius’un kardeşi Adi Ignatius da katılacak. İsrail Devlet Başkanı Simon Peres’in bu yılki panel arkadaşlarından biri ise Sırbistan Devlet Başkanı “Danilo Türk” olacak.

Haberin Devamı