İyi yaşamayı ‘sofroloji’ ile öğrenin

Hayatın stresinden şürekli bir kaçış yolunu arıyoruz. Gelin size bu Pazar bir başka yöntemden bahsedeyim: Sofroloji.

Aslında 1960’lardan bu yana bilinen bir yöntem sofroloji. Ancak son zamanlarda mindfulness yani farkındalık yöntemlerinin artmasıyla o da popülerleşti. Psikiyatri ve nöroloji alanlarında uzmanlaşan Kolombiyalı profesör Alfonso Caycedo tarafından bulunmuş. Eski Yunanca bir kelime. Sos uyum, phren ruh/farkındalık, logos mantık/bilim demek. Yani kelime anlamıyla “uyumdaki farkındalık bilimi” anlamına geliyor. Zihin ve vücut arasındaki bağı ve uyumu güçlendirmeyi hedefliyor. Caycedo travması olan ve depresyondaki insanları ilaçsız nasıl iyileştirebilirim diye araştırırken geliştirmiş bu yöntemi. Fransız yoga öğretmeni eşinden etkilenerek Hindistan’a ve Japonya’ya gitmiş. Yoganın yanı sıra Japon Zen felsefesi ve Budizm öğrenmiş. Tüm bu öğretilerde insanların fiziksel ve ruhsal sağlığını iyileştiren yöntemleri birleştirip sofrolojiyi oluşturmuş.

Kontrolün sizde olduğunu bilin

Sofrolojiye göre insan her an vücut ve bedeninin farkında olmalı. Mindfulness gibi… Maalesef ihtiyaç anında hızla yapabileceğiniz birkaç adımı yok. Zamanla yapılan çalışmalarla, sistemine alışarak ‘an’da olmayı başarmanıza yardımcı oluyor. Bu da kalabalık önünde sunum yapmaktan önemli bir sınava girmeye her türlü stresli ortamla başa çıkabilmenizi sağlıyor. Basit bir prensibi var. Olay, kontrolün bizde olduğunu kabul ederek başlıyor. Başımıza gelenleri değiştiremesek de verdiğimiz tepkileri dolayısıyla da o olayları nasıl deneyimleyeceğimizi değiştirebiliriz. Yani aslında tüm deneyimlerimizden ve tepkilerimizden biz sorumluyuz diyor. Tabii söylemek kolay. Ama işin uzmanlarına göre öğrendikçe ve deneme yaptıkça bunu uygulamak da giderek kolaylaşıyor.

Haberin Devamı

İçsel yolculukta bize rehber oluyor

Sofroloji hayatın tekme ve tokatlarına karşı esnekliğinizi ve gücünüzü artıran bir yöntem. Bu öğretiye göre aslında hepimiz çok büyük bir potansiyelle dünyaya geliyoruz. Zamanla bize öğretilenlerle kendimizi kısıtlayıp, sınırlandırıyoruz. İşte bu bariyerleri kaldırabilsek aslında hepimiz her şeyi başarabilen insanlar olacağız. Sofrolojinin amacı da bu yolda insanlara rehberlik etmek. Bunun için de görüşü net. Beden dediğimiz şey fiziksel ve ruhsal bir bütün. Bu yüzden de hepsini birlikte harekete geçirmek gerekiyor. Bazı hareketler, nefes alma, telkin ve canlandırma tekniklerini bir arada kullanıyor. Her zaman yapabileceğiniz şeyler… Rahatlamış bir vücutla, tetikte bir zihin yaratmayı hedefliyor. İçsel bir yolculuk aslında. Bu teknikleri kullanıp insanın iç gücüyle iletişim kurup, tam kapasitesini kullanmasını sağlamak istiyor.

Haberin Devamı

Artık pozitif şeylere odaklanın

Küçük ya da büyük fark etmez. Hayatımızdaki olumlu şeylere odaklanmak en önemli ve ilk adım. Geçmişten de olabilir, şu andan da, gelecekten umut ettiğimiz bir şey de. Sofrolojinin amacı olumlu olanı güçlendirip pekiştirmek. Hayattaki olumsuzluklardan, acılardan kurtulmak mümkün değil elbette. Bu yüzden odağı olumluya çevirerek dengeyi buraya kaydırmaya çalışmak gerekiyor. Etrafınızda şeylere, bir çocuğun gözünden sanki ilk kez görüyormuşçasına bakmayı deneyin diyor. Ne yargılayın ne de beklentileriniz olsun. Kültürü, ailenizi, arkadaşlarınızı, eğitiminizi bir kenara bırakmayı deneyin. Çünkü bu öğretiler bizim mutlu olmamızı kısıtlayan şeyler.

Haberin Devamı

Avrupa’da spor takımları uyguluyor

Türkiye’de henüz çok yaygın olmasa da İsviçre ve Fransa’da yıllardır biliniyor. Hatta İsviçre’de streslerini azaltıp kendilerine olan güvenlerini artırabilmek için bazı okullarda sınavlara hazırlanan son sınıf öğrencilerine uygulanıyor. Fransız rugby takımı ve İsviçreli kayak takımının bu yöntemle yarışlara hazırlandığı da biliniyor. Uyku düzenlemeden bağışıklık sistemini güçlendirmeye hatta migreni kontrol etmeye birçok alandaki etkileri üzerine araştırmalar yapılıyor. Özellikle hamilelerin doğuma kadar geçen süreçte vücutlarındaki değişimleri kabul edip doğum stresini yenmeleri için çok faydalı olduğu söyleniyor.

DİĞER YENİ YAZILAR