Dikkat dikkat, bir ruj maaşınızı artırabilir

ABD’de yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre; bakımlı kadınların diğerlerine göre ayda 5 bin lira daha fazla kazanabileceği ortaya çıktı.

Dikkat dikkat, bir ruj maaşınızı artırabilir

Alta baz ve nemlendirici sür; fondöten tek başına yetmez bir de gölgelendirme yap; makyajın bitince mutlaka sabitle... Kaş köpüğünden, şeffaf pudraya ne işe yaradığını anlamadığım onlarca makyaj ürünü var artık. Eskiden bir allık, maskara bakımlı olmak için yeterliyken, şimdi büyük bir ritüel gerekiyor hazırlanmak için... ABD’de yapılan araştırmalara göre bir kadın kozmetik ürünlerine hayatı boyunca 15 bin dolar harcıyor. Ama meğer bu aslında kazandıklarımızın yanında bir hiçmiş.

Daha önce birçok kez yapılmıştır benzer araştırmalar. Güzellik maaş üzerinde nasıl etkiye sahip diye. ABD’li iki sosyolog Jaclyn Wong ve Andrew Penner tarafından bu kez sadece güzelliğin değil, bakımlı olmanın da etkisi araştırıldı. Hem de 14 bin kişi gibi geniş bir örneklem üzerinde. Sonuç yine benzer. Sadece doğuştan gelen güzellik değil, bakımlı olmak da maaş üzerinde büyük etkiye sahip.

Haberin Devamı

Bakımlı olan daha yüksek miktarda maaş alıyor

Yıllardır yapılan araştırmaların sonuçlarına göre güzel ve yakışıklılar diğerlerine oranla yüzde 20 daha fazla maaş kazanıyor. Ancak işin içine bakım girince işler karışıyor. Mesela çekici bir kadın olmayabilirsiniz. Yapılan bu araştırmaya göre maaş artışı için süslenmek yeterli. Makyaj yapmak, bakımlı saçlara sahip olmak ve tarz giyinmek gibi... Bu yıllık gelirinizi ortalama 22 bin dolar yani yaklaşık 66 bin lira artırıyor. Hatta bu konuda normalde güzel olmayan kadınlar doğuştan güzellere oranla daha avantajlı. Erkekler için ise iyi haber. Fiziksel olarak çekici olmanın neredeyse hiç etkisi yok. Maaşınızın yükselmesi için bakımlı olun yeter.

İyi görünmek hayatın her alanında işe yarıyor

Bu araştırma ne ilk ne de son. Daha önce onlarca araştırma hep benzer sonuçlar koydu ortaya. Mesela daha güzel ve yakışıklılar hayatın birçok alanında avantajlı. Okulda daha popüler olmakla kalmayıp daha yüksek notlar alıyorlar. İşe alınmaları da terfi etmeleri de daha kolay oluyor. Bir başka araştırmaya göre iyi görünümlü insanlar mahkemelerde bile daha kısa hapis cezası alıyor.

Haberin Devamı

Araştırmacılar ‘hare etkisi’ diyor

Araştırma kolay da peki, neden böyle oluyor bir de ona bakmak gerek. Bu konuda birçok farklı yorum var. En çok üzerinde durulan ‘hare etkisi’. Ne mi bu? Bir kişinin dış özelliklerinden yola çıkıp genelleme yapmak. Mesela dış görünüşü güzel birinin otomatik olarak iyi olduğunu düşünmek gibi... Bizde bunun atasözü bile var.

‘Kalbinin güzelliği yüzüne yansımış‘ denir. Ama işte aslında o iş öyle olmuyor. Hayat, hele de iş hayatı bize bunun aksini kanıtlayan birçok örnekle dolu...

14 bin dolar: Çekici olmayan ve bakımsız kadın

36 bin dolar: Çekici olmayan ama bakımlı kadın

23 bin dolar: Çekici ama bakımsız kadın

32 bin dolar: Çekici ve bakımlı kadın

24 bin dolar: Çekici olmayan ve bakımsız erkek

40 bin dolar: Çekici olmayan ama bakımlı erkek

DİĞER YENİ YAZILAR