Gazete Vatan Logo

Darbeci generale selam verip teslim olmuşlar

Darbe girişimi sırasında Etimesgut’taki Zırhlı Birlikler’de yaşananlara ilişkin dosyaya giren yeni görüntülerde bazı teğmenlerin darbeci general Bican Kırker’i selamladıktan sonra teslim oldukları görülüyor

Darbeci generale selam verip teslim olmuşlar

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Etimesgut’taki Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı’ndaki olaylarla ilgili yeni görüntüler ortaya çıktı.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava dosyasına giren görüntülere göre, darbeci “yurtta sulh konseyi” üyesi sanık eski tuğgeneral Ahmet Bican Kırker’e korumalık yapan 4 teğmen teslim olmadan önce Kırker’i selamlıyor. Darbe girişiminin tamamen kontrol altına alındığı 16 Temmuz’un ilk saatlerinde kaydedildiği anlaşılan görüntülerde, komutanlık binasının giriş merdivenleri karşısında sıralanan 4 teğmen ile merdivenlerde bekleyen darbeci general Kırker görülüyor. Kan dökülmeden darbecilerin derdest edilmesini sağlamaya çalışan bir subayın, gerektiğinde silahlı müdahaleyle darbecileri etkisiz hale getirmeye hazır bekleyen askerlere el hareketleriyle sakin olmaları telkininde bulunduğu anlaşılan görüntülerde, darbeci 4 teğmen önce silah ve teçhizatlarını yere bırakıyor. Teğmenler daha sonra resmi törenlerde karşılama mangalarının yaptığı gibi sözde yurtta sulh konseyi üyesi Kırker’e selam duruyor. Selamlamadan sonra tek sıra halinde yürüyerek güvenlik güçlerine teslim olan teğmenlerin üzerlerindeki eşyaları bırakmaları istenildiğinde ceplerinden çıkan çok sayıda mermi ve plastik kelepçe çıkıyor. Teğmenlerin isimliklerinin sökülmüş olması da dikkati çekiyor. Görüntülerde, teğmenler tankçı sınıfında olmalarına rağmen askeri inzibatların taktığı “kolluk” olarak adlandırılan bantlardan taktıkları görülüyor.

Haberin Devamı

Tanka müdahale

Dava dosyasına eklenen ikinci görüntüde ise darbeciler tarafından cephanelik bölgesinde mühimmat yüklemesi yapılan bir tankın kışla dışına çıkmaya çalıştığı ancak vatansever askerlerin tankın önüne geçerek buna müdahale ettiği görülüyor. Bir uzman çavuş, tankın hareket etmesi için ısrarla emir veren darbeci binbaşıya, “Bu tankın komutanı biziz komutanım, bize ait bu...” diyor.