Dünyayı ‘yeni nesil’ liderler kurtaracak

En büyüğü 36, en küçüğü 17 yaşında. Ortadoğu’da Arap Baharı‘nı, Avrupa’da Öfkeliler Hareketi’ni başlattılar. Bağımsızlığına düşkün olan, dünyaya yön veren “Y Kuşağı”na hazır olun.

Son dönemde olağanüstü hal, anayasa değişikliği, Meclis’te uçuşan saksı ve sandalyeler derken sinirler iyiden iyiye gerildi. Ülkenin geleceğini belirleyecek yepyeni bir anayasa için sabahlara kadar oylamalar sürüyor. Tansiyon yüksek. Herkes tünelden çıkabilecek bir ışık peşinde. Sosyal medya bugünlerde o umudu 1985 ve 1995 arasında doğanlarda arıyor. Aslında üstüne çok konuşulan bu iddiayı dayandırdıkları hiçbir bilimsel veri yok. Ancak özellikle de ‘ekşisözlük’çüler “çare bu nesil” diye yorum yazdıkça yazıyor. Haksız da sayılmazlar. Dünyanın umudu gerçekten de diğerlerinden çok ama çok farklı olan bu kuşakta olanlar…

Y kuşağının istekleri diğerlerinden çok farklı

Onları sadece 1985 ve 1995 arasında doğanlarla kısıtlamak doğru değil... Onların da içinde bulunduğu nesli ele almak lazım. Bu gruba Y kuşağı ya da Millennials deniyor kısaca... 1980 ile 2000 yılları arasında doğanları kapsıyor. En büyüğü 36, en küçüğü 17 yaşında. Dünyada artık söz sahibi olanlar onlar... Ortadoğu’da Arap Baharı‘nı, Avrupa’da Öfkeliler Hareketi’ni başlattılar. Giderek daha da yayılıyorlar ve dünyayı şekillendiriyorlar. Nüfusları 2 milyarı buldu bile. Afrika ve Asya’yı geçtim ABD’nin de en kalabalık grubu oldular. Amerikan nüfusunun yüzde 25’ini oluşturuyorlar. Onların istekleri giderek daha fazla önem kazanır hale geldi. Kendilerinden olanların etrafında toplanmaya başladılar. Çünkü kendilerinden olmayanlardan çok farklılar. Hem ansiklopedi okumuş hem arama motorlarının kurulduğu ilk günü hatırlayan, hem sokakta arkadaşlarıyla oynamış hem yeni nesil tüm bilgisayar oyunlarını çok iyi bilen bir kuşaktan bahsediyoruz neticede... Farklı olmaları çok normal.

Haberin Devamı

Liderleri onlara ilham vermeli

2025 itibariye iş gücünün yüzde 75’ini oluşturacaklar. Bu yüzden de neredeyse her gün araştırma yapılıyor onlarla ilgili. Son araştırma ABD’den. Danışmanlık şirketi RW2 Enterprises birbirinden ünlü 14 Amerikan şirketinin CEO’su ve genç yönetici kadrosuyla konuşmuş. Bu neslin hayalindeki yöneticiyi bulmaya çalışmışlar. Sadece iş hayatı için değil... Siyasi beklentilerini belirlemek için de... Sonuçlar hayli ilginç. Öyle ilk akla geldiği gibi teknolojiye çok hâkim, modern bir lider olsun dememiş bu neslin temsilcileri. Y kuşağı için bir yöneticide en önemli olan şey güçlü ikili ilişkiler... Sadece iş hayatında değil, kendisini yönetecek liderde de... Ona hayatının her alanıyla ilham verecek, iletişim becerileri kuvvetli ve karar alıp empoze etmekten ziyade etrafındakileri de karar verme sürecine dahil eden bir lider arıyorlar. ABD Başkanı Barack Obama ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau bu neslin hayalindeki liderlere en güzel örnekler. İkisi de hem genel kültürleri hem de hayat tarzlarıyla sadece siyasetçi olarak değil, idol olarak da ön plana çıkıyor.

Haberin Devamı

Sosyal liberal kuşak

İngiltere’deki araştırmalara göre grubun siyasi görüşü sosyal liberal. Eşcinsel evlilikler, uyuşturucunun yasallaşması normal. Bunların tartışılması bile tuhaf. Bir de eşitlikçiler. Azınlıklara karşı hassaslar. ABD’li araştırma merkezi Pew’a göre neslin yüzde 40’ı azınlıklara nefret söylemi içeren sözleri sansürlemeyi ifade özgürlüğüne darbe olarak görmüyor.

Haberin Devamı

Ülkelerde ‘kuşak çatışması‘ yaşanıyor

Araştırmada CEO konumunda olanlara da aynı soru sorulmuş: “İyi bir yönetici nasıl olmalı?” diye. Mevcut CEO’lara göre iyi bir liderin en önemli özelliği eleştirel düşünmesinin yanı sıra iş ve yöneticilik becerileri. Yani mevcut liderlerin hayata bakış açısı, hızla artan nüfusun beklentilerinden hayli uzak. Mevcut liderler yeni nesli anlayamıyor. Evlerde yaşanan ‘kuşak çatışmaları‘ şimdi ülkelere, siyasete yayılıyor. İşte bu nedenle de çare yeni neslin kendi arasından çıkaracağı, kendilerini anlayan yöneticilerde.

DİĞER YENİ YAZILAR