Gazete Vatan Logo

Darbe erkene alınınca kebaplar yarım kaldı!

Köprü’de halkın üzerine ateş emri verenlerin de aralarında olduğu bir grup darbecinin 15 Temmuz akşamı aileleriyle Üsküdar’da bir kebapçıda olduğu ortaya çıktı. Masadaki darbeciler 19.10 sıralarında gelen bir telefonla yemeği yarım bırakıp görev yerlerine koştu

Darbe erkene alınınca kebaplar yarım kaldı!

FETÖ’nün darbe girişimi sırasında, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde aralarında reklamcı Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok’un da bulunduğu 34 kişinin şehit edildiği olaylara ilişkin, 30’u rütbeli, 47 askeri öğrenci olmak üzere 135’i tutuklu 143 şüpheli asker hakkında hazırlanan iddianamenin detayları ortaya çıktı. 1052 sayfalık iddianamede şüphelilerin 37’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi. İddianamede ayrıca bazı şüphelilerin ‘’silahla kasten yaralama’’, “kasten öldürmeye teşebbüs’’, ‘’mala zarar verme’’ ve ‘’kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’’ suçlarından değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılmaları talep edildi.

Albay Mehmet Karabekmez, darbe gecesi gişelerde böyle görüntülendi.

Albaya gelen telefon

İddianamedeki en çarpıcı detaylardan biri, darbeci askerlerin yemek görüntüleri oldu. 16 Temmuz 2016 günü saat 03.00 sıralarında icra edilmesi planlanan darbenin erkene alınmasıyla darbecilerin kebapçıdan apar topar ayrıldıklarına dikkat çekilen iddianamede şu ifadelere yer verildi: “Bazı şüpheliler darbe girişimi günü saat 19.00 sıralarında ailece Üsküdar’daki bir kebap restoranına gittikleri tespit edildi. Şüpheli eski Albay Muammer Aygar’a gelen telefon üzerine eşlerini bırakan subaylar acilen yemekten kalkarak Kuleli’ye döndü.”

Haberin Devamı

Köprü stratejik öneme haizdi

Darbecilerin İstanbul’daki toplantılarda aldıkları kararlarla 15 Temmuz’da stratejik öneme haiz olan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü ele geçirilerek, kent trafiğini kontrol altına almayı amaçladıklarının vurgulandığı iddianamede özetle şu tespitlere yer verildi:

151 asker getirildi

15 Temmuz Şehitler köprüsünde, 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan temin edilen 2 unimog ve 1 itfaiye aracıyla Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı’ndan gelen 56 şüpheli, 4 tank ve 2 ZPT ile Maltepe Nurettin Baransel Kışlası 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan çıkış yapan 41 şüpheli ile 1 MAN otobüsle kamp yapmakta oldukları Yalova Hava Meydan Komutanlığı’ndan hareket eden 54 şüpheli görevlendirildi.

7 darbeci öldü

Darbecilerin polise ateş açması sonucunda çıkan çatışmada Üsteğmen Vedat Yıldız, Astsubay İbrahim Gül, Uzman Çavuş Mustafa Çelik, askeri öğrenciler Murat Tekin, Ragıp Enes Katran, erler Burak Dinler ve Kurtuluş Kaya etkisiz hale getirildi, ölmeleri nedeniyle bu kişiler hakkında takipsizlik kararı verildi.

Haberin Devamı

Komuta Kuleli’deydi

İddianamede 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün kapatılması ve kontrol altına alınması görevinin Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı’na verildiği, diğer birliklerin de takviye amacıyla görevlendirildiği belirtildi.

‘Ateş etmeyen ölecek’

İddianamede, köprüde görev alan şüphelilerin ifadelerine yer verildi. Er Ahmet Turan Çiftçi, şunları söyledi: “Darbe girişimi olduğunu düşünmedim, ‘Canlı bomba var.’ demeleri nedeniyle anlayamadım. Kimseyi vurmadım sadece havaya ateş ettim. Ahmet Taştan bize ‘Bunlar polis kıyafeti giymiş terörist’ dedi. Bizi ‘Havaya ateş etmeyen olursa ben sıkarım’ diye tehdit ettiler. Oturan arkadaşımızı da muhtemelen Ahmet Taştan ve yanındaki komutanlardan biri vurdu. Havaya sıkmadığı için vurdular, ‘Ateş etmeyen olursa herkes vurulacak, ölecek’ dediler. Ahmet Taştan ‘Ölen arkadaşınız silah sıkmadığı için vuruldu’ diye bağırdı.”

Haberin Devamı

İşte dakika dakika Köprü’de yaşananlar

İddianamede, darbe girişimi gecesi dakika dakika fotoğraflanarak, şöyle anlatıldı:

21.00: Askeri öğrencilere ve erlere talimat verildi

22.00: Köprüyü kapattılar

21.29: Şüpheliler eski Yüzbaşı Sabri Gür ve İsmail Bay’ın sevk ve idaresindeki bir kısım şüpheli 21.22 sıralarında eski Yarbay Turgay Ödemiş’in emir ve komutası altına girerek Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı’ndan intikal ettikleri köprüyü kontrol altına almak için Anadolu’dan Avrupa’ya geçiş istikametini 22.00 sularında kapattı. 00. 17’de bir kısım sivil vatandaş motosikletlerle şüphelilere doğru harekete geçti. Şüpheliler ateş etmeye başladı.

01.30: Yaralanan vatandaşlara yardım etmeye çalışan diğer sivil vatandaşlara da hedef gözeterek ateş edildi.

02.42: Şüpheliler Turgay Ödemiş, Ahmet Taştan ve maktul şüpheli Vedat Yıldız’ın emir ve talimatı üzerine tankın nişancısı İsrafil Koçum, Karayolları Hizmet Binası’nın sol tarafında bulunan tepeye birinci top atışını yaptı.

Haberin Devamı

03.21: Askeri helikopterden aşağıda bulunan vatandaşlara ateş açıldı. Anadolu Yakası gişeler bölgesinde tertibat alan kolluk kuvvetlerince ateşle mukavemet gösterilmesi neticesinde helikoptere isabet alındı. Bunun üzerine helikopterin bu bölgeden ayrılarak Nakkaştepe’de yoluna indiği, burada kimliği tespit edilemeyen 4 kişiyi alarak bölgeden ayrıldığı tespit edildi.

06.15: Şüpheli Turgay Ödemiş, diğer rütbeli şüpheliler Binbaşı Ahmet Taştan, Astsubay Başçavuş İbrahim Gül ve Astsubay Sait Özkahya ile konuştuktan sonra teslim olmaya karar verdi, tankın arka tarafına tüm askerleri topladı ve şüphelilerin tüm teçhizatlarını bıraktıktan sonra ellerini kaldırarak ileriye doğru çıktı.