Gazete Vatan Logo

Darbenin seyrine göre hareket etmiş

Şırnak’ta görev yapan eski Tümgeneral Baysar, darbecilerin kullandığı helikopteri vurması yönündeki emre rağmen “Ateş etmeyelim, gelenlere bir bakalım” demiş

Darbenin seyrine göre hareket etmiş

Şırnak’ta FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili aralarında görevden ihraç edilen Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan’ın da bulunduğu 51’i tutuklu 385 asker hakkında hazırlanan iddianamede, dönemin 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Baysar’ın, yetersiz talimatlar verdiği anlatıldı.

Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesine ulaşan dava dosyasındaki 250 sayfadan oluşan iddianamede, Abdullah Baysar’ın sözde sıkıyönetim atama listesinde Tümen Komutanlığı görevinin devamına ve Şırnak Sıkıyönetim Komutanı olarak atandığına yer verildiği belirtildi. İddianamede, şunlar kaydedildi:

Gürcan’ı geç teslim etmiş

“Tanık ifadelerinden de anlaşıldığı üzere, darbe gecesinde Baysar’ın öncelikle Vali Ali İhsan Su’yu aramadığı, Su’nun kendisini araması üzerine darbe karşıtı olduğunu belirttiği, iki tabur askerin sanayi noktasına geldiğinde hakkında gözaltı kararı bulunan tugay komutanını teslim almaya gelmesi söylendiği halde bizzat kendisinin gelmediği ve merkez komutanını göndermesinin, şüphelinin darbe girişiminin seyrine göre hareket edeceğinin göstergesi olduğunun kanıtıdır. İki tabur askerin Tümen Komutanlığına götürülmesinden sonra, öncelikle Tuğgeneral Gürcan’ın gözaltına alınmak istendiği, komutanın gözaltına alındıktan sonra kalkışmanın içerisinde yer alan diğer şüphelilerin de direncinin kırılacağı öngörülerek bunun talep edildiği ancak Baysar’ın öncelikle diğer askeri personelin teslimini yaptığı ve son olarak Gürcan’ı teslim ettiği anlaşılmıştır. Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı İsmail Hakkı Temel, Hakkari yönünden helikopter geldiğini söylemiş ve Şırnak’a gelmesi halinde vurması emrini vermesine rağmen, ‘Ateş etmeyelim komutanım, gelenlere bir bakalım’ şeklinde cevap verdiği gibi hususlar, şüphelinin esasında darbe girişiminin seyrine göre hareket edeceğinin göstergesi olduğu ve yine şüphelinin sıkıyönetim komutanı olarak atanmasının da başlı başına Yurtta Sulh Konseyi ile fikir ve iş birliği içinde olduğunun kanıtıdır.”

Haberin Devamı