Gazete Vatan Logo

Danıştay’daki HSYK seçimi tamam

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerinin Yargıtay ayağından sonra Danıştay ayağı da yapıldı. Danıştay Büyük Genel Kurulu’nda yapılan seçimde Taci Bayhan ve Şaban Işık, HSYK üyeleri oldu. Yargıtay’ın ardından Danıştay’daki seçimi de hükümetin desteklediği adaylar kazanamadı. Taci Bayhan’ı YARSAV desteklerken, Şaban Işık ise bağımsız aday olmuştu. Seçimde Taci Bayhan, Gürsel Mekik, Emin Sınmaz, Ziya Özcan, Şaban Işık, Hasan Turgut ve Mustafa Gökçek aday olmuşlardı. Hükümete yakın Yargıda Birlik Platformu’nun desteklediği Emin Sınmaz ile bağımsız aday Hasan Turgut yedek üyeliğe seçildi.

Taci Bayhan, 28 Haziran 2005 tarihinde kendi isteği ile Başbakanlık Müşavirliği görevine atanmış, 23 Eylül 2005 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından Danıştay üyeliğine seçilmişti.

Adliyede seçim 12 Ekim’de

Adalet Akademisi’ndeki seçimler 16 Ekim’de yapılacak. Yargıtay’da 13 aday arasında yapılan seçimde üyelerin en çok oyunu alan Yakup Ata, Mustafa Kemal Özçelik ve Kerim Tosun doğrudan HSYK üyesi olmuştu.

Haberin Devamı

12 Ekim Pazar günü adliyelerde yapılacak seçimlerde ise, adaylar listede bulunan 64 isimden adli yargı için 11 ismi, idari yargı için ise beş ismi işaretleyecek. Hâkim ve savcıların adli yargı adayları için listede 11 isimden fazlasını işaretlemeleri halinde oyları geçersiz sayılacak. En çok oyu alan hâkim ve savcılar HSYK üyesi seçilmiş olacak.

Adli kaynakların Al Jazeera’ye verdiği bilgiye göre, hükümetin HSYK’da herhangi bir ‘blokaj’la karşılaşmaması için adli yargı seçiminde yedi üyeden en az üçünü HSYK üyesi seçtirmesi gerekiyor. Cemaate yakın isimlerin YARSAV’a destek vermesi halinde hükümetin kendine yakın isimleri HSYK’ya üye seçtirmesinin zorlaşacağı yorumları yapılıyor.