Gazete Vatan Logo

Damperi açılan tanker üst geçidi biçti: 1 ölü

Damperi açılan tanker üst geçidi biçti: 1 ölü

İstanbul dün akıl almaz bir kazaya sahne oldu. E-5 karayolu üzerinde, Küçükçekmece-Avcılar istikametinde ilerleyen tankerin damperi açılınca üst geçide çarptı. Üst geçidin üzerine çöktüğü minibüs şoförü hayatını kaybederken, 2 kişi de yaralandı.

İstanbul’un en yoğun trafiğinin yaşandığı E-5’te çok büyük facianın eşiğinden dönüldü. Olay Küçükçekmece-Avcılar istikametinde, saat 10 sularında İGS otobüs durağının yanındaki üst geçitte yaşandı. Şeker karışımlı katı atık taşıyan tankerin damperinin açılmasıyla birlikte, mikser önce karayolları tabelasına daha sonra üst geçide çarptı. Çarpmanın etkisiyle üst geçit yıkıldı ve bir minibüsü altına aldı. Minibüsü kullanan şoför hayatını kaybederken üst geçidi kullanan 2 kişi ise yere düşerek yaralandı. Trafiğin yoğun olduğu saatte sadece bir aracın üst geçidin altında kalması ve içi dolu metrobüsün 20 metre ile uzakta olması ise büyük bir faciayı engelledi.
Yol kapandı
Olaydan hemen sonra Avcılar-Topkapı yolu iki yönlü olarak trafiğe kapandı. Hadımköy ve Bahçeşehir’de trafikte yoğunluk oluştu. Kapanan yol nedeniyle duran metrobüs ve araçlardan inen yolcular kazazedelerin yardımına koştu. Bu yüzden kaza yerinde büyük bir kalabalık oluştu. Olay yerine çok sayıda polis, itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. Hasar meydana gelen yakıt tankerinde sızıntı meydana geldi. Polis ekipleri kalabalığı güvenli bir uzaklığa doğru dağıtırken, itfaiye ekipleri önlem olarak yola köpük sıktı. Bu arada köprünün düşen parçası vinç ile yükseltilerek altındaki minibüs geri çekildi. Olay yeri inceleme ekipleri minibüs içinde bulunan cesedin çıkarılması sırasında etrafa bez paravan çekti. İtfaiye ekipleri de minibüs içinde ezilerek can veren kişinin cesedini çıkardı. Ceset adli tıp aracı ile götürüldü.
400 metre boyunca damperi açık gitmiş
Çevredeki güvenlik kameralarının kayıtları, tankerin tam 400 metre boyunca damperi açık bir şekilde gittiğini gösteriyor. Ağır vasıtaların İstanbul içine girişleri sabah saat 06.00-10.00 ve akşam 16.00-22.00 arası yasak. Ancak kamera görüntülerine göre tankerin yasak saati olan saat 09.56’da trafikte olduğu görülüyor. Ancak ağır vasıtalar sadece özel izin alarak trafiğe girebiliyor. Bu izni de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ulaştırma Koordinasyon Merkezi (UKOME) veriyor. Konuyla ilgili bilgi almak için aradığımız UKOME yetkilileri, bizi İBB Basın’a yönlendirdi. Buradan da konuyla ilgili açıklamanın İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılacağı bilgisi verildi. Gazetemizin baskıya hazırlandığı saate kadar İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nden bir açıklama gelmedi.
İki kişi üst geçitten düştü
Olay sırasında üst geçitte olan Şenol Zerey (26) ve Sami Yıldız (23) aşağı düşerek yaralandı. Yaralılar tedavi altına alındı.
Seferler durdutrafik kilitlendi
Olayın ardından metrobüs seferleri uzun bir süre durduruldu. Topkapı yönünden gelen metrobüsler kaza sonrası Avcılar’a kadar yolcu taşıyabildi. Kaza sonrası yaşanan trafik yoğunluğu TEM’de Esenyurt’tan Mahmutbey’e kadar uzandı. Yoğunluk Levent bağlantı yolunda başladı. Trafik diğer taraftan Haramidere ve Küçükçekmece sapaklarına kadar durdu. Saat 11.00’den sonra E-5 tamamen kapandı.
Metrobüs ucuz atlattı
Tanker üst geçide çarptığı sırada hemen 20 metre ileride içi yolcu dolu bir metrobüs vardı. Eğer olay birkaç dakika sonra olsaydı metrobüste çok sayıda can kaybı yaşanabilirdi. Öte yandan 400 metre ileride de bir metrobüs durağı vardı. Tankerin damperi bu durağın üst geçidine çarpsaydı, yine can kaybı yüksek olurdu.
Minibüs hurdaya döndü
Tanker çarptığı sırada üst geçidin altından geçen bir minibüs, yıkıntıların altında kaldı. Minibüs şoförü Yusuf Kaya (39) olay yerinde can verdi.
TANKER ŞOFÖRÜ GÖZ ALTINDA
‘Kumanda bozuktu damperi indiremedim’
Olaydan yaralı olarak kurtulan tanker şoförü Ekrem Cebeci’ye çevredekiler ilk müdahaleyi yaptı. ‘Şok’ geçirdiği söylenen şoför daha sonra polise ifade verdi. Bir görgü tanığı, damper kumandasının bozuk olduğunu savunan şoförün, “Elim düğmedeydi ama damperi indiremedim” dediğini söyledi.
GÖRGÜ TANIKLARI ANLATTI: Minibüsün kornası 5 dakika takılı kaldı
O ana tanık olan Nafiz Tekin, “Damperin çarpmasıyla birlikte üst geçit aşağıya düştü. Bir tarafı kamyonun üstüne gelirken diğer taraftan ise bir minibüsün şoför mahallinin üstüne düştü. Zaten minibüse çarpmasıyla birlikte acı bir korna sesi yükseldi. Bu ses 5 dakika kadar hiç kesilmedi çünkü üst geçidin çarpmasıyla minibüsün kornası kilitlendi. O acı ses aklımdan hiç çıkmıyor” dedi.
Duman ve acı bir fren...
Kaza sırasında olay yerinde olan Fahri Tok, dehşet anlarını şu sözlerle anlattı: “Bir gürültü ve sarsıntı oldu ilk önce deprem oldu sandım. Sonra dumanı gördüm. Ardından acı bir fren sesi duydum, metrobüsten geliyordu bu ses. Çünkü üst geçit çökmüş ve metrobüs çarpmamak için firen yapmıştı. Üst geçide 20 metre durabildi. Metrobüstekileri Allah korudu. Eğer 20 metre ileride olsa kesinlikle üst geçindin altında kalacaklardı. Olay anında iki genç üst geçidin üstündeydi ve yere düştüler. Onlara yardımcı olmaya çalıştık zaten ambulans da çok kısa sürede geldi.”
4 yıl önce de olmuştu
Dört yıl kadar önce İstanbul Beylikdüzü’nde de benzer bir kaza yaşanmıştı. Damperi açık giden araç, insanların kullandığı üst geçide çarpmış ve çok sayıda kişinin yaralanmasına yol açmıştı.
Tesadüfen yaşıyoruz...
Avcılar’daki kaza, hayatımızın ne kadar tesadüfi olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. İşte son birkaç ayda, ‘Türkiye’de hayat çok ucuz’ dedirten olaylardan sadece birkaçı...
Deniz bisikleti ölümü
17 Ağustos Pazar günü Kumburgaz’dan deniz bisikletiyle açılan 5 genç kayboldu. Günler sonra gençlerden Serdar Demir’in cesedine Marmara Adası yakınlarında ulaşıldı. Avşa’dan Yenikapı’ya giden İDO feribotundan kaybolan 5 gencin denizle boğuşurken yardım istediğini söyleyen yolcular kaptanı durmamakla suçladı.
Kapıya sıkışan gazeteci
Galatasaray Florya Metin Oktay Tesisleri’ne antrenmanı takip etmek üzere gelen Sabah Gazetesi foto muhabiri Erkan Koyuncu, tesisin demir kapısına sıkıştı. 2 Ağustos 2014’te yaşanan olayın ardından yapılan tüm müdahalelere rağmen Koyuncu kurtarılamadı
Feribot faciası
15 Mart 2014 tarihinde Sirkeci’de arabalı vapura binmek üzereyken denize düşen otomobilde 5 yaşındaki Ece Su Yılmaz ile annesi Şaziye Güleren yaşamını yitirdi.
Piknikte baraj faciası
24 Ağustos 2014 tarihinde Botan Çayı kenarında piknik yapan 6 kişi, LİMAK Grubu’na ait baraj kapaklarının açılması sonucu yükselen suya kapılarak can verdi.
İş müfettişi denetimde öldü
13 Haziran 2014 günü Ankara’dan Kayseri’ye gelen iş müfettişi 29 yaşındaki Naci Ayvalıoğlu ile inşaat mühendisi Baki Güneş, 8 katlı inşaatın 5’inci katında denetim yaparken iskeleden düşerek öldü.

Haberin Devamı