Stars Wars’tan doğan din: Jediizm

Star Wars heyecanı doruktayken filmleri tekrar tekrar izlemekten herhalde, Jedi’ların öğretilerini benimseyen Jediizm’e geçişler arttı. Tabii bu da akıllara bunun gibi diğer ‘parodi’ inançları getirdi.

Star Wars severler olarak beklediğimiz an geldi. Serinin 7’inci filmi Force Awakens uzun bekleyişin ardından vizyonda! Daha ilk gece 12’den doldurdu çoğumuz sinema salonlarını. Siz de benim gibi film arasında bile yerinden kalkamayacak kadar beğenmişsinizdir umarım. Neyse spoiler vermek yakışmaz. Konuya girmeden işin çılgınlık boyutuna geleyim hemen. Zaten son haftaları eski üçlemeleri izleyerek, her an heyecanın dozunu artırarak geçirmiştik. Tabi bu coşkunun boyutunu abartanlar da olmadı değil. Dinini değiştirenler bile çıktı..

Stars Wars’tan doğan din: Jediizm

İngiltere’de haftada bin kişi Jediizm’e geçiyor

Evet, yanlış duymadınız. Film uğruna din değiştirenler oldu. Hadi biz din demeyelim de inanç diyelim. Peki, neye mi geçtiler? Jediizm’e. Hem de az buz değil. İngiltere’de haftada ortalama 1000 kişi Jediizm’e geçti son dönemde. Peki, ne mi bu inanç? Hepimizi hatta tüm evreni bağlayan ‘Güç’ün varlığına inanıyorlar. Öğreti net. “Duygu yoktur, barış vardır. Cahillik yoktur, bilgi vardır. Öfke yoktur, huzur vardır. Kaos yoktur, uyum vardır. Ölüm yoktur, güç vardır.” 2001’de birçok ülkede yapılacak nüfus sayımları sırasında şaka ya da bir protesto olarak internetten başlamıştı hareket. “Herkes din kısmında ‘Diğer’ kutucuğunu seçsin ve Jediizm yazsın” diye… Öyle de oldu. İngiltere ve Galler’de nüfusun yüzde 0.7’si yani 390 bin kişi seçti Jediizm’i. Öyle ki Jediizm; Hıristiyanlık, Müslümanlık ve Hinduizm’in ardından en fazla seçilen 4. inanç oldu. Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, İrlanda, Sırbistan… gibi onlarca ülkedeki nüfus sayımlarında da yine benzer şey oldu. Hatta Jediizm Türkiye’de bile gündeme geldi. Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri “Birçok Jedi var ama eğitim alamıyorlar” diyerek Jedi Tapınağı için kısa sürede 9 bine yakın imza toplamayı başardılar.

Haberin Devamı

Okuldaki derslerine inat parodi inanç oluşturdu

Haberin Devamı

Son dönemin tek ‘parodi’ inancı bu değil tabii. En popülerlerinden biri de Uçan Spagetti Canavarı Kilisesi ya da diğer adıyla Pastafaryanizm. 2005’te ABD’de Oregon Eyalet Üniversitesi Fizik Bölümü’nden mezun olan Bobby Henderson tarafından kurulmuştu. Bilimsel olarak ispatlanamayacak ama çürütülemeyecek bilgilerin derslerde “Akıllı Tasarım Hipotezi” olarak okutulmasına karşı oluşturmuş bu inancı. O da böyle tuhaf hipotezler bulmuş kendine. Mesela küresel ısınmanın nedeninin 1800’lerden bu yana korsanların sayısının azalması olduğunu öne sürmüş. Bunun aksinin kanıtlanamayacağını savunmuş. Yine aynı şekilde Evren’i Uçan Spagetti Canavarı’nın yarattığını iddia etmiş. Tezlerinin hiçbiri bilimsel olarak çürütülemiyor. Kendince ‘kutsal’ bir kitabı bile var: “Yapmazsanız Çok Memnun Olacağım 8 Madde”.

Stars Wars’tan doğan din: Jediizm

Marihuanaya tapan ABD’liler

İsteyen istediğine tapar değil mi? ABD’lilere göre bu Anayasal hakları. Ancak bazıları işte bunun da cılkını çıkartmış. Ruhani iyileştirici gücü olan ve kutsal olduğunu savundukları marihuanaya tapmak istediklerini söylediler. Kabul görmeyince de yasal mücadelesini verdiler bunun uzun uzun. Sonunda da Temmuz ayında Yüksek Mahkeme’den karar çıktı. Bunun dini özgürlük olduğunu söyledi mahkeme. ABD’nin marihuanaya tapan ilk kilisesi ise Indianapolis’te hemen açıldı. Tapıp ne yapıyorlar orasına girmeyelim tabii…

Haberin Devamı

Stars Wars’tan doğan din: Jediizm

İzlanda’da dine önce devlet sonra da kapitalizm bulaştı

Din mevzuu açılınca İzlanda örneğini vermeden geçemeyeceğim. İzlanda’da devlet ise her bireyden yaklaşık 80 dolara tekabül eden ‘din vergisi’ alıp, bunu nüfusu oranında dini kurumlara dağıtıyor. Ancak anketlere göre halk uzun süredir bu uygulamaya karşı. Nüfusunun azalması nedeniyle devlet tarafından ‘lisansı’ iptal edilmek üzere olan Zuizm ‘din’i ise çareyi kapitalizme başvurmakta buldu. Kendilerine bağlananlara ödedikleri vergilerin iade edileceğini duyurdu. Parayla protesto birbirine karışınca işin rengi değişti. Sadece iki haftada 3 bin 100 kişi Sümer Tanrıları’na tapan bu dine geçti. Rakamın küçük olduğuna bakmayın. Bu, İzlanda nüfusunun yüzde 1’i yapıyor. İzlanda yönetimi ise uyardı: Vergiyi geri alacağım diye sevinmeyin, üzerinden gelir vergisi keseriz!

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR