İlişkide “R-bomba” hali!

Whatsapp’ın meşhur mavi tikleri hayatımıza girdi mertlik bozuldu. Bugünlerde, okunan bir Whatsapp mesajına anında cevap gelmeyince strese giriyoruz.

Whatsapp’ın o meşhur mavi tikleri hayatımıza girdi mertlik bozuldu. 2000’li yıllarda sevgilimize SMS atıp saatlerce cevap beklemek ne kadar olağansa, bugünlerde okunan bir Whatsapp mesajına anında cevap gelmediğinde hissedilen stres de o kadar normal. Haliyle tüm bu hisler için yeni kelimelere ihtiyaç duyuyoruz. Son zamanlarda en gündemde olansa okunan mesajlara cevap verilmediğinde yaşanan “R-bomb” yani “R-bombalanma” hali.

Birkaç buluşma sonrası ortadan kaybolup her mecradan engelleyen “hayaletler”, aylar sonra durup dururken tekrar ortaya çıkıp mesaj atmaya başlayan “zombiler”… Ya da normalde bekar olmaktan zevk alanların dahi ciddi ilişki arayışına girdiği sonbahardan kışa geçişteki o sürece verilen cuffing yani “kelepçelenme veya bağlanma” sezonu ismi. Son yıllarda birbirinden ünlü sözlükler sürekli yılın kelimesi olarak yeni dönem ilişkilerimizi belirleyen bu acayip kelimeleri seçiyor. Biz değiştikçe, alışkanlıklarımız farklılaştıkça dilimiz de bizimle beraber evrim geçiriyor. Daha önce hiç ihtiyaç duymadığımız yeni kelimeler giderek yaygınlaşıyor. Son dönemde en popüleri ise hepimizin kesin başına gelmiş olan “R-bomb”.

Haberin Devamı

Kelimenin ortaya çıkışı aslında eski

Terim aslında Blackberry telefonları kullandığımız zamanlarda, okunan mesajların yanında çıkan R harfinden türetilmiş. Whatsapp iyiden iyiye yaygınlaşıp da mavi tikler hayatımızın tam ortasına girince de iyice kullanılmaya başlanmış. Artık “R-bombed” yani R-bombalanmak diye bir fiil bile var. İlişki tavsiyesi alınan dostlar yüzlerinde hınzır gülümseme ile “Üzülme ama seni R-bombalamış” diyor. Sadece Whatsapp da değil. Mesela Instagram’dan mesajlaştığınız birinden 3 gündür yanıt beklerken o kişi sürekli yeni fotoğraflar ya da hikayeler paylaşıp size cevap vermiyorsa üzgünüm ama R-bombalanmış oluyorsunuz. En son online görülme saatimiz ya da mesajları okuyup okumadığımız yaşadığımız dijital çağda şeffaflık yaratıyor olabilir. Ancak birçok sorunu da beraberinde getirdiği kesin.

Haberin Devamı

Rahatlamak için okundu bilgisini kapatın
Uzmanların tavsiyelerine kulak vermekte fayda var. Telefonu elimizden düşürmeyip mesaj beklediği kişinin online olup olmadığına bakıp duranların yanlış yaptığını söylemek için derin Freudyen analizlere gerek yok. Kendini kontrol edemeyene dışarıdan müdahale şart. Psikologlar eğer durmadan telefonda mesajım okundu mu diye bakıp cevap gelmeyince de üzülüp stres yapıyorsanız, ayarlara girip okundu bilgisini kapatmanızı öneriyor. Böylece mavi tikler ortadan kalkınca sürekli mesajınız okunup okunmadığını kontrol etmek zorunda kalmazsınız. Bu konuda kendinizi kötü hissetmenize gerek yok. Mesajlara geç gelen cevaplar birçok kişide beyindeki “reddedilme” hislerini tetikliyor. Çocukluktan bunu besleyen anılarımız varsa zaten iş içinden çıkılmaz bir hale geliyor. Bu nedenle karşımızdakinin müsait olmama için bariz nedenleri olabileceğini, seyahatte, toplantıda olabileceğini göz ardı ediyoruz.
R-bomb sevgilisi olanlar için de tehlikeli
Okundu bilgisi ilişki içinde de sıkıntı yaratıyor. Örneğin bir mesaj okunduktan sonra sevgiliden yanıt geciktiğinde karşı taraf kendini önemsenmiyor hissedebilir. Mesaja cevap gelmeyince “Köşeye sıkıştı da söyleyecek yalan mı arıyor” diye düşünce de doğabilir. R-bombalamadan uzak duramıyorsanız okundu bilgisini kapatmak birçok ilişkinin selameti için önem taşıyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR