Gazete Vatan Logo

Davos'a gitmeyecek!

Erdoğan, Davos’a gitmiyor: Ağzımızdan söz bir kere çıkar

Başbakan Erdoğan, Davos’a “gidecek mi, gitmeyecek mi” tartışmalarına noktayı koydu: “Bizim ağzımızdan söz bir kere çıkar. Ağzımızdan söz çıktı. ’Ben bir daha gelmeyeceğim’ dedim. Bitmiştir o iş. Ben bir daha oraya demek ki gitmem”

ANKARA- Başbakan Erdoğan ile Lübnan Başbakanı Saad Hariri baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından Başbakanlık Merkez Bina’da ortak basın toplantısı düzenlediler. Lübnan’ın çok sıkıntılı bir dönemi geride bıraktığını, 5 ay gibi bir sürecin ardından hükümetin kurulduğunu belirten Erdoğan, geçilen bu zorlu dönemin ardından, barış ve huzur dolu bir geleceğin adımlarını atmaya başladıklarını kaydetti. Erdoğan, basın toplantısının ardından soruları yanıtladı. Başbakan Erdoğan, “Davos’a gidecek misiniz?” sorusuna, “Bizim ağzımızdan söz bir kere çıkar. ağzımızdan söz çıktı. Biz dedik ki, tabii bunu ben şahsım için söyledim. ’Ben bir daha gelmeyeceğim’dedim. Bitmiştir o iş. Ben bir daha oraya demek ki gitmem” yanıtını verdi.

İsrail’in Lübnan’a yönelik deniz ve hava ihlallerinin sürdürdüğünü belirten bir gazetecinin, Türkiye’nin tutumunun ne olacağı sorusuna, Erdoğan şu yanıtı verdi: “Öncelikle BM’nin bu 1701 sayılı kararı noktasında, bugüne kadar İsrail’in uymadığı, uygulamadığı kararların sayısı, ne yazık ki 100’ün üzerinde. Bu da BM’nin reforme edilmesi sürecini gündeme getiriyor. Ciddi bir sıkıntı var... İsrail’in tavrına, Türkiye olarak, sessiz kalmamız mümkün değil... Bizler de ikili görüşmelerimizde, uluslararası toplantılarda, sürekli olarak gündeme getiriyoruz. İkazını yapacağız.”

Gazze'yi vurdular gel de konuşma

Başbakan Erdoğan, Lübnan Başbakanı Saad Hariri’yle basının karşısına çıkıp İsrail’i eleştirdi: “Bakın Gazze dün yine bombalandı. Ee, nasıl konuşmayacaksın? Niye bombaladınız Gazze’yi, ne vardı? ’Füze atıyorlar’ mı diyeceksiniz? Şu anda füze atışı yok.”

Erdoğan, “Türkiye’nin İran ve İsrail ile ilişkileri çok iyi. ’Türkiye, şu anki Lübnan’da yapılan terör olaylarına karşı hem İran’a, hem İsrail’e karşı bir baskı uygulamakta mıdır?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Barışı tehdit eden ne olursa olsun, Türkiye olarak biz onun karşısındayız. İran ile ilgili konuda ileri sürelen tez; nükleer silah konusudur. Nükleer silah konusunda tavrımız bellidir. Tabii İsrail’de nükleer silah var. Nükleer silahın olmadığını bugüne kadar İsrail söylemedi, tam aksine kabullendi. Tüm ülkelere diyoruz ki: Adil olacağız.”

Hariri ise, “İsrail bizi bölmek istiyorsa biz asla bölünmeyeceğiz” diye konuştu.

Lübnan’la da vize kalkıyor

Başbakan, Türkiye ile Lübnan arasında 6 anlaşmaya imza atıldığını belirterek, bunların arasında en önemlisinin, iki ülkenin karşılıklı olarak vizelerin kaldırılmasına yönelik uygulama olduğunu söyledi. Erdoğan, daha önce Türkiye ile Suriye, Ürdün ve Libya arasında da vizenin kaldırıldığını anımsattı.

Türkler vizesiz nerelere gidebiliyor?

Türkiye’ye vize uygulamayan ülkelerin sayısı 57’ye yükseldi. Türkiye’ye vize uygulamayan ülke ve özel idare bölgeleri şöyle: Antigua-Barbuda, Arjantin, Arnavutluk, Bahamalar, Barbados, Belize, Bolivya, Bosna-Hersek, Brezilya, Ekvador, El Salvador, Fas, Fiji, Filipinler, Guatemala, Güney Afrika, Gürcistan, Haiti, Hırvatistan, Honduras, Hong Kong, İran, Jamaika, Japonya, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Kolombiya, Kore Cumhuriyeti, Kosova, Kosta Rika, Libya, Lübnan, Makau Özel İdare Bölgesi, Makedonya, Maldivler, Malezya, Mauritus, Nikaragua, Pakistan, Palau Cumhuriyeti, Paraguay, St. Vincent-Grenadines, Singapur, Solomon Adaları, Sri Lanka, Suriye, Svaziland, Şili, Tayland, Trinidad-Tobago, Tunus, Tuvalu, Uruguay, Ürdün, Venezuela.

Haberin Devamı