Gazete Vatan Logo

Darbe girişiminden yargılanan komutan: Ortada sanal bir suç...

Sivas'ta FETÖ'nün darbe girişimi kapsamında tutuklanan eski Sivas Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fatih Celaleddin Sağır'ın yargılanmasına devam edildi. Sanık Sağır,"Ortada sanal bir suç bulunmaktadır" dedi.

Darbe girişiminden yargılanan komutan: Ortada sanal bir suç...

Sivas'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi soruşturması kapsamında tutuklanan eski Sivas Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fatih Celaleddin Sağır'ın yargılanmasına devam edildi.

Sivas 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya Sağır, tutuklu bulunduğu Tokat T Tipi Cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılırken, avukatları, tanıklar ve bir yakını da salonda hazır bulundu.

"Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçlamalarıyla yargılanan Sağır, savunmasında, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini söyledi. 15 Temmuz gecesi Sivas'ta bir kalkışma yaşanmadığını belirten Sağır, "Ortada sanal bir suç bulunmaktadır. Şayet hak ve adalet benim tutuklanmamı gerektiriyorsa burada bulunayım. Hak ve adalet istiyorum." dedi.

Dönemin EDOK Kurmay Başkanı olan ve İzmir 2 Nolu Kapalı Cezaevinde başka bir suçtan tutuklu bulunan eski tümgeneral H.K. ise SEGBİS aracılığıyla tanık olarak dinlendiği duruşmada, görev gereği tanıdığı sanığın, 15 Temmuz gecesi diğer bağlı birlik komutanları gibi Sağır'ın da emir astsubayı vasıtasıyla telefonla kendisini aradığını belirtti.

Haberin Devamı

Sağır'ın ne yapılması gerektiğini sorduğunu aktaran H.K, şunları kaydetti:

"Kalkışmanın cunta faaliyeti olabileceğini ordu içerisinde bir grup tarafından kalkışma olabileceğini izinli olan personelin çağrılmaması gerektiğini, karargah dışından kimsenin sokulmaması gerektiğini söyledim. Sanık darbeyi desteklemiş olsaydı beni aramazdı. Zira beni aramayanlar ya da arayıp da ulaşamadığım birlikler darbe faaliyetinde bulundular. Sanığın darbeye destek vermesi yönünde bende en küçük intiba uyanmadı. Emirleri uygulamayacağını söyledi ve darbeye destek vermediğini bu şekilde belirtmiş oldu. Kurmay başkanlığına bağlı harekat merkezi aracılığıyla darbeye iştirak eden birliklerin, darbeye katılan personel ve silahları sözlü olarak bildirin dedik. 16 Temmuz'da da bunu mesajla ilettik. Ancak bize ilk başta sağlıklı bilgi akışı gelmiyordu. Fatih Celalettin Sağır'ın birliğinin darbeye iştirak ettiği yönünde de herhangi bir bilgi gelmedi."

Haberin Devamı

Çorum L Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan eski Erzincan 3. Ordu Karargahı Harekat Kurmay Başkanı Tuğgeneral E.Ç. de sanık Sağır'ı, çeşitli dönemlerde farklı illerde görev yaptığından dolayı tanıdığını ifade etti.

Sanık ile darbe teşebbüsünün olduğu gece telefon konuşmalarının olmadığını dile getiren E.Ç, "Ortak yerlerde çalıştığımızdan dolayı bir dostluğumuz oldu ancak hiçbir dönemde sanığın cemaat yapılanmasını öven, onunla ilgili konuşmamız olmadı. Sanığın bu yapıyla ilgili mensubiyeti olduğuna dair hiçbir bilgim, görgüm ve irtibatım olmadı. Sanığın Ergenekon ve Balyoz sürecinde de bu yapıyla ilgili bana hiçbir yorumu olmuş değildir." şeklinde konuştu.

Tanık astsubay M.B. ise eşinin doğumu nedeniyle 12 Temmuz'da doğum iznine ayrıldığını, darbe günü öncesi birlikte herhangi bir hareketlilik olmadığını ifade etti.

"Tugay komutanımızın her günkü hali vardı"

Tanık olarak dinlenen Sivas Orduevi Müdürü Personel Albay S.Y. de sanık ile birlikte oldukları zamanda veya telefonda konuştuklarında birliklerin hazırlanması veya destek anlamına gelebilecek herhangi bir emir vermediğini öne sürdü.

Haberin Devamı

Sağır'ın konutuna gitmeden önce birliğe dışarıdan hiç kimsenin alınmaması ve böyle bir durum olduğu halde kendisine haber verilmesi gerektiğini söylediğini anlatan S.Y, şöyle devam etti:

"Farklı bir uygulama yapılmaması gerektiğini söyledi. Tugay komutanımızın her günkü hali vardı. Bunun dışında telaş ve panik gibi bir halini görmedim. Darbe teşebbüsü gecesi onu en çok gören kişi bendim, soğuk kanlıydı. Sert mizaçlı bir kişi olduğu için her konuyu ona açamazdık. O gece de aramızda samimi bir konuşma geçmedi. Sanığın o gece darbe yanlısı, darbe karşıtı veya bekle-gör şeklinde bir tavrını sezmedim. Gayet soğuk kanlıydı. Ertesi gün kendisini arayıp mühimmat ve araç sayımı ile ilgili yazıyı imzalaması gerektiğini söylediğimde 'tugay komutan yardımcısına imzalatın' şeklinde talimat vermişti. Kendisi o anda emniyete davet edildiği halde bunu belli etmedi. Tavrı önceki günler nasılsa aynıydı."

Haberin Devamı

Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, dosyadaki eksiklerin giderilmesi için duruşmayı 23 Ağustos'a erteledi.