Gazete Vatan Logo

Darbe öncesi kritik görüşme

Darbe öncesi kritik görüşme

Abdul Fatah Saeed Hüseyin Khalil El-Sisi 19 Kasım 1954 doğumlu. 1977 yılında Mısır Harp Akademisi'nden mezun oldu. Suudi Arabistan Krallığı Askeri Ataşesi, Genel Komutanlığı ve Personel Ders, Müşterek Komuta ve Kurmay Koleji, İngiltere, 1992 -Savaş Sahası, ABD Kara Harp Akademisi, Amerika Birleşik Devletleri 2006-2008 yılında Kuzey Askeri Bölge-İskenderiye Komutanı oldu ve daha sonra Askeri İstihbarat ve Keşif Müdürlüğü yaptı.

Mısır Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'nin en genç üyesi oldu.

GİZLİ ANLAŞMA İDDİASI!

12 Ağustos 2012'te Mursi, 30 yıllık Mübarek rejimini deviren Genelkurmay Başkanı Hüseyin Tantavi'yi görevden alıp yerine El Sisi'yi atamıştı. Müslüman Kardeşler'e yakın olmakla eleştirilen El Sisi ile Mursi arasında gizli anlaşma olduğu öne sürülmüştü. İhvan'ın bu şekilde ordu kontrolünü de eline aldığı yorumları yapılmıştı. Genelkurmay Başkanı olmadan önce askeri istihbaratın başında olan Sisi anayasaya göre başkomutan Mursi'nin emrinde.
Darbe öncesi kritik görüşme

El-Sisi'nin adı Mısır'da ilk olarak Mısır'da Mübarek'in devrilmesinden sonra askeri yönetime karşı düzenlenen gösterilerde gündeme gelmişti. Gösteriler sırasında gözaltına alınan kadınlara çeşitli testler yapıldığı yönünde haberler yapılınca El Sisi, ordu adına yaptığı açıklamada testlerin kadınları askerlerin tecavüzünden korumak için yapıldığını söylemişti.

Sisi, Ağustos ayında genelkurmay başkanlığı görevine getirildikten sonra ise eşinin peçeli olduğuna dair haberlerle medyada yer almıştı.

Ülke medyasında yer alan haberlere göre ABD ile de ilişkileri iyi olan Al Sisi, bu ülkede çeşitli eğitimlere katıldı ve çok sayıda konferanslara katıldı. Sisi'nin bu eğitimler ve konferanslar sırasında ABD'li yetkililerle sıkı ilişkiler kurduğu yönünde haberler yapılıyor.

GEÇEN HAFTA AMERİKA'YLA GÖRÜŞTÜ

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı Chuck Hagel'ın, sonuncusu Salı günü olmak üzere geçen hafta içinde El Sisi'yle iki kez görüştüğü açıklandı. Savunma Bakanlığı Basın Sözcüsü George Little, konuşmanın içeriğiyle ilgili bilgi vermezken, ABD'nin Mısır'da demokrasiden yana olduğunu ve sorunların barışçıl yolla çözülmesini arzuladıklarını söyledi. AFP ve Reuters'in aktardığına göre, Little, Kahire sokaklarını tutan Mısır ordusunun ilderi El Sissi ile Hagel'ın geçen hafta da bir telefon görüşmesi yaptığını ve "durumun hassasiyeti" nedeniyle bu görüşmenin kamuoyuna duyurulmadığını kaydetti. Tarihsel olarak ABD ve Mısır orduları arasında "çok yakın ilişki" olduğunu belirten Little, "Mısır ordusunun üst düzey yetkilileriyle uzun yıllardır iyi temaslarımız olageldi. Krizin sona ermesinin ardından bu ilişkiyi sürdürebilmeyi umuyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı