Gazete Vatan Logo

Davet edilen tek Türk firması

Timur, tasarımla inşaatın ‘Apple’ı olacak, Dallas’tan Londra’ya proje geliştirecek

Nef markalı projeleriyle tanınan Timur Gayrimenkul, bu yıl 17’ncisi düzenlenen mimari ve tasarım fuarı ‘% 100 Design London’a davet edilen tek Türk inşaat firması oldu. Nef’i uluslararası tasarım markası yapmayı planlayan şirket, ABD’de Dallas ve Brooklyn, Avrupa’da Londra ve Berlin’e, uzun vadede ise Asya’ya girmeyi hedefliyor.

İngiltere’nin, mimari ve tasarım alanındaki en önemli fuarlarından biri olan ve bu yıl 17’ncisi 22-24 Eylül 2011 tarihleri arasında Londra’da düzenlenen ‘% 100 Design London’a bu yıl katılan tek gayrimenkul firması Nef markalı projeleriyle ‘24 odalı 1+1’ konseptini getiren Timur Gayrimenkul oldu. Levent’te inşa ettiği Nef Flats163 projesi ile ev sahiplerine misafir odasından sinemaya, SPA’dan, karaoke ve playstation odasına 24 farklı sosyal aktivite alanını kiralayarak ilk kez ‘kullandığı kadar aidat’ ödeme imkanı getiren Foldhome sistemiyle tanınmasının ardından, Kemerburgaz’dan Haliç’e, Kağıthane’den Kemerburgaz’a farklı lokasyonlarda da proje geliştiren şirket, tasarımıyla uluslararası otoritelerin dikkatini çekti. Projelerinde seramikten apartman girişlerine, kapı kollarından asansör düğmelerine, saksıdan, duvarlara kadar 7 ayrı tasarımcıyla çalıştıklarını söyleyen Timur Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, “Binaların dışı, lobisi tasarlanıyor ama evlerin içi tasarlanmıyor. Tasarım iç mimariyi de içine alan ancak yapıldığı kişiye özel olduğunu anlatan bir kavram. NEF olarak bu alandaki açığı gördük ve uluslararası bir marka olmak için tasarıma ağırlık verdik. Sektörün Apple’ı olmak istiyoruz” dedi.

Geçen yıl yapılan Dünya Mimari Tasarım 100 Araştırması’na göre, en saygın firma seçilen Foster&Partners’ın Türkiye’de çalıştığı ilk Türk firması olduklarını da kaydeden Timur, “Dünyadaki en ünlü mimar olarak gösterilen Lord Norman Foster’ın Albion Riverside Londra, Wembley Stadyumu, HSBC UK Headquarters gibi projelerin yaratıcısı Foster&Partners şirketiyle temasa geçtik. Projelerimizi paylaştık, 3 yıllık anlaşma yaptık. Bu sürede İstanbul’da gerçekleştireceğimiz projelerin önemli bir kısmında birlikte çalışacağız” diye konuştu.

1.5 milyar $’lık proje yolda

Foster&Partners ile birlikte 4 aydır birlikte simge bir proje geliştirmek için çalıştıklarını açıklayan Timur, “Bizim için 2 proje tasarladılar. Projelerden birinin ihale süreci devam ediyor. 1 milyar 480 milyon dolar cirosal büyüklüğü, 660 milyon dolar yatırım öngörülen projenin ihalesini kazandığımız takdirde, dünyadaki karma kullanımlı projeler arasında bile dikkat çekerek yurtdışında ödüllere aday gösterilecek bir tasarım örneği yaratmayı hedefliyoruz” dedi. Timur, ikinci projenin de 94 milyon dolara malolacağını belirtti. Uluslararası marka yaratma hedefiyle yurtdışında açılmayı planladıklarını kaydeden Timur, ABD’de Dallas ve Brooklyn ile Londra ve Berlin’de Nef markasıyla yatırım yapmak için arsa araştırdıklarını, daha uzun vadede ise franchise vermek yoluyla Asya ülkelerine de girmeyi istediklerini sözlerine ekledi.

Nef 163’ü baştan başa dolaşacak ‘müzikli ışıklı borular’ fuarın ilgi odağı oldu

Nef, % 100 Design Fuarı’nda tasarımcılarından Sebastien Leon Agneessens’in Haliç ve İstanbul’dan esinlenerek yarattığı bir ses heykeli olan ‘The Golden Horn ile dikkatleri çekti. Agneessens, NEF 163 Binası’nın 35 katı arasında borular vasıtasıyla müziğin yayılmasını sağlayacak bu sistemin enstalasyonunu 3 ayrı heykel olarak fuar için tasarladı. Binayı kat bahçelerinden, çatı terası ve lobisinden de dolaşacak olan borular ışıklarla sarılacak ve tüm Foldhome ünitelerini kullanan sayısı arttıkça özel bir sistemle ışıklandırma ve renkler de artacak. Böylece binayı dışarıdan görenlerin burasının yaşayan bir bina olduğunu anlayacak. Sadece ışıklandırmayla değil, dijital olarak ortamdaki sesleri müzikle yansıtacak olan bu borular, fuardaki yatırımcıların da dikkatinden kaçmadı. Erden Timur, standın film çekmek isteyen fotoğrafçıların, Fashion Week fuarına götürmek isteyen organizatörlerin ilgi odağı olduğunu, Hindistanlı bir otel grubundan, ‘Gelin birlikte burada otel yapalım, siz projeyi geliştirin’ teklifi aldıklarını söyledi.

Bebeköy’e İstanbul’un ‘ilham köyü’nü kuracak

Timur Gayrimenkul, Bebek sırtlarındaki Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün mülkü olan eski Fransız Yetimhanesi’ni yeniden hayata döndürecekleri ‘Bebeköy’ adını verdiği projeye de bu yıl bitmeden başlıyor. Yetimhaneyi aslına sadık kalarak restore edip otele dönüştüreceklerini hatırlatan Erden Timur, 9 otelle görüştüklerini, Amman, Viceroy, Six Senses, Banyan Tree olmak üzere sayıyı 4’e indirdiklerini belirtti. 68 dönüm arazide 15 dönümün otel, kalan 40 dönümün ise İstanbul’a kazandırılacak bir ‘ilham köyü’ olacağını açıklayan Timur, “Burası gençler başta olmak üzere herkesin yararlanabileceği sosyo-kültürel bir yapıya ilham verecek. 180-190 milyon dolarlık yatırım yapacağız” dedi.

Timur, şöyle devam etti: “NEF 163’te 308 dairenin satışını 3 ay 10 günde tamamladık. İnşaatı süren NEF 2 Haliç’te 327 daireyi 18 günde sattık. NEF Kağıthane’de 214 ev için 4 bin 760 talep geldi. Bu taleple yanındaki araziye 80 ek rezidans yapma kararı aldık.”

Haberin Devamı