Gazete Vatan Logo

Danıştay sonunda başkanını seçti

Yine Bürent Arınç faktörü mü?

İlk turlarda aday çıkmaması nedeniyle krize dönüşen Danıştay’daki seçimler dün nihayet sonuçlandı. Dün Zerrin Güngör, Danıştay’ın üçüncü kadın başkanı oldu.

Hüseyin Karakullukçu’nun 15 Haziran’da yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla boşalan, ancak önce aday çıkmaması, sonra da tek aday olan Zerrin Güngör’ün seçilebilecek kadar oy almaması nedeniyle boş kalan Danıştay Başkanlığı için yapılan seçimler dün sonuçlandı. Seçimlerin öğleden sonraki oturumunda, tek aday olan Güngör, önceki turlarda ulaşamadığı 79 oy desteğine ulaştı ve üyelerin 80’inin oyunu alarak Danıştay Başkanı oldu. Üyeler, Danıştay Başkanı seçilmesinin ardından, Güngör ile tek tek tokalaşak tebriklerini iletti.

Güngör seçimin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Genel Kurulu’muzun sevgili üyelerine, kıymetli meslektaşlarıma güven ve destekleri için çok teşekkür ediyorum. Kurumumuz için ülkemiz için milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Yine Arınç faktörü mü?

Karakullukcu’nun 15 Haziran’da yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla boşalan Danıştay Başkanlığı için Genel Kurul iki kez toplanmış ancak aday çıkmadığından seçime geçmeden dağılmıştı. Başkan adayı çıkmamasında Danıştay’da güçlü olan hükümet yanlısı iki ayrı grubun ortak aday çıkarmak için sürdürülen görüşmelerde uzlaşı sağlayamamasının etkili olduğu belirtilmişti. Aday çıkmaması üzerine Danıştay yönetimi, aday çıkana kadar Genel Kurulu toplamama kararı almıştı. Danıştay Başkanvekilliği’ni yürüten Zerrin Güngör, bu karardan sonra başkanlık için aday olmuştu. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın katıldığı bir nikahta birlikte nikah şahitliği yaptığı Güngör için “Yeni Danıştay Başkanı” olarak söz ettiği belirtilmişti. Arınç, yaş haddinden emekliye ayrılan fakülteden sınıf arkadaşı Karakullukcu’nun başkan seçilmesinin ardından sevincini “Kurban olduğum Allah verdikçe veriyor” sözleriyle belli etmişti.

Seçilme şartı değişti

Güngör, 1999’da Savcı olarak girdiği Danıştay’da yapısı değiştirilmeden önce, HSYK tarafından 2008’de üyeliğe seçilmişti. Başkan seçilebilmek için 8 yıl Danıştay üyeliği yapma şartı, daha sonra 4 yıla indirilmişti. Böylece Başkanvekili olan Güngör için başkanlık yolu açılmış oldu. Danıştay başkanı, 4 yıl görev yapacak.

İlk kutlayan Çiçek oldu

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Danıştay Başkanlığı’na seçilmesi dolayısıyla Zerrin Güngör’ü kutladı. Çiçek, kutlama mesajında, “Yüksek yargının en üst organlarından olan Danıştay Başkanlığı’na seçilmenizden dolayı kutluyorum. Birleştirici ve uzlaştırıcı kimliğinizle yeni görevinizde başarılı olacağınıza inanıyorum” dedi.

14 yıldır Danıştay’da 5 yıldır üye

Zerrin Güngör, 20 Mart 1955’te Kırşehir’de doğdu. Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinden 1976 yılında mezun olan Güngör, Maliye Bakanlığı Vergiler Temyiz Komisyonu Raportörlüğü, Bolu ve Ankara Vergi Mahkemesi üyeliği görevlerinde bulundu. Güngör, 1985 yılında Danıştay Tetkik Hakimi, 1999’da Danıştay Savcılığına atandı. Danıştay Üyeliğine 12 Haziran 2008’de seçilen Güngör, 12 Haziran 2012’den bu yana Danıştay Başkanvekilliği görevini yürütüyordu. Zerrin Güngör, evli ve iki çocuk annesi.

Haberin Devamı