Mutlu eden yiyecekler

Her birimizin derdi stresi var. Ama tüm streslere karşı moralinizi düzeltmek elinizde. Haydi gidip buzdolabının kapağını açın, kalanını da bana bırakın.

Mutlu eden yiyecekler

Mutluluk için çok daha sağlıklı besinlere ihtiyacımız var. Bugüne kadar defalarca gazete manşetlerinde gördüğümüz bu konuyu resmen araştıranlar dünyanın bir diğer ucundan. Avustralya’daki Deakin Üniversitesi’nin akademisyenleri… Araştırmayı halihazırda antidepresan kullanan ve ciddi depresyon tanısı konulan kişiler üzerinde yapmışlar. Önce, çeşitli sorular sorularak kişilerin depresyon seviyesi 0 ile 60 arasında puanlanmış. Daha sonra iki grup farklı beslenme şekillerine tabi tutulmuş. Biri Akdeniz diyeti ile beslenirken diğer gruptakiler detay verilmese de fast food ve işlenmiş şeker içeren sağlıksız yiyecekler yiyip durmuş. 12 hafta sonra aynı test tekrarlandığında ortaya çıkan sonuçlar net olmuş. 3 ay boyunca Akdeniz diyeti ile beslenen grubun depresyon seviyesi 11 puan azalmış. Diğer grupta ise düşüş 4 puanda kalmış. Velhasıl Akdeniz diyetinin depresif hislerin daha hızlı geçmesine yardımcı olduğu kanıtlanmış. Bu beslenme tarzının kişiyi depresyondan daha hızlı çıkardığı, iyileştirdiği saptanmış. Sağlıklı yiyecekler en iyi antidepresanmış.
Sofralarda ot, balık ve sarımsak zamanı
Peki, neler var bu diyette? Bu beslenme tarzının en önemli özelliği doymamış yağ asitleri, antioksidan ve lif içeriği açısından zengin oluşu… Akdeniz ülkelerinin sofralarını hayal edip, onların yediklerini yememiz gerekiyor. Çok yağlı, kızartma, asitli içeceklere masada yer yok. Zeytinyağlı yiyecekler, bol bol ot ve balık ise bu diyetin olmazsa olmazları. Et tüketimi ayda 1-2 ile sınırlanıyor. Doğal beslenmek önemli. Yapay tatlandırıcılı gıdalardan uzak durmak lazım. Onun yerine mevsimindeki sebzeleri ve otları tüketmelisiniz. Tabii soğan ve sarımsak da sofranın vazgeçilmezi olmalı. Aç karnına kahve, çay ya da kola gibi kafeinli içecekler de yasak.
Hem ucuz hem de kalorisi az
Araştırmadaki tek iyi haber bu değil. Bu diyette yenilen birçok şeyin kalorisi çok düşük. Bu yüzden de araştırma sırasında uzmanlar herhangi bir kalori kısıtlamasına gitmemiş. Yani isteyen istediği kadar yemiş. Buna rağmen araştırma sonunda kimsenin kilosunda bir değişiklik olmamış! Bu beslenme tarzına uyup da gönül rahatlığıyla yemek yemek isteyenlere duyulur. Sadece bu da değil. Bu sağlıklı yeme içme modeli, sağlıksız beslenmekten çok daha ucuz. Hatta oranını bile hesaplamışlar. Bu diyet diğerinden yüzde 19 daha az masraflı olmuş.
Vücuda faydaları saymakla bitmez
Üstelik bu diyetin tek faydası bu da değil. Akdeniz tipi beslenme tarzıyla ilgili bugüne kadar onlarca araştırma yapılmış. Her biri de farklı farklı yararlarını ortaya çıkarmış. Buna göre, bu diyetin en önemli özelliği kalp ve damar sağlığına iyi gelmesi. Damar tıkanıklığını ya da sertliğini engellediği, kalp krizi riskini azalttığı belirtiliyor. Tek yararı bunlar değil. Yüksek tansiyonu ve kötü kolesterolü düşürüyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak hazımsızlığı ortadan kaldırıyor. Hatta bazı araştırmalara göre Alzheimer, kansere karşı koruyucu etkisi var.

Peki, bu diyeti bu kadar özel kılan ne? İşte kimsenin yanıtını bilmediği soru bu… Zeytinyağı ve tahıl açısından zengin olması bu mucizevi özellikleri beraberinde getiriyor olabilir diyor uzmanlar. Üstelik beynin düzgün çalışmasına yardımcı olacak bol bol doğal yağ ve kolesterol içeriyor. Bir diğer görüş ise işlenmiş et ve beyaz ekmek ya da pilav gibi rafine karbonhidratları içermiyor oluşu. Bunlar kan şekeri, insülin ve hormonları tepe taklak ediyor. Bol hayvansal protein içermesi de önemli. Bu, yine beyin için büyük faydası olan demir, çinko ve B12 vitamini açısından zengin bir beslenme çeşidi olduğunu ortaya koyuyor.

Güneyli gibi yaşamayı öğrenin

Akdeniz diyetini uygulamak demek aslında belirli bir yaşam tarzını benimsemek anlamına geliyor. Akdeniz ve Ege bölgesi ile Yunanistan ve İtalya’nın güneyindeki alışkanlıkları ön plana çıkarıyor. Üşensek bile düzenli egzersiz bu yaşam tarzının bir parçası. Büyük ihtimalle yüzmek ve doğa yürüyüşü bu bölge insanlarının hayatının önemli bir bölümü. Özellikle Yunanistan’da âdettendir... Ne sipariş etseniz yanında bir şişe su gelir. Çünkü sıcakta dehidre olmamak gerekir. Bu yüzden bol bol su içmeniz gerekecek. Soda ve maden suyunun yanı sıra isteyenler için kırmızı şarap da bu listede var.

Tavsiye edilen gıdalar: Tam tahıl, meyve, sebze, baklagiller, az yağlı / tatlandırıcı olmayan süt ürünleri, tuzsuz ve taze çerezler, yağsız kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, zeytinyağı

Uzak durulması gereken gıdalar: Tatlılar, işlenmiş tahıllar ve etler, kızartmalar, fast food yiyecekler

İçecekler: Haftada en fazla 2 şekerli içecek, günde en fazla iki alkollü içecek (tercihen kırmızı şarap)

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR