Gazete Vatan Logo

Darbe girişiminin arkasında Gülen var

İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında Gülen hareketinin olduğunu söyledi

Darbe girişiminin arkasında Gülen var

Dün CNN Türk’te Hakan Çelik’in sorularını yanıtlayan Büyükelçi, “Türkiye FETÖ’yü 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olan bir ülke olarak görüyor, İngiltere de böyle görüyor mu?” sorusuna yapıyı “terörist örgüt” olarak tanımadıklarını çünkü bunun için belirli bir süreç gerektiğini” söyleyerek yanıt verdi ve “Fakat bu önemli değil, bu darbe girişiminin arkasında Gülen hareketinin olduğunu iyi biliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti buna karşı önlemler almada haklı” ifadelerini kullandı.

‘Darbe terörden de kötü’

Sosyal medyayı aktif olarak kullanmasıyla bilinen ve akıcı şekilde Türkçe konuşan Moore, Twitter’dan kendisine yönelik eleştirilere verdiği cevaplarda “Darbe teşebbüsü ile terör farklı şeyler” ifadelerini kullandı ve ekledi: “Lütfen programı izleyin. Bu sahte bir tartışma. 250 kişiyi öldüren bir darbe teşebbüsü bir terör saldırısından çok daha kötü bir şey.”

‘May emir verdi’

İngiltere’de Başbakan Theresa May’in darbe teşebbüsünden 2 gün önce göreve başladığını ve bunun yeni hükümetin karşılaştığı ilk uluslararası kriz olduğunu belirten Moore, İngiltere’nin darbe girişiminin ardından Türkiye’nin yanında durduğunu söyledi:

Haberin Devamı

“Başbakan May 13 Temmuz’da göreve başladı fakat çok erken aşamada bana belli emirler verdi: Türk hükümetine tam destek verin. Çünkü bu darbe girişiminin gerçek yüzünü iyi tanıdı.” Türkiye’de insan hakları savunucularının tutuklanmasını ise eleştiren Moore, “Milletvekilleri, yöneticiler ve en son Uluslararası Af örgütü liderleri tutuklandı. Bu durum bizim için endişe vericidir” dedi ve ekledi: “İnşallah yakın gelecekte mahkeme serbest bırakacaktır. Çünkü bu durum Türkiye’ye de zarar veriyor.”

Ankara anlaşması

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma sürecinde (Brexit) Türkiye ile İngiltere arasındaki Ankara Anlaşması’na yönelik gelişmeleri de değerlendiren Moore, “Ankara Anlaşması hâlâ geçerli. Müracatları almaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı ve ekledi: “Ankara Anlaşması’nın geleceğini bilmiyorum. Brexit konusunda inanılmaz bir çalışmamız var. Belki listenin birinci sırasında değil ama gelecek aylarda Türk yetkililerle görüşeceğiz.”

Haberin Devamı