Gazete Vatan Logo

Darbecilerden ilginç taktik! ‘Garcia’ya mektup’la ‘emre itaat’ mesajı!

Darbe teşebbüsünden bir hafta önce harp akademisi matbaasında bölük ve tabur komutanlarının sayısı kadar ‘Garcia’ya mektup’ isimli bir kitapçık basıldığı ortaya çıktı. Darbeciler, bu kitapçıkla ‘emre itaat’ mesajı verdi...

Darbecilerden ilginç taktik! ‘Garcia’ya mektup’la ‘emre itaat’ mesajı!

Darbe teşebbüsünde bulunan darbecilerin günler önce planlı bir şekilde hazırlık yaptığı ortaya çıktı. Teşebbüsten önce darbeye karşı çıkacağı düşünülen askeri casusluk davasın sanıklarını izne çıkaran cuntacı komutanlar; ilginç bir taktik daha izledi. 15 Temmuz’dan bir hafta önce harp akademisi matbaasında bölük ve tabur komutanlarının sayısı kadar ‘Garcia’ya mektup’ isimli bir kitapçık basıp dağıtan darbeciler, darbe girişimi sırasında ‘emre itaat’ edilmesi mesajı verdiler.

‘Çavuş Rowan gibi olun’

Bloknot şeklinde basılan kitapçığın üzerinde “Genelkurmay Başkanlığı Harp Akademileri Komutanlığı” yazısı ile logosu bulunurken kitapçığa Garcia’ya mektup ismi verildi. Hikayede; 1800’lü yılların sonunda ABD Başkanı Mckinley’nin Küba’daki isyancıların lideri Garcia’ya gönderdiği mektubu sorgulamadan götürüp teslim eden sıradan bir çavuş olan Rowan’ın kahramanlığı anlatılırken mektup ile askerlere “Rowan gibi emre itaat edin” mesajı verildi.

Rowan’ın hikayesi Gazeteci Elbert Hubbart’ın 1899 yılında yazdığı Garcia’ya Mektup adlı makalesi ile ilk kez duyuldu.

Haberin Devamı

O mektubun hikayesi

1800’lü yılların sonunda ABD ve İspanya arasındaki savaşın bir aşamasında ABD Başkanı Mckinley, Küba’daki isyancıların önderi Garcia’ya bir haber göndermek ister. Garcia, hangisinde olduğu bilinmeyen Küba dağlarından birinde saklanıyordur. Kendisine posta ya da telgraf yoluyla ulaşabilmek olanaksızdı. Başkanın çaresizliği karşısında çevresindeki bir subaydan kendisine bir öneri geldi. Subay,’Benim birliğimde, Rowan adında bir çavuş vardır’ dedi. Kimsenin nerede olduğunu bilmediği Garcia’yı o bulabilir ve mektubunuzu kendisine ulaştırabilir” dedi. Bu yanıta Başkan’ın aklı pek yatmamıştı ama, ortada yapılabilecek başka bir şey yoktu.

Hiç sorgulamadan...

Rowan çağrıldı. Kendisine, Garcia’ya gönderilecek mektup uzatıldı ve... ‘Bunu, Garcia’ya teslim edeceksin’ denildi. Rowan mektubu aldı, üniformasının yanındaki deri kesenin içine koydu, kesenin ağzını sıkıca büzdükten sonra, göğsünün üzerine kayışla bağladı. Önce Başkan’a selam verdi, sonra komutanlara, en sonra da kendi komutanına selam verdi, dışarı çıktı. Ve görevi başarıyla tamamlayıp o mektubu ulaştırdı. O günden sonra da Rowan ‘kahraman’ ilan edildi. Çünkü; verilen emir sonrası Rowan, ‘Garcia nerede?’ diye bir soru sormadı. ‘Garcia kim?’ diye bir soru da sormadı. Yaptığı tek şey, kendisine verilen görevi almak oldu.

Haberin Devamı