Babalığın raconu değişiyor

Yeni ebeveynler Y kuşağı üyeleri. En genci 18 en büyüğü 37 yaşında. Bir süredir onlar çocuk yetiştiriyor. Haliyle bu bağımsız nesil, çocuk büyütmenin de kurallarını alt üst etti.

Yemek yapacağım diye mutfağı savaş alanına çeviren, maç izlerken çocuğu düşüp kafasını gözünü yaran ya da çamaşırların arasında kırmızı çorap unutup makinedeki tüm kıyafetleri mahveden erkekler artık eskide kaldı. Disney yaptırdığı son araştırmayla iyiden iyiye bu gerçeği ortaya koydu. Buna göre artık o eski “sürekli çalışan, etrafta olmayan, akşam eve yorgun argın gelen baba” figürü yok. Yeni nesil babalar 4 temel arzuyla hareket ediyor. Çocuklarıyla iyi bir bağ kurmaya çaba sarf ediyorlar. Bunun için de beraber geçirdikleri vakte büyük önem veriyorlar. Çocuklarını korumak, donatmak ama aynı zamanda da bol bol eğlendirmek istiyorlar. Avrupa, Orta Doğu ve Afrika genelinde yapılan araştırmanın sonuçları bu. Üstelik yaş, eğitim durumu ya da ırk farkı olmadan… Tüm bölgelerde çıkan sonuçlar benzer.

Babalığın raconu değişiyor

Babalar evde çocuk bakıyor

Çalışmayıp evde çocuk bakan babaların sayısı artışta. ABD’de oran yüzde 4. Hatta Finlandiya babaların annelerden çok çocuklarıyla vakit geçirdiği ilk ülke oldu. Anne ve babalar arasındaki fark hızla kapanıyor. Babalar 1965’te çocuk bakımına 2.5 saat ayırırken 2015’te süre 7 saate yükseldi. Neredeyse 3 katına çıkması bakımından heyecan verici bir rakam. Ancak annelerin hala baya gerisinde. Zira anneler 1965’te 10’ken şimdi haftada 15 saatlerini çocuklarıyla geçiriyor. Fakat değişen bir şey var. Erkekler 2015’te neredeyse 1965’le aynı oranda yani 43 saatlerini işte geçirirken, kadınlarda bu rakam 3 katına çıkıp haftada 25 saat oldu. Yani kadınlar işe ve çocuklarına daha fazla zaman ayırmaya başladı.

Haberin Devamı

Modern aile yapısı değişti

Bir süredir reklamlarda da değişen durumu görmek mümkün. Birçok marka artık o eski klişeleri kullanmıyor. Modern bir baba figürü var. Hassas, sevgi dolu ve evde zaman geçiren… Çocuklarıyla kahvaltı hazırlayan, yemek yapan, kızlarının saçını ören babaları görebiliyoruz reklamlarda. Alışveriş merkezlerinde bile benzer bir tablo var. Eskiden bebeklerin altını değiştirmek için üniteler kadınlar tuvaletindeyken, bunun için düzenlenen kampanyalar ses getirdi. Artık babaların da anneye destek olabilmesi ya da bu işlemi kendi başlarına yapabilmeleri için kadın ve erkeklerin ortak kullanabilecekleri “Bebek Bakım Odaları” yapılıyor. İnternetin en büyük fotoğraf indirme sitelerinden Getty Images’ın rakamları da dikkat çekici. Buna göre 2007’de “baba” anahtar kelimesini arayanların en çok indirdiği fotoğraf çocuklarıyla futbol oynayan babayken 2016’da bu, kızının onun parmaklarına oje sürmesini gülümseyerek seyreden baba, 2017’de ise kızıyla kek yapan baba fotoğrafı oldu. Bu fotoğrafların reklamlardan, haberlere hatta okul kitaplarına kullanıldığı düşünülürse, değişen rolleri ortaya koyması açısından sembolik öneminin büyük olduğu aşikâr. Sonuçların çarpıcı olması Disney’i de harekete geçirdi ve bunu bir kampanyaya dönüştürdüler. Filmlerde bu tarz bir baba figürünü kullanacaklar. Haziran 2018’de gösterime girecek olan animasyon film Incredibles (İnanılmaz Aile) 2’deki Bob Parr böyle bir baba olacak. Diğer markalardan da destek beklerken reklam filmlerinde klişelere karşı çıkmalarını, bu modern aile yapısını ve değişen sosyal dinamikleri yansıtmalarını istiyorlar.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR