Uzayda baş döndürücü hareketlilik

İnsanoğlunun yıllardır büyük tutkusu uzay... Son günlerde ise nefes kesen gelişmeler oldu bilim dünyasında. Kimi uzaylılardan ilk mesajı aldık dedi, kimi yerleşecek yeni gezegenler keşfetti. Bir gelişme ise herkesin aklını uçurdu. Ay’a turistik seyahat artık mümkün!

Uzayda baş döndürücü hareketlilik

nümüzdeki yaz herhangi bir yere erken rezervasyon yapmayın. Bu kez çılgın bir plan var. Hazırlayın bavulları. Ay’a gidiyoruz! Hayal değil. Amerikan SpaceX şirketi geçen hafta yaptı duyuruyu. 2018’de iki kişiyi ‘turist gibi’ Ay’a götürecekler. Kapsülden inmek şimdilik yok. Ay’ın etrafında tur atıp dönülecek. Ama Dünya’dan da derdi tasasından da tam 400 bin kilometre uzaklaşmış olacaklar. Yolculuk toplam bir hafta sürecek. İsimleri açıklanmıyor. Ama o şanslı iki kişi şimdiden bu seyahat için 35 milyon dolar ödedi.

"SpaceX şirketi 2018’de iki kişiyi ‘turist gibi’

Ay’a götürecek"

SpaceX’in sahibi ABD’li girişimci Elon Musk yıllardır bunun hayalini kuruyor. Ay’a en son 1972’de Apollo 17 ile emekli astronot Eugene Cernan gitmişti. 45 yıl aradan sonra insanlık tarihi için büyük bir adım olacak. Şimdilik sadece zengin, küçük bir gruba hitap etse de ileride fiyatların düşeceği kesin.

Haberin Devamı

Bu nedenle de talebin çok daha artacağı tahmin ediliyor. İngiltere’de yapılan bir araştırma uzay turizmi pazarının birkaç yıl gibi kısa süre içinde 30 milyar dolara ulaşacağını ortaya koyuyor. Potansiyelin bu denli büyük olduğunu gören şirketler için de yarış uzun süredir kızışmış durumda.

7 yeni gezegen ne anlama geliyor?

Uzayın derinliklerindeki tek gelişme bu değil. NASA geçen hafta 39 ışık yılı uzakta, bir yıldız etrafında dönen 7 gezegen keşfetti. Bugüne kadar binlerce gezegen bulundu. Ancak bu keşif önemli zira bu gezegenler Dünya ile benzer boyut ve kütlede. Üstelik gezegenlerin üçünün kendi yıldızlarına uzaklığı, sıvı halde su bulunabilecek derecede olmalarını sağlıyor. Su, yaşam olma ihtimalini de beraberinde getiriyor. Bu da uzayda bizim dışımızdaki yaşamları keşfetme yolunda tarihi bir adım olarak niteleniyor.

Angelina Jolie bile bekleme listesinde

Haberin Devamı

İngiliz Richard Branson’ın sahibi olduğu Virgin Galactic uzay turizmi için ilk lisans alan şirket. SpaceShipTwo roketi geçen hafta 3’üncü testini de başarıyla tamamladı. Branson ihtiyaca göre 8-15 test sonra seyahatlerin başlayacağını söylüyor. SpaceX’inki gibi değil... Roket yeryüzünden sadece 100 kilometre yükselecek. Ama yolcular dışarı çıkıp, yerçekimsiz ortamı deneyimleme imkanı bulacak. Biletler 250 bin dolar. Aynı anda 6 yolcu taşınabiliyor. Ama şimdiden bekleyenlerin listesi binlerle ifade ediliyor. Angelina Jolie, Brad Pitt, Leonardo DiCaprio ve Ashton Kucher gibi birbirinden ünlü isimler o listede. Branson’ın en büyük rakipleri ise Amazon’un kurucusu Jeff Bezos ile Microsoft’un ortağı Paul Allen. Bezos, Blue Origin roketi ile 2018’de seyahata başlama iddiasında. Rusya 2019, İngiltere 2020, Çin ise 2025’de ilk turistlerini uzaya taşımak için bütçeden milyonlarca doları bu araştırmaya ayırıyor.

Atmosferleri varsa yaşam da olabilir

Şimdilik bu gezegenlere gitme ve daha detaylı inceleme yapma şansımız yok. Elimizde olan en teknolojik roketle bile yüzbinlerce yıl seyahat edilmesi gerek. Bu nedenle de şu anda uzaktan inceleme yapmakla yetineceğiz. En önemli olan şey bu gezegenlerin bir atmosferinin olup olmadığı.

Haberin Devamı

Çünkü eğer atmosferleri varsa, bu suyun da olabileceği anlamına geliyor. Bu da canlı yaşamına olanak sağlayabilir.

Uzaylılar bağlantı mı kuracak?

Son günlerde uzaydan tespit edilen radyo dalgalarının sayısı giderek artıyor. Birkaç ay önce 10 sinyal saptanmıştı. Geçen hafta da güneş benzeri bir yıldızdan 6 yeni radyo sinyali ulaştı dünyaya. Tam 3 milyar ışık yılı uzaktan gelen bu dalgalar bilim dünyasını heyecanlandırdı. Bu patlamalar çarpışma gibi tek seferlik bir olay değildi. Aksine tekrar eden sesler geliyordu. Bilim insanlarına göre patlamaların kaynağı büyük ihtimalle genç bir nötron yıldızı. Bazı araştırmacılar bambaşka görüşte. Bu dalgaların uzaylılardan mesaj olduğunu savunanlar heyecanı iyiden iyiye artırıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR