Kim Kardashian’ın başını soyulmadan önce yaptığı paylaşımları mı yaktı?

Devir teknoloji devri.Siz like alayım diye fotoğraf paylaştıkça hırsızların gözleri parlıyor olabilir. Dikkat! Kim Kardashian bu tuzağa düştü.

Geçen hafta gündem ABD'li reality show yıldızı Kim Kardashian'ın soyulmasıyla sarsıldı. Az buz değil. Paris'te tam 10 milyon dolarlık mücevheri çalındı kadıncağızın. Kimi yalan dedi, kimi ilgi çekmeye çalışıyor... Onu bilemeyiz. Ama bilinen bir şey var. O da Kardashian’ın soygundan birkaç saat önce yaptığı paylaşımlar.

Snapchat'te "Korumam yanımda değil" dedi

Soygun sonrası en çok konuşulan, Kardashian'ın çok pişman olduğu... Hırsızlıktan kısa bir süre önce Snapchat'te otel odasında yalnız olduğunu kendi kendine söylemişti. O sırada koruması kardeşlerinin peşinden gece kulübüne gitmişti. Sadece bu da değil. Hırsızlar özellikle eşi Kanye West'in 4.5 milyon dolarlık nişan yüzüğünü çalmıştı. Bu konuda da Kardashian'ın suçu yok değil. O kadar çok fotoğrafını paylaşmıştı ki yüzüğün, resmen onu hedefe koymuştu. Soygundan sadece birkaç saat önce de yüzüğünün fotoğrafını koymuştu Instagram'a. Söylenenlere göre Kardashian da yaptıklarının farkındaymış. İddiaya göre bu nedenle de soygundan kendisini sorumlu tutuyormuş. Birçoğumuza zaten tuhaf geliyor olabilir bu tür paylaşımlar yapmak. Ama çok uzun yıllardır hayatını kameraların önünde yaşayan biri için çok normal aslında bu tür bir yaşam. Fakat o günden sonra sosyal medyadan yaptığı paylaşımlar konusunda çok daha dikkatli.

Haberin Devamı

Hırsızlar sosyal medyadan araştırıyor

Online dünyaya nerede olduğumuzu söylemek aslında büyük risk. Özellikle de tatile giderken... 18-34 yaş arasındaki her 5 ev sahibinden 2'si tatilde olduğunu ya da tatile çıkacağını sosyal medyadan duyuruyor. Ne kadar süre evimizden uzak olacağımızı bile söylüyoruz. Ama bilmediğimiz şey şu: İngiltere'de bir güvenlik firmasının araştırmasına göre yakalanan hırsızlar kurbanlarını sosyal medyadan araştırdığını itiraf ediyor. Üstelik bunu yapanların oranı az buz değil. Tam yüzde 78.

Restoranda gözlerine kestiriyorlar

Hırsızların en çok kullandığı yöntem bir restoranda paylaşım yapan birini gözlerine kestirmek. Onu takip edip evini buluyorlar. Sosyal medya hesabından kısa bir araştırmanın ardından günlük rutinini keşfetmeleri zor değil. Ne zaman okula, ne zaman işe ya da ne zaman spora gidiyor hepsini belirliyorlar. Tatilde olduğunu fark ederlerse iş daha da kolaylaşıyor. Google Maps ile evi iyice inceleyip plan yapılıyor. Bir hırsızın evimize girmesi ortalama 60 saniye sürüyor. Eşyalarımızı silip süpürmesi ise 10 dakika...

Haberin Devamı

Sigorta şirketleri problem çıkarıyor

Sigorta şirketleri de bu duruma uyanmış. Soygundan sonra yapılan incelemeye sosyal medya hesapları da dahil edilmiş. Yani çok fazla paylaşım yapmak, hele hele de lüks ürünleri ve mücevherleri paylaşmak riski artırmak olarak yorumlanıyor. Bir nevi 'kullanıcı hatası' gibi göstermeye çalışıyorlar. Kim Kardashian'ın durumunda bile sigorta şirketinin ödeme yapmayı reddedeceği konuşuluyor. Dikkat etmekte fayda var.

Peki ne yapmak gerek?

Birçok kişi fotoğraflarını "Evim güzel evim" gibi konumlarla etiketleyip hırsızların ekmeğine bal sürüyor. Uzmanlar uzun vadeli tatil programlarınızı sosyal medya hesaplarına yazmamanız konusunda da uyarıyor. Tatil fotoğraflarınızı ille paylaşacaksanız tatilden dönmeyi bekleyin. Fotoğrafların herkese açık olmadığından emin olun. "Arkadaşın arkadaşı" ayarına bile güvenmiyor uzmanlar. Tatilde kendini tutamayacağını düşünenler için bir tavsiye. "Offline" takılıp rahatınıza bakın.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR