Gazete Vatan Logo

Darwin çok kızacak...

En güçlü değil, en zengin hayatta kalmış

Darwin çok kızacak...

Filmlerin değişmez konularından biridir herhalde. Fakir ama gururlu, kaslı güçlü bir adam... Karşısında ise zengin ama nispeten cılız, hastalıklı bir tip... Peki, biz kadınlar hangisini seçeriz? Yeni bir araştırmaya göre tarih boyunca zengini seçmişiz. Böylece de zengin erkeklerin daha çok çocuğu olmuş, genetik kodlamalar değişmiş.

Ünlü İngiliz biyolog Charles Darwin'in o çok bilinen teorisi: "Survival of the fittest". Yani nesiller boyunca hastalıklı ve acizlerin elenip güçlü olanın ayakta kalacağı, böylece de nesillerin daha da güçlenerek gelişeceği teorisi. Bu teoriye adeta meydan okuyan bir araştırma yayımlandı. Meğer efendim en güçlü değil, en zengin hayatta kalmış.

Kadınlar zengin erkeklerin peşinden koşmuş

İnsanoğlu yaklaşık 12 bin yıl önce tarımı ticari amaçlarla yapmaya başladı. Hasatı verimli olanlar servet ne demek onu da görmüş oldu. Ama bu servet beklenmedik bir şeye daha yol açtı. Bol bol çocuğa... Arizona Eyalet Üniversitesi'nin yayımladığı yeni araştırmaya göre ilk çağlardan bu yana zengin erkeklerin daha çok çocuğu oldu. Çünkü kadınlar hep onların etrafındaydı...

Haberin Devamı

Tarih boyunca bir erkek genine 17 kadın geni düşüyor

Araştırmanın çıkış noktası çok enteresan. Bilim insanları Taş Devri'nde tüm dünyada genetik çeşitliliğin çok azaldığını fark ediyor. Özellikle de erkeklerden geçen genlerin... Öyle ki bugün bir insanın genleri incelendiğinde tarih boyunca DNA'mıza işleyen her 17 kadın için 1 erkeğin geni var. Arada bu kadar büyük fark olunca başlıyorlar nedenini araştırmaya. Ve sonuç... Darwin'in teorisi tamamen gerçek olsaydı belki de bugün çok daha güçlü bir insan ırkının olması gerekiyordu. Ama bütün bu genetik kodlamaları biz kadınlar bozmuşuz. Nasıl mı? Ayrıntılı anlatayım...

Nesilden nesile daha çok zenginlik geni geçmiş

Tarımda başarılı olanlar, para kazanan daha çok çocuk sahibi olmuş. Çünkü kadınlar onlarla birlikte olmak istemiş. Ve bu erkeklerin geni saçılmış etrafa. Nesilden nesile güçlü olanın genleri değil, zengin olanın genleri geçmiş. İnsanoğlu olarak çizgi filmlerde gözünde yeşil dolar işareti çıkan karakterlere neden döndüğümüzün de göstergesi herhalde bu. Bu da araştırılsın.

Haberin Devamı

Bugün durum değişti...

Bugün durum tam tersi. 2006 yapımı 'Idiocracy', Ahmaklar diye bir bilim kurgu filmi var durumu anlatan. Özetle şunu anlatıyor. Günümüzde zeki insanlar birçok kaygı ile çocuk yapmayı geciktiriyor ve de azaltıyor. Çoğunluk tek ya da bilemedin iki çocuk sahibi oluyor. Diğer kampta ise durum farklı. Sadece Türkiye'de değil birçok ülkede liderler en az üç çocuk diye haykırırken buna uyan da oluyor. Ayakkabısı, giyecek kıyafeti olmayan anne babalar 3,4,5 çocuk yaparak hızla çoğalıyor. Sonuç? Idiocracy. Yani çok uzun vadede zekilerin neslinin tükendiği, daha düşük ya da ortalama zekâdaki insanların dünyanın egemeni olduğu bir 'distopya'.

Evrim bunca yıldır devam ettiğine göre bir bildiği vardır. Biz standarttan şaşmasak da düzeni değiştirmesek mi acaba...