Gazete Vatan Logo

Dananın kuyruğu kopuyor

Küresel piyasaların gözü kulağı bugün Fed Başkanı Janet Yellen’de olacak. Fed yapacağı toplantıda 9 yıl aradan sonra faizleri artırmaya hazırlanıyor.

Dananın kuyruğu kopuyor

ABD Merkez Bankası (Fed), 9 yıl aradan sonra faizleri artırarak düşük faiz dönemini sonlandıracak ilk adımı bugün atacak.

Fed, 2006’nın Haziran ayından bu yana ilk defa faiz artırmaya hazırlanırken, yatırımcılar çok düşük faiz döneminden çıkılmasının piyasalara nasıl yansıyacağını merakla bekliyor.

Piyasa beklentileri ve yatırımcı anketlerine göre, Fed’in bu ayki toplantısında faizleri artıracağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Fed 2008’den bu yana faizi yüzde 0-0.25 aralığında tutuyor.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı dün başlarken, piyasaların beklediği faiz kararı bugün akşam saatlerinde açıklanacak. Fed Başkanı Janet Yellen de basın toplantısı düzenleyerek ‘güvencin tavrıyla’ mesajlar verip, küresel piyasaların çok fazla olumsuz tepki vermemesi için çalışacak.

2006 yılı faizi % 5.25

Fed, 2001’in başında yüzde 6 seviyesinde bulunan faiz oranlarını yüzde 1.75’e düşürmüş ve sonraki 2 yılda yüzde 1 seviyesine çekmişti. Düşük faiz oranlarının yanı sıra konut ve otomobil alımlarında uygulanan vergi kolaylıklarının, ABD ekonomisinde oluşturduğu sorunlar nedeniyle 2004’ten itibaren tekrar faiz artırım dönemine giren Fed, 2006’ya kadar politika faizini yüzde 5.25’e çıkarmıştı. Fed, faiz artırım sürecinde enflasyonu dizginleme amacına ulaştıysa da ekonomiyi yavaşlattığı için işsizlik yükselmeye başladı. Bu durum kredilerin geri ödenmesinde sorunlara yol açtı.

Haberin Devamı

‘Mortgage krizi’ olarak adlandırılan ve 2007 yılının ikinci yarısında başlayarak 2009’a kadar devam eden finansal kriz sürecinde, Fed hızlı bir faiz indirimi dönemine girdi. Bu süreçte, 2007 ve 2008 yılında düşürülen faiz oranları, yüzde 0-0.25 aralığına kadar geriledi.

Artış kademeli olur

Fed Başkanı Janet Yellen, Ekim toplantısından bu yana gelen ekonomik verilerin, iş gücü piyasasındaki iyileşmenin süreceğine yönelik beklentilerle uyum gösterdiğini belirtmişti. Faiz artışının ertelenmesinin ekonomi için bazı riskler teşkil edeceğine dikkati çeken Yellen, Fed’in faiz artırımının dolardaki yükseliş nedeniyle yavaş ve kademeli olacağını vurgulamıştı. Yellen, böylelikle Aralık’ta faiz artışına başlanmasını destekleyen mesajlar verdi.

Haberin Devamı