‘Sıradan’a isyanın yeni sembolü: Çoraplarda devrim zamanı

Geçen yıl erkeklerde kısa paça modası bir geldi pir geldi. Sınırı kaçırıp, paçayı fazla kıvıranlar göz yordu. Ama bu yıl trend değişiyor. Kıllı bacaklar yerine renkli çoraplar geliyor!

Modacılara göre dikkat çekmek için artık farklı yöntemler peşindeyiz. Eskiden en önemli aksesuarlarımızdan biri güneş gözlükleriydi. Ancak son dönemde çoraplar gözlüklerin yerini aldı. Hatta kadının mücevheri neyse erkeklerin çorabı da o diyen bile var... Çorap satışları 2.8 milyar dolarlık bir pazar haline geldi. Şortların altına logolu uzun çoraplar, takım elbiselerin altına ise rengarenk, desenli çoraplar tercih ediliyor. Çorap piyasası birçok kişi tarafından kahve pazarına benzetiliyor. 30 yıl önce kahve siparişi verdiğimizde kimse kahve çekirdeklerinin nereden geldiğiyle ya da kahvenin nasıl demlendiğiyle ilgilenmezdi.

Ancak kahve zincirlerinin artmasıyla 1-2 lira verdiğimiz kahveler yerine 10 lira verdiğimiz ama özel çekirdekli kahveleri ‘tercih’ etmeye başladık. Şimdi ise 3. nesil kahve zincirlerinin açılmasıyla harcadığımız rakamlar daha da arttı. Çoraplar için de aynı... Bir çift çoraba 40-50 lira harcamayı normal görenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Örneğin logolu çoraplarıyla bilinen ABD’li Bombas 2014’te kurulduğunda 1.8 milyon dolar gelir elde ederken, rakamın bu yıl 50 milyon dolara ulaşması bekleniyor.

Haberin Devamı

‘Sıradan’a isyanın yeni sembolü: Çoraplarda devrim zamanı

Sınırların dışına çıkanı güçlü görüyoruz

Artık birçok kişi çorabı statü sembolü olarak da görüyor. Eskiden zaten sadece zenginlerin giyebildiği bir aksesuardı çoraplar. Bugün olay yine benzer bir noktaya dönüyor. Daha süslü, daha renkli çorap daha çok varlıkla eşdeğer gösteriliyor. Bunu destekleyen araştırmalar bile var. ABD’nin ünlü Harvard Üniversitesi’nin araştırmasına göre geleneğin dışında davranan ve kurallara uymayan kişileri daha güçlü ve başarılı görme eğilimimiz var. İşte bu nedenle de takım elbisenin altına renkli çorap giyecek kadar özgüvenli biriyle ilgili algımız otomatik olarak daha olumlu oluyor. Yani anlayacağınız siyah takımın altına siyah çorap giyilen günler geride kaldı. Şimdi desenli ve rengarenk çorapların zamanı.

Haberin Devamı

‘Sıradan’a isyanın yeni sembolü: Çoraplarda devrim zamanı

Nereden çıktı bu çorap çılgınlığı?

Çorapların bu denli ön plana çıkmasının nedenini bulmak için birçok modacı kafa yoruyor haliyle. Birçok ilginç tespit var. Kimi bu bir isyan hareketi diyor. Artık insanlar sıradan olmak ya da başkaları tarafından çizilen sınırlara uymak istemiyorlar. Kimi ise bunu dünyanın içinden geçtiği ekonomik darboğaza bağlıyor. Birçok kişi lüks tüketimlerini kısmış durumda. Uzmanlara göre ünlü markalardan binlerce dolara ceket ya da pantolon alamayanlar kendilerini daha ucuz seçenek olan ‘çorapla’ tatmin etmeye çalışıyor. Üstelik birçok kişiye göre renkli çoraplar, yeni girdiğimiz bir ortamda dikkat çekip, yeni insanlarla sohbet başlatmak için de çok ideal bir yöntem. Bunun gücünü fark edenler de çorapları adeta bir ‘araç’ olarak kullanıp modanın yayılmasına katkıda bulunuyor.

‘Sıradan’a isyanın yeni sembolü: Çoraplarda devrim zamanı

Çorap modası siyaseti de renklendiriyor

Sadece ünlüler değil siyasiler de bu akımın takipçilerinden. En ön plana çıkan isim Kanada’nın gönüllere taht kurmuş başbakanı Justin Trudeau. Haziran ayı sonunda yapılan Onur Yürüyüşü sırasında giydiği rengarenk çoraplarla dikkat çekmişti. Tam da Ramazan Bayramı’na denk geldiği için çorapların üzerinde “Eid Mubarak” yani “İyi Bayramlar” yazıyordu. Çorapların verdiği siyasi mesaj uzun süre tartışıldı. Trudeau İrlanda Başbakanı ile görüşmesi 4 Mayıs olan Star Wars Günü’ne denk gelince de takım elbisesinin altına, üzerinde Star Wars’un efsane karakterleri R2D2 ve C3PO’nun resimlerinin olduğu çoraplar giymiş, yine dikkatleri üzerine çekmişti.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR